Zapraszam do dyskusji, dzielenia się wrażeniami oraz napotkanymi błędami i problemami związanymi z iOS 26.x.

iOS 26.x - Dyskusja ogólna, wrażenia, błędy, problemy
Napisano 24 września 2025 - 06:38
MacBook Pro 14" 2023 (M3 Pro / 18 GB / 512 GB) | iPhone 15 Pro (128 GB) | Watch Ultra 2 | AirPods Max & AirPods Pro 2 & Beats Flex | TV 4K (64 GB)
Napisano 24 września 2025 - 10:45
Cześć,
od jakiegoś czasu obserwuje forum, ale postanowiłem teraz założyć konto, by móc opisać swoje problemy.
Z rzeczy, które zauważyłem - losowe problemy z klawiaturą (choć używam głównie gboard) - albo zmienia kolor na inny niż powinien być przy danym motywie (biały-> czarny albo na odwrót), czasem się nie wyświetla, jest pusta tafla szkła w miejscu gdzie powinna być i minimalizacja apki i powrót ją dopiero pokazuje. No i te animacje jednak tną nieraz, np. przechodzenie między ekranami. Czasami w tych szklanym przyciskach coś się zepsuje animacja i mam odbicia lustrzane przycisku poniżej napisu na przycisku co irytuje. Muszę np. przełączyć zakładkę by to znikło.
Napisano 24 września 2025 - 14:32
Te błędy ze złym doborem kolorystyki klawiatury trapią chyba każdego. Ponoć w 26.1 beta 1 jest już lepiej, ale osobiście nie sprawdzałem. Parę innych błędów graficznych by się również znalazło, ale nie chce mi się nawet wymieniać.
Generalnie nie jestem zadowolony z baterii. Po przejściu na linię 26 widzę spadek o jakieś 20-30% względem tego jak zachowywał się telefon na 18.x. Przez cały program beta nie potrafili sobie z tym poradzić, więc mam wątpliwości czy w przyszłości im się to uda.
Ogólnie ze wszystkich wydanych wersji oprogramowania w tym roku najsłabiej oceniam właśnie to na telefon.
Użytkownik shevchenko1987 edytował ten post 24 września 2025 - 14:33
MacBook Pro 14" 2023 (M3 Pro / 18 GB / 512 GB) | iPhone 15 Pro (128 GB) | Watch Ultra 2 | AirPods Max & AirPods Pro 2 & Beats Flex | TV 4K (64 GB)
Napisano 24 września 2025 - 15:58
https://discussions....tBy=rank&page=4
Dla mnie to jest niepojęte żeby system mógł aż tak źle działać po tym jak przez pół roku ludzie zgłaszali swoje uwagi. To nikt nie zgłaszał, że system klatkuje nawet przy przewijaniu ekranów?
BEKO MCNA406E40ZXBN HarvestFresh Nofrost A++ || ELECTROLUX EW6F329SP PerfectCare || ELECTROLUX ESF74661RX || Rubin 714p || Paseratti 1.9 TDI
Napisano 24 września 2025 - 17:10
Napisano 24 września 2025 - 17:24
A ja sobie jak co roku siedzę i tak czytam te wszystkie żale i płacze, a potem biorę swój sprzęt i mi działa. Nie wiem, co robię inaczej, naprawdę.
- Shrek lubi to
Używaj przycisku 'Zgłoś', zamiast edytować post i pisać w nim, na przykład, "do usunięcia".
Pisanie prywatnej wiadomości do moderatora powinno być ostatecznością. Do tego też służy przycisk 'Zgłoś'.
Do płaczu na pracę Moderacji służy ten wątek. Inne formy będą bezwzględnie kasowane.
Napisano 24 września 2025 - 18:13
Napisano 24 września 2025 - 18:15
Przy żadnej poprzedniej wersji systemu nie było tylu wpisów na redditach i forach.
BEKO MCNA406E40ZXBN HarvestFresh Nofrost A++ || ELECTROLUX EW6F329SP PerfectCare || ELECTROLUX ESF74661RX || Rubin 714p || Paseratti 1.9 TDI
Napisano 24 września 2025 - 18:46
Przy żadnej poprzedniej wersji systemu nie było tylu wpisów na redditach i forach.
To chyba najzabawniejsze, co dziś przeczytałem. Jojczenie było, jest i z całą pewnością będzie przy każdej nowej wersji czegokolwiek. Ludzie tutaj co roku piszą, że najwyższy czas przesiąść się na Androida.
Napisano 24 września 2025 - 18:49
> Po prostu jesteś niewymagający i/lub masz klapki na oczach.
Albo, nie wiem, nie instaluję 23846273423534e234 aplikacji, które potem siedzą w ramie?
Używaj przycisku 'Zgłoś', zamiast edytować post i pisać w nim, na przykład, "do usunięcia".
Pisanie prywatnej wiadomości do moderatora powinno być ostatecznością. Do tego też służy przycisk 'Zgłoś'.
Do płaczu na pracę Moderacji służy ten wątek. Inne formy będą bezwzględnie kasowane.
Napisano 24 września 2025 - 19:28
Ja też nie instaluję 23846273423534e234, które siędzą w RAM'ie, a błędy / niedoróbki widzę.
To chyba najzabawniejsze, co dziś przeczytałem. Jojczenie było, jest i z całą pewnością będzie przy każdej nowej wersji czegokolwiek. Ludzie tutaj co roku piszą, że najwyższy czas przesiąść się na Androida.
Na pewno się tak nie odgrażałem, ale wkurzające dla mnie jest to, że taka równia pochyła w kwestii stabilności i optymalizacji dopada iOS. O ile w przypadku Windowsa jest to zrozumiałe, bo musi obsłużyć setki czy nawet tysiące konifiguracji tak tutaj nie mogę tego pojąć. Apple ma swój hardware, pula konfiguracji jest ograniczona, a i tak wygląda to tak jak wygląda.
Użytkownik shevchenko1987 edytował ten post 24 września 2025 - 19:38
Napisano 25 września 2025 - 06:31
Parafrazując to, jak w internecie dzisiaj ludzie piszą: może i system nie ma płynności, ale za to jest brzydki xd. Ale żeby nie było, że tylko narzekam, to nowy wygląd aplikacji zdjęcia na plus, w końcu to wygląda jak powinno, czyli typowa galeria zdjęć. Aplikacja telefon też zmiany dla mnie na plus. Równolegle używam androida i w końcu podobnie to działa i nie wybieram przypadkowo połaczenia klikając w pozycję na liście.
- shevchenko1987 lubi to
Napisano 25 września 2025 - 08:01
A ja sobie jak co roku siedzę i tak czytam te wszystkie żale i płacze, a potem biorę swój sprzęt i mi działa. Nie wiem, co robię inaczej, naprawdę.
Dołączam do Twojej ekipy zadowolonych z klapkami na oczach :-D
Użyszkodnikom życzę więcej luzu i empatii, to tylko soft, który za chwilę będzie poprawiony ...
Napisano 25 września 2025 - 09:43
Ja w ogóle odnoszę wrażenie, że z tymi klapkami na oczach to jest trochę jakby odwrotnie. Że to nie są klapki, które zasłaniają lub rozmywają cały obraz, tylko takie, które zasłaniają świat po bokach. I ludzie, którzy je noszą, widzą tylko tego iPhone'a, który leży na wprost, tuż przed ich oczami. Jak ktoś ma całe swoje życie, dziesiątki różnych spraw, to telefon jest tylko mało znaczącą częścią tej całości, którą wrzuca do kieszeni, czasem wyciąga, żeby sprawdzić maila itp. i nie nie zwraca uwagi na to, że jakaś animacja chrupnie, kolory ikonki mu gdzieś nie pasują, zaokrąglenia ramek są brzydsze itd. Bo to są takie pierdoły, których osoba bez tych bocznych klapek nie zauważa. Żeby je dostrzec i jeszcze zajmować sobie nimi głowę, potrzebne jest widzenie kanałowe.
- burton70 lubi to
Napisano 25 września 2025 - 09:50
Nie mogę się z Tobą nie zgodzić.
Dla mnie iP to narzędzie służące do komunikacji z klientami (między innymi). Nie mam czasu ani ochoty na rozkładanie animacji na czynniki pierwsze do czasu kiedy wszystko działa.
- shevchenko1987 lubi to
iP Xs; rMBP 2015 13', AW5 44 LTE
Napisano 25 września 2025 - 10:08
Tak, ale jeżeli animacja była płynna, a telefon zaczyna przez to działać wolniej, chrupać, to jest to po prostu denerwujące. Z tym że niestety, z tego co kojarzę, to nie pierwszy raz, kiedy nowy system działa gorzej.
- shevchenko1987 lubi to
Macbook Pro '14 M4 / iPhone 17 Pro / Apple Watch s10 titanium 46mm / iPad Pro '11 M4 / AirPods Max / AirPods Pro & Pro 2
Napisano 25 września 2025 - 10:44
Co Wy macie z tym 'chrupaniem'? Co to jest za straszne określenie, to ja nawet nie
Napisano 25 września 2025 - 10:45
Tak, ale jeżeli animacja była płynna, a telefon zaczyna przez to działać wolniej, chrupać, to jest to po prostu denerwujące.
Bardzo możliwe, wierzę Ci. Z tym, że ja tego po prostu nie mam okazji na codzień dostrzec. Kiedyś z ciekawości, kilka wersji systemów temu, kiedy tradycyjnie zaczęły pojawiać się doroczne narzekania, zrobiłem celowo taki test, poscrollowałem sobie coś i faktycznie dostrzegłem te "chrupnięcia". Ale, no właśnie, musiałem celowo założyć sobie te klapki i skupić uwagę na czymś, co realnie mnie w ogóle nie interesuje, bo nie ma wpływu na moją codzienność.
Napisano 25 września 2025 - 11:29
Po to są miejsca takie jak te żeby o tym dyskutować. No tak czy nie? No chyba, że się mylę. Niektórzy tutaj zachowują się jak typowi ignoranci, którzy chcą wmówić tym którzy (jeszcze) widzą, dostrzegają błędy, niepoprawne działanie tego czy owego, że wszystko jest dobrze i generalnie to jesteśmy odszczepieńcami, którzy wytykają błędy, których nie ma, a tak w ogóle to przecież tylko telefon. I tak, zgadza się. To tylko telefon. Tyle tylko, że wybrany przez nas świadomie z różnych względów. Większość dokonała tego wyboru, bo oczekiwała przewagi stabilności działania, bezpieczeństwa i optymalizacji na najwyższym poziomie za często niemałe pieniądze. Pozostali, że względu na lans, ale ich pomijam. Za to wy chcecie nam wmówić, że skoro jest źle to i tak jest dobrze. No nie, nie jest.
Mam rodzinę, nie mam tyle czasu co kiedyś, ale mimo to potrafię zauważać niedoskonałości nie tylko telefonu, ale różnych innych rzeczy. Może wy po prostu jesteście już starymi "chrupkami", którym jest już zwyczajnie wszystko jedno, ale nie wszyscy są tacy. Niektórym jeszcze się chce i widzą, że może i powinno być lepiej.
Rozmawiajmy, dyskutujmy, wymieniajmy się spostrzeżeniami. Żeby nie było ten post nie ma charakteru obrażania kogokolwiek.
Napisano 25 września 2025 - 11:40

MacBook Pro 14" M3, 24 GB RAM, 1 TB | iPhone 17 Pro 256 GB l AirPods 4
Napisano 25 września 2025 - 11:46
> Po to są miejsca takie jak te żeby o tym dyskutować. No tak czy nie? No chyba, że się mylę.
Nie, nie mylisz się. Ale...
> chcą wmówić tym którzy (jeszcze) widzą, dostrzegają błędy, niepoprawne działanie tego czy owego
brzmi jak szurska teoria spiskowa. Jeszcze tylko brakuje redpillowego dopisku, że Apple płaci pod stołem Mikołajowi i mi, żebyśmy chodzili i zagłuszali tych, którzy znają Prawdę.
Napisano 25 września 2025 - 12:14
Po to są miejsca takie jak te żeby o tym dyskutować.
[...]
Rozmawiajmy, dyskutujmy, wymieniajmy się spostrzeżeniami. Żeby nie było ten post nie ma charakteru obrażania kogokolwiek.
Tak, jak najbardziej. Nikt tu nikogo nie ucisza. Akurat tak się złożyło, że to właśnie Ty poruszyłeś temat klapek na oczach, a ja przedstawiłem swój, nieco odmienny punkt widzenia na ich temat. W końcu na tym polega dyskusja. Możecie dalej wymieniać się różnymi znaleziskami w systemie. Szczególnie w tym wątku w ogóle mi to nie przeszkadza. Jak sam coś zauważę, to pewnie się także dorzucę.
Może wy po prostu jesteście już starymi "chrupkami", którym jest już zwyczajnie wszystko jedno.
Też możliwe. Innymi słowy, być może jesteśmy już na tyle dojrzali, że wiemy, co jest w naszym życiu ważne, a co niekoniecznie. Ale, spoko, szanuję i uznaję to, że inni mogą mieć inaczej poszeregowane priorytety. Serio i bez złośliwości.
Napisano 25 września 2025 - 12:18
> Po to są miejsca takie jak te żeby o tym dyskutować. No tak czy nie? No chyba, że się mylę.
Nie, nie mylisz się. Ale...
> chcą wmówić tym którzy (jeszcze) widzą, dostrzegają błędy, niepoprawne działanie tego czy owego
brzmi jak szurska teoria spiskowa. Jeszcze tylko brakuje redpillowego dopisku, że Apple płaci pod stołem Mikołajowi i mi, żebyśmy chodzili i zagłuszali tych, którzy znają Prawdę.
Nie przesadzaj. Za daleko wybiegasz wyobraźnią, bo nawet o tym nie pomyślałem w ten sposób. Bardziej postrzegam Was jako fanbojów marki, którzy widzą tylko jedną stronę medalu.
Tak, jak najbardziej. Nikt tu nikogo nie ucisza. Akurat tak się złożyło, że to właśnie Ty poruszyłeś temat klapek na oczach, a ja przedstawiłem swój, nieco odmienny punkt widzenia na ich temat. W końcu na tym polega dyskusja. Możecie dalej wymieniać się różnymi znaleziskami w systemie. Szczególnie w tym wątku w ogóle mi to nie przeszkadza. Jak sam coś zauważę, to pewnie się także dorzucę.
No i git.
Napisano 25 września 2025 - 12:22
Gwoli ścisłości.
Jak zainstalowałem drugą betę publiczna, to też mnie raziły klatkujące animacje. Szybko to jednak poprawili.
Chodzi o to (według mnie), żeby nie popadać ze skrajności w skrajność.
iP Xs; rMBP 2015 13', AW5 44 LTE
Napisano 25 września 2025 - 12:31
Bardziej postrzegam Was jako fanbojów marki, którzy widzą tylko jedną stronę medalu.
Trochę OT, ale jestem z tych napalonych fanboyów, co wymieniają telefon raz na 4 lata. Tak często głównie dlatego, że przez kolejne 4 lata służy mojemu dziecku. Wczoraj odebrałem swojego 14 Pro z serwisu po wymianie baterii. Działa jak nowy i całkiem żwawo na iOS 26.
- shevchenko1987 lubi to
Użytkownicy przeglądający ten temat: 2
0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych