Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Pozostałości po usuniętych programach w Ustawieniach Systemowych

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
4 odpowiedzi w tym temacie

#1 michobo

michobo
  • 1 163 postów

Napisano dziś, 09:18

Proszę o pomoc w uporaniu się z problemem pozostałości po usuniętych programach. Rzecz dotyczy wpisów w Ustawienia Systemowe->Pasek menu->Pozwalaj na pasku menu

Usunięte programy pozostawiły po sobie aktywne wpisy tak jakby wciąż były zainstalowane. Chciałbym to pousuwać. Proszę o pomoc

Załączony plik  Zrzut ekranu 2025-09-16 o 10.17.02.png   399,44 KB   0 Ilość pobrań

Użytkownik michobo edytował ten post dziś, 09:19

#2 ftpd

ftpd

Nie.

• 24 438 postów

Napisano dziś, 12:20

A jak je usuwałeś? Po prostu wywaliłeś .app do kosza? To czasami za mało, ja zwykle sprawdzam w dokumentacji autora/producenta, co gdzie jeszcze wrzuca. W tym przypadku stawiam na LaunchAgenty.

Używaj przycisku 'Zgłoś', zamiast edytować post i pisać w nim, na przykład, "do usunięcia".
Pisanie prywatnej wiadomości do moderatora powinno być ostatecznością. Do tego też służy przycisk 'Zgłoś'.
Do płaczu na pracę Moderacji służy ten wątek. Inne formy będą bezwzględnie kasowane.

#3 michobo

michobo
  • 1 163 postów

Napisano dziś, 13:03

Tak usuwałem apkę w najprostszy mozliwy sposob :)....

Chyba pora żeby na Macu zagoscily dedykowane deinstallery skoro dzieją się takie rzeczy ;)

W LaunchAgentach mam tylko 1 plik - Logiplus.plst (pewnie jest podpięty do apki Logitecha bo używam ich zestawu) Nic poza tym nie ma w tym folderze.

Zaczelo sie od 1 wpisu z którym nie dałem sobie rady. W ruch poszly więc rozne cudowne deinstallery.... Pożytek z nich zerowy za to każdy z nich dołożył od siebie kolejny wpis.

Z jednego zrobiły się więc 4 niechciane /próbowałem trzech/

Użytkownik michobo edytował ten post dziś, 13:07

#4 sybic

sybic
  • 88 postów

Napisano dziś, 15:36

Czy aplikacja była zainstalowana w MacOS < 26

a usunąłeś po przejściu na 26?

Mac mini M2 Pro 16GB 1T / Macbook Air M2 8GB 512 GB /   iPhone SE 2022 

#5 michobo

michobo
  • 1 163 postów

Napisano dziś, 15:59

Nie. Instalowalem na Tahoe po raz pierwszy.
Konkretnie zainstalowalem darmową apke pt Applications z AppStore (1.5MB)
Szukałem czegoś co zastąpi mi Launchpad’a

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

1 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych

100icki