Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Pozostałości po usuniętych programach w Ustawieniach Systemowych

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
8 odpowiedzi w tym temacie

#1 michobo

michobo
  • 1 163 postów

Napisano 16 września 2025 - 09:18

Proszę o pomoc w uporaniu się z problemem pozostałości po usuniętych programach. Rzecz dotyczy wpisów w Ustawienia Systemowe->Pasek menu->Pozwalaj na pasku menu

Usunięte programy pozostawiły po sobie aktywne wpisy tak jakby wciąż były zainstalowane. Chciałbym to pousuwać. Proszę o pomoc

Załączony plik  Zrzut ekranu 2025-09-16 o 10.17.02.png   399,44 KB   0 Ilość pobrań

Użytkownik michobo edytował ten post 16 września 2025 - 09:19

#2 ftpd

ftpd

Nie.

• 24 497 postów

Napisano 16 września 2025 - 12:20

A jak je usuwałeś? Po prostu wywaliłeś .app do kosza? To czasami za mało, ja zwykle sprawdzam w dokumentacji autora/producenta, co gdzie jeszcze wrzuca. W tym przypadku stawiam na LaunchAgenty.

Używaj przycisku 'Zgłoś', zamiast edytować post i pisać w nim, na przykład, "do usunięcia".
Pisanie prywatnej wiadomości do moderatora powinno być ostatecznością. Do tego też służy przycisk 'Zgłoś'.
Do płaczu na pracę Moderacji służy ten wątek. Inne formy będą bezwzględnie kasowane.

#3 michobo

michobo
  • 1 163 postów

Napisano 16 września 2025 - 13:03

Tak usuwałem apkę w najprostszy mozliwy sposob :)....

Chyba pora żeby na Macu zagoscily dedykowane deinstallery skoro dzieją się takie rzeczy ;)

W LaunchAgentach mam tylko 1 plik - Logiplus.plst (pewnie jest podpięty do apki Logitecha bo używam ich zestawu) Nic poza tym nie ma w tym folderze.

Zaczelo sie od 1 wpisu z którym nie dałem sobie rady. W ruch poszly więc rozne cudowne deinstallery.... Pożytek z nich zerowy za to każdy z nich dołożył od siebie kolejny wpis.

Z jednego zrobiły się więc 4 niechciane /próbowałem trzech/

Użytkownik michobo edytował ten post 16 września 2025 - 13:07

#4 sybic

sybic
  • 98 postów

Napisano 16 września 2025 - 15:36

Czy aplikacja była zainstalowana w MacOS < 26

a usunąłeś po przejściu na 26?

Mac mini M2 Pro 16GB 1T / Macbook Air M2 8GB 512 GB /   iPhone SE 2022 

#5 michobo

michobo
  • 1 163 postów

Napisano 16 września 2025 - 15:59

Nie. Instalowalem na Tahoe po raz pierwszy.
Konkretnie zainstalowalem darmową apke pt Applications z AppStore (1.5MB)
Szukałem czegoś co zastąpi mi Launchpad’a

#6 winmaciek

winmaciek
  • 7 012 postów
Napisano 17 września 2025 - 10:15

Chyba pora żeby na Macu zagoscily dedykowane deinstallery skoro dzieją się takie rzeczy ;)

Są właśnie. Dostarczane na różne sposoby. Czasem np. wewnątrz pakietu aplikacji twórcy umieszczają takowe, więc są dwa kliknięcia dalej i nic nie trzeba pobierać. 

MacBook Pro 13" M1, iPhone 15 Pro Max, iPad Pro 11" M1 Wi-Fi+Cellular

Wszelkie porady udzielane są na licencji beerware. 

#7 ftpd

ftpd

Nie.

• 24 497 postów

Napisano 17 września 2025 - 10:35

Ja co mogę, instaluję z brew (włączając w to GUI aplikacje z casków), więc przy deinstalacji mi powyłącza wszystkie serwisy ładnie. Jeśli coś usuwam, to używam też PearCleaner + dalej z przyzwyczajenia lecę find -iname po ~/Library, bo mam OCD i kompulsywnie muszę pozbyć się absolutnie każdej pozostałości.

Używaj przycisku 'Zgłoś', zamiast edytować post i pisać w nim, na przykład, "do usunięcia".
Pisanie prywatnej wiadomości do moderatora powinno być ostatecznością. Do tego też służy przycisk 'Zgłoś'.
Do płaczu na pracę Moderacji służy ten wątek. Inne formy będą bezwzględnie kasowane.

#8 MiL

MiL
  • 1 514 postów
Napisano 17 września 2025 - 12:13

Ja do deinstalacji aplikacji używam AppCleaner, jest dosyć skuteczny. Ale fakt, w macOS deinstalacja mogłaby być rozwiązana jakoś systemowo bo samo wrzucanie aplikacji do kosza od dawna już nie wystarcza.

#9 sybic

sybic
  • 98 postów

Napisano 17 września 2025 - 16:22

Ja instalowałem jakieś program ze "stajni" Adobe. Po okresie próbnym do kosza.

w /Library/Application Support miałem katalog "adobe" więc i jego do kosza i oczywiście kosz opróżniłem zaraz :)

A ten się burzy, że brak takiego pliku wskazując na ścieżkę którą właśnie usunąłem. 

Szukam więc w Ogólnych -> Rzeczy otwierane podczas logowania i oczywiście jest wpis. 

Odfajkowałem zadowolony. Po uruchomieniu nadaj się burzy mimo, że podczas bootowania nie powinien się otwierać.

No naprawdę ciężko jest coś odinstalować.

Z TM odtworzyłem odkasowane pliki i muszę z tym żyć.

Mac mini M2 Pro 16GB 1T / Macbook Air M2 8GB 512 GB /   iPhone SE 2022 

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych