Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Apple przestało dodawać ładowarkę do nowych MacBooków

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
20 odpowiedzi w tym temacie

#1 Mikołaj Maciejko

Mikołaj Maciejko

• 5 248 postów
Napisano 15 października 2025 - 15:12

Wygląda na to, że mamy kolejny etap trwającego od lat procesu wycofywania ładowarek ze standardowego wyposażenia. Nowe MacBooki Pro M5, które właśnie dziś zadebiutowały, w domyślnej konfiguracji nie mają dołączonego zasilacza. Można dobrać do kompletu za dodatkowe 319 lub 399 zł w zależności od wersji.

#2 ftpd

ftpd

Nie.

• 24 501 postów

Napisano 15 października 2025 - 15:18

O ile absolutnie nigdy nie bolał mnie brak kostek ładujących w telefonach, to to jest już dla mnie mocno słabe zagranie.

Używaj przycisku 'Zgłoś', zamiast edytować post i pisać w nim, na przykład, "do usunięcia".
Pisanie prywatnej wiadomości do moderatora powinno być ostatecznością. Do tego też służy przycisk 'Zgłoś'.
Do płaczu na pracę Moderacji służy ten wątek. Inne formy będą bezwzględnie kasowane.

#3 soczekpl

soczekpl
  • 3 329 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 15 października 2025 - 15:20

Sam bym tego nie zauważył, lol. Nawet się zastanawiałem, dlaczego jest taniej :P (7999 vs. 8499 zł rok temu).

Macbook Pro '14 M4 / iPhone 17 Pro / Apple Watch s10 titanium 46mm / iPad Pro '11 M4 / AirPods Max / AirPods Pro & Pro 2

#4 Mikołaj Maciejko

Mikołaj Maciejko

• 5 248 postów
Napisano 15 października 2025 - 15:23

Sam bym tego nie zauważył, lol. Nawet się zastanawiałem, dlaczego jest taniej :P (7999 vs. 8499 zł rok temu).

No popatrz, to obniżka starczy na dodanie ładowarki do zestawu i jeszcze zostaje co najmniej stówa w kieszeni. W takim razie, to może nie jest głupi pomysł, żeby dać taki wybór i możliwość zaoszczędzenia?

#5 soczekpl

soczekpl
  • 3 329 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 15 października 2025 - 15:31

Dla mnie to trochę dziwactwo. Ale ja w tej sprawie jestem staromodny - lubiłem, jak z telefonem przychodziły jakieś gadżety, naklejki, kabelki, itp. ;-) 

Pewnie będą nieszczęścia, jak już przestaną dołączać zasilacz do Aira...

Btw. strasznie nudne te nowości applowskie, niewielki update iPada Pro i Macbooka Pro. W końcu zaprezentowali nowe Vision Pro, ale w Polsce i tak nie da się kupić.

Użytkownik soczekpl edytował ten post 15 października 2025 - 15:31

Macbook Pro '14 M4 / iPhone 17 Pro / Apple Watch s10 titanium 46mm / iPad Pro '11 M4 / AirPods Max / AirPods Pro & Pro 2

#6 ftpd

ftpd

Nie.

• 24 501 postów

Napisano 15 października 2025 - 15:40

W sumie... w sumie to cofam, co napisałem w #2. Teraz to przecież te ładowarki i tak mają wejście C, więc kupić jakiegoś GaN-a od 'dobrego chińczyka' typu anker/ugreen 65/100W to nie jest jakieś wyzwanie.

---

Ej ej ej. A tak w ogóle to wychodzi, że nie 'podłe Apple', tylko tak trzeba w świetle przepisów unijnych:

The EU's Common Charger Directive, which mandates a universal USB-C port, will apply to laptops starting April 28, 2026. Before this, the directive took effect for many other portable electronics on December 28, 2024. Key goals of the directive are to reduce e-waste by enabling one charger for multiple devices, simplify charging, and standardize fast-charging technology.

Manufacturers will be required to sell laptops without a charger included in the box, giving consumers the option to purchase a charger separately.

• Gregory lubi to

Używaj przycisku 'Zgłoś', zamiast edytować post i pisać w nim, na przykład, "do usunięcia".
Pisanie prywatnej wiadomości do moderatora powinno być ostatecznością. Do tego też służy przycisk 'Zgłoś'.
Do płaczu na pracę Moderacji służy ten wątek. Inne formy będą bezwzględnie kasowane.

#7 ami_go

ami_go
  • 92 postów
  • SkądInowrocław/Caerdydd

Napisano 16 października 2025 - 01:03

Ja nie narzekam na brak zasilacza przy zakupie nowych smartfonów, smart-zegarków, tabletów czy laptopów. 
Pierwszego MBA kupiłem w 2022 i już był bez zasilacza.
Przede wszystkim przestały mi się pętać we wszystkich szufladach elektrośmieci w postaci dziesiątek zasilaczy. Bo przecież to nie tylko o ww sprzęt chodzi.

#8 MiL

MiL
  • 1 514 postów
Napisano 16 października 2025 - 08:34

Mądre to nie jest, a jeżeli to pomysł EU to się wcale nie dziwię. Co dalej? Bez ekranu?

#9 Mikołaj Maciejko

Mikołaj Maciejko

• 5 248 postów
Napisano 16 października 2025 - 08:50

Mądre to nie jest, a jeżeli to pomysł EU to się wcale nie dziwię. Co dalej? Bez ekranu?

Dlaczego? Dostajesz możliwość zaoszczędzenia kilku stówek, jeżeli nie potrzebujesz ładowarki. Ja przy kolejnym zakupie na pewno wybiorę wariant bez ładowarki, bo mam ich bez liku. Poza tym te od Apple nie są ani najtańsze, ani najlepsze.

• cooper69 lubi to

#10 Motion950

Motion950
  • 49 postów
  • SkądPoznań

Napisano 16 października 2025 - 09:07

Dla mnie to trochę dziwactwo. Ale ja w tej sprawie jestem staromodny - lubiłem, jak z telefonem przychodziły jakieś gadżety, naklejki, kabelki, itp. ;-) 

Doskonale Cię rozumiem ale chyba jesteś w mniejszości. Ja kiedyś lubiłem ale chyba za dużo już kupujemy wszystkich pierdół i potem nie ma co z tym robić. 

Tych ładowarek też już jest mnóstwo i myślę, że spokojnie można kupić co się chce - mniejszą, większą, słabszą, mocniejszą czy wbudowaną w listwę czy lampę :) 

• cooper69 lubi to

#11 BlueArmy

BlueArmy
  • 111 postów

Napisano 16 października 2025 - 11:22

Tym bardziej, że obecne podstawowe MBP czy Air nie potrzebują zasilaczy 100W i więcej.

A mając jeden porządny i mocniejszy zasilacz, można jednocześnie obsłużyć lapka i dwa, trzy telefony.

Mac mini M2/MBP 2009/iPhone 11

#12 Blue

Blue
  • 598 postów
  • SkądPoznań, Warszawa, Murcia ES

Napisano 16 października 2025 - 12:16

Ilość ładowarek jakie oddałem do punktu z rok temu mnie zadziwiła. Przez lata uzbierałem tego niezłą torbę. Bardzo dobra decyzja UE. Wprawdzie po dziś dzień nie zgadzam się z decyzją ujednolicenia kabli do ładowania akurat na usb-c, tak brak ładowarek jest czymś co Apple powinien sam zrobić bez wymuszania przez regulacje - skoro tak dbają o środowisko.

#13 dobrakawa

dobrakawa
  • 867 postów

Napisano 16 października 2025 - 12:57

Dobrze, niech nie dają, tym bardziej, że jest taniej.

Ja się np. cieszę, że nie dają już od dawna naklejek do ajfonów. Przynajmniej w teorii powinno to spowodować mniejszą ilość naklejek jabłka na zardzewiałych, ledwo jeżdżących po drodze gruzach  :lol: 

Pro M4, 17

#14 Mikołaj Maciejko

Mikołaj Maciejko

• 5 248 postów
Napisano 16 października 2025 - 16:03

Wprawdzie po dziś dzień nie zgadzam się z decyzją ujednolicenia kabli do ładowania akurat na usb-c

Który standard byłby według Ciebie lepszy od USB-C?

#15 domowik

domowik
  • 115 postów

Napisano 16 października 2025 - 17:31

Żaden inny nie może być lepszy, bo równa się do najpopularniejszego. Tak było z kasetami audio, tak było z kasetami video, tak było z 4k formatami i wieloma innymi. Nie było wyboru innego rozsądnego, niż przyklepać, jako obowiązkowy standard, który jest najpopularniejszy. 

#16 Mikołaj Maciejko

Mikołaj Maciejko

• 5 248 postów
Napisano 16 października 2025 - 17:42

Żaden inny nie może być lepszy, bo równa się do najpopularniejszego.

Wiem, moje pytanie było trochę prowokacyjne.  ;) De facto nie istnieje żaden inny uniwersalny standard, który dałoby się wykorzystać.

#17 WojtekWojtek

WojtekWojtek
  • 1 926 postów

Napisano 16 października 2025 - 18:39

Ale apple wyszło przed szereg, bo z podanego wyżej cytatu wynika, że przepis laptopów jeszcze nie dotyczy. Swoją drogą, też nie płaczę. 

#18 Blue

Blue
  • 598 postów

Napisano 16 października 2025 - 21:21

Który standard byłby według Ciebie lepszy od USB-C?

Standard? Zapewne jakiś by się rozwinął, może nawet odpowiednik jakiegoś MagSafe z Macbooka. W ten sposób jesteśmy przywiązani do gniazda na długie wieki. Oczywiście - gdybanie - może by powstało coś fajnego, może nie. Ale większe szanse były na to bez regulacji niż teraz z regulacjami.

A lighting było złe? Elektrycznie to się nawet lepiej spinało niż usb-c, dodać do tego protokoły nowsze niż usb2 i by służyło. Przez 10 lat na pewno by też jakiś lifting dostało.

#19 Mikołaj Maciejko

Mikołaj Maciejko

• 5 248 postów
Napisano 17 października 2025 - 07:04

Bardzo dobra decyzja UE.

[...]

Ale większe szanse były na to bez regulacji niż teraz z regulacjami.

Czyli w jednym zdaniu "dobrze, że UE uregulowała, ale jednak źle, że uregulowała". Dobrze rozumiem?

#20 Blue

Blue
  • 598 postów

Napisano 17 października 2025 - 12:04

Dobrze, że uregulowała aby użytkownik miał wybór, że nie chce sprzętu z ładowarką. I tyle.

Zupełnie niepowiązaną regulacją - złą moim zdaniem - jest przyjęcie standardu wtyczki usb-c jako ładowanie dosłownie wszystkiego bo ogranicza to rozwój nie tylko samych gniazd ładowania, ale nawet rozwój urządzeń bo musisz projektować tak obudowę by to gniazdo sporo miejsca zajmujące zmieścić.

#21 Mikołaj Maciejko

Mikołaj Maciejko

• 5 248 postów
Napisano 17 października 2025 - 12:58

Dobrze, że uregulowała aby użytkownik miał wybór, że nie chce sprzętu z ładowarką. I tyle.

Zupełnie niepowiązaną regulacją - złą moim zdaniem - jest przyjęcie standardu wtyczki usb-c jako ładowanie dosłownie wszystkiego bo ogranicza to rozwój nie tylko samych gniazd ładowania, ale nawet rozwój urządzeń bo musisz projektować tak obudowę by to gniazdo sporo miejsca zajmujące zmieścić.

Rozumiem tę obawę. Ale, o ile wiem, od tego standardu są przewidziane wyjątki np. dla urządzeń tak małych, że brakuje miejsca na gniazdo USB-C. To może np. dotyczyć niektórych typów słuchawek czy zegarków. Ujednolicenie standardu ładowania dla całej reszty, z punktu widzenia konsumenta, generuje moim zdaniem więcej korzyści niż strat. Póki co, nie widzę istotnych ograniczeń złącza USB-C, które jest na tyle uniwersalne, że we współczesnych zastosowaniach jest niewiele sytuacji, gdzie byłoby ono niewystarczające.

Jeśli chodzi o rozwój, też nie wydaje mi się, żeby ta regulacja była jakimś istotnym ograniczeniem. Regulacja dotyczy wyłącznie ładowania. Jeżeli USB-C jest np. w jakimś zastosowaniu za wolne, producenci mogą instalować w urządzeniach dodatkowe gniazda. I jeśli któreś z nich okaże się strzałem w dziesiątkę, jak kiedyś właśnie USB-C, to inni zaczną to stosować u siebie, a może wręcz za te 10-15 lat UE zmusi producentów do przejścia na taki nowy standard.

Jak wygląda rozwój przy braku regulacji, mogliśmy obserwować na przykładzie Lightning.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych