Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

iPhone ? Pro --> iPhone Air ktoś się zdecydował?

• Please log in to reply
30 replies to this topic

#1 mattkally

mattkally
  • 575 posts
  • SkądZambrów

Posted 15 September 2025 - 22:10

Hej, jest ktoś kto postanowił się przesiąść z Pro na Air? Ciekawi mnie wasza perspektywa jeśli się zdecydowaliście. Z 15 Pro Max zdecydowałem się na Air'a bo to jedyne urządzenie od dawna, które wywołało u mnie takie emocje – trochę jak wtedy, gdy czekałem miesiącami na opóźnioną białą czwórkę.

Edited by mattkally, 15 September 2025 - 22:11.

#2 bartekpolska

bartekpolska
  • 84 posts

Posted 15 September 2025 - 22:15

Ja mam 14 pro i myślę o zakupie air. Trochę większy ekran ale nie tak przesadny jak w pro maxach. Zobaczę pierwsze testy i może kupię.
  • mattkally likes this

#3 Regiss

Regiss
  • 2986 posts
  • SkądRadom

Posted 15 September 2025 - 22:19

Za dużo mu brakuje, żeby się przesiąść z Pro. Jeden aparat w moim przypadku go dyskwalifikuje. Przeciętną (zapewne) baterię bym jakoś przeżył, ale ten aparat to porażka w 2025 roku.

Edited by Regiss, 15 September 2025 - 22:19.

• mattkally likes this

iPhone 15 Pro

#4 mattkally

mattkally
  • 575 posts
  • SkądZambrów

Posted 15 September 2025 - 22:33

Za dużo mu brakuje, żeby się przesiąść z Pro. Jeden aparat w moim przypadku go dyskwalifikuje. Przeciętną (zapewne) baterię bym jakoś przeżył, ale ten aparat to porażka w 2025 roku.

0.5x pewnie będzie mi brakować czasami ale najbardziej to mnie zastanawia ten jeden głośnik i czy dali tam radę wcisnąć Taptic Engina

#5 ftpd

ftpd

Nie.

• 24444 posts

Posted 16 September 2025 - 01:35

Bardzo podoba mi się idea, ale to nie jest rok zmiany, a do tego nie lubię nieparzystych liczb. Za rok zmienię, jeśli go nie ubiją.

Używaj przycisku 'Zgłoś', zamiast edytować post i pisać w nim, na przykład, "do usunięcia".
Pisanie prywatnej wiadomości do moderatora powinno być ostatecznością. Do tego też służy przycisk 'Zgłoś'.
Do płaczu na pracę Moderacji służy ten wątek. Inne formy będą bezwzględnie kasowane.

#6 Sienol

Sienol
  • 40 posts

Posted 16 September 2025 - 07:17

Tu się nie ma nad czym zastanawiać. Przecież to się będzie grzać niesamowicie,bo jak taka obudowa w Air ma sobie poradzić z A19 Pro? Nie rozumiem jak do takiego cienkiego telefonu można było wrzucić taki procesor. Wersja Pro ma zupełnie inny system chłodzenia. To tak jakby do MacBook Air dać procesor z MacBook pro. Tutaj wystarczyłby zwykły A19. Piszą,że ramka jest z tytanu,a z czego jest obudowa? Z plastiku?
1 głośnik w telefonie z 2025 roku to cofnięcie się o kilkanaście lat. Bez sensu. No i brak fizycznej karty SIM.
5300 zł za taki telefon?

#7 PL95

PL95
  • 280 posts
  • SkądKraków/ Düsseldorf

Posted 16 September 2025 - 07:45

Tu się nie ma nad czym zastanawiać. Przecież to się będzie grzać niesamowicie,bo jak taka obudowa w Air ma sobie poradzić z A19 Pro? Nie rozumiem jak do takiego cienkiego telefonu można było wrzucić taki procesor. Wersja Pro ma zupełnie inny system chłodzenia. To tak jakby do MacBook Air dać procesor z MacBook pro. Tutaj wystarczyłby zwykły A19. Piszą,że ramka jest z tytanu,a z czego jest obudowa? Z plastiku?
1 głośnik w telefonie z 2025 roku to cofnięcie się o kilkanaście lat. Bez sensu. No i brak fizycznej karty SIM.
5300 zł za taki telefon?

Według mnie jest to swego rodzaju „koncept” tak samo, jakim jest obecne Vision Pro. Sprzęty dla tych, którzy tego chcą i się godzą na ograniczenia, bo nie są im takie straszne, jak nam się tu wydaje, a nie dla tych, którzy tego potrzebują. Jak ktoś potrzebuje kilka głośników, baterii na cały dzień, to ma prosiaki albo podstawowe modele. 

 iPhone 16 Pro Max  iPad Pro 11“ Space Grey 256GB  Apple Watch Series 10 46mm  MacBook Pro 15“ 2019  AirPods Pro 2  

#8 ftpd

ftpd

Nie.

• 24444 posts

Posted 16 September 2025 - 09:04

Przecież to się będzie

Może jednak poczekaj(my) na pierwsze dostawy, zanim arbitralnie stwierdzisz, co będzie, a co nie będzie.

a z czego jest obudowa? Z plastiku?

Ze szkła, było mówione.

Używaj przycisku 'Zgłoś', zamiast edytować post i pisać w nim, na przykład, "do usunięcia".
Pisanie prywatnej wiadomości do moderatora powinno być ostatecznością. Do tego też służy przycisk 'Zgłoś'.
Do płaczu na pracę Moderacji służy ten wątek. Inne formy będą bezwzględnie kasowane.

#9 Mikołaj Maciejko

Mikołaj Maciejko

• 5165 posts
Posted 16 September 2025 - 09:19

To tak jakby do MacBook Air dać procesor z MacBook pro.

Chyba trafniejszą analogią byłoby powiedzenie „jakby ktoś wstawił procesor z MacBooka do iPada”. No i patrz, zrobili to!  :P

#10 SilentPL

SilentPL
  • 215 posts

Posted 16 September 2025 - 10:14

Air powstał po to, żeby ubić 17 Plus i przekierować ruch do Pro i Pro Max ;) Ten telefon w tej cenie nie ma absolutnie żadnego sensu porównując do zwykłej 17stki*.

* - W cenie 5200. To się nie będzie sprzedawać, więc do końca roku będą kosztować poniżej 4k i wtedy ten telefon ma sens.

 iPhone 17 Pro | MacBook Pro 2023 M2 Pro 16'' | iPad Mini 6G | Apple Watch S10 | AirPods Pro 3 | ATV 4K | HomePod Mini

#11 WojtekWojtek

WojtekWojtek
  • 1914 posts

Posted 16 September 2025 - 11:50

My jesteśmy w bańce psychofanów Apple - dla osób nie technicznych cienki, śliczny telefon wygrywa - do torebeczki, do kieszonki w drogiej marynarce. Ja się dziwię, że o jest tańszy niż pro (powinna się powić wersja premium - złocona albo perłowa). Dzięki Air, pro może być bardziej pro. Dla ludzi - zwykły, dla twórców treści i tecxnofilów - pro. Dla bogatych i eleganckich - Air.

• PL95 likes this

#12 soczekpl

soczekpl
  • 3311 posts
  • SkądWarszawa, PL

Posted 16 September 2025 - 12:19

Ja też bym chciał być elegancki :P I wizualnie bardzo mi się podoba Air (wygląda dużo lepiej niż Pro), ale pojedynczy aparat jest dyskwalifikujący. Może jak kiedyś tam spadnie do 4 tys., to kupię na próbę.

Macbook Pro '14 M4 / iPhone 17 Pro / Apple Watch s10 titanium 46mm / iPad Pro '11 M4 / AirPods Max / AirPods Pro & Pro 2

#13 ftpd

ftpd

Nie.

• 24444 posts

Posted 16 September 2025 - 12:21

Dla mnie właśnie pojedynczy aparat to mocny argument 'za', bo mam absolutnie w dupie zdjęcia, więc nie potrzebuję tych wszystkich wysp na pół plecków, żeby zmieścić 832455235253 obiektywów. Szkoda, że wystaje, no ale tego już pewnie nie przeskoczymy.

• Sienol likes this

#14 Sienol

Sienol
  • 40 posts

Posted 16 September 2025 - 12:49

Ale głośnik mono już nie. Wolne złącze USB-C 2.0 za telefonie za ponad 5k? Nawet w pojedynczym głośniku powinno być stereo.

#15 Mikołaj Maciejko

Mikołaj Maciejko

• 5165 posts
Posted 16 September 2025 - 13:01

Nawet w pojedynczym głośniku powinno być stereo.

Co? Stereo jest wtedy, kiedy są dwa źródła dźwięku w pewnej odległości od siebie, tak w skrócie, niejako z definicji. Jeden głośnik to jedno źródło dźwięku.

#16 ftpd

ftpd

Nie.

• 24444 posts

Posted 16 September 2025 - 13:23

Nie pamiętam, kiedy użyłem głośnika w telefonie do czegokolwiek innego, niż sygnału przychodzącego połączenia albo powiadomienia. Do tego nie potrzeba haj fi.

Podobnie, nigdy nie wpiąłem w port usb-c nic innego niż kabel ładujący lubi yubikeya.

• crux and Motion950 like this

#17 Sienol

Sienol
  • 40 posts

Posted 16 September 2025 - 13:29

Nadal to nie uzasadnia ceny wyższej Air od zwykłej 17 o 1300 zl, gdzie są 2 aparaty, głośniki stereo. Co ma lepszego Air od zwykłej 17 poza tym,że jest cieńszy i ma trochę większy ekran? Procesor A19 Pro, którego mocy nikt nie wkykorzysta w takim telefonie?

#18 mattkally

mattkally
  • 575 posts
  • SkądZambrów

Posted 16 September 2025 - 13:34

Przerost formy nad treścią ale fajna jest ta forma. W końcu jakikolwiek powiew świeżości. No i parę stówek w kieszeni na przyszłorocznego Folda za 15k XD

#19 soczekpl

soczekpl
  • 3311 posts
  • SkądWarszawa, PL

Posted 16 September 2025 - 14:04

Na dużym zagranicznym portalu był fanowski tekst o tym, że większość zdjęć i tak cykamy głównym aparatem, więc pojedynczy aparat nie jest aż takim ograniczeniem :P I pewnie tak jest, ale jednak raz na jakiś czas jedzie się na urlop i używa się ultra wide czy zoomu. Mogli chociaż umieścić podwójny aparat jak w 17.

Btw. @mattkally, jeżeli zaśpiewają 15k za Folda, to będzie to taki sam sukces jak Vision Pro :P Rozumiem że to ma być droższe, ale nie aż tak.

Macbook Pro '14 M4 / iPhone 17 Pro / Apple Watch s10 titanium 46mm / iPad Pro '11 M4 / AirPods Max / AirPods Pro & Pro 2

#20 SilentPL

SilentPL
  • 215 posts

Posted 17 September 2025 - 10:19

Na dużym zagranicznym portalu był fanowski tekst o tym, że większość zdjęć i tak cykamy głównym aparatem, więc pojedynczy aparat nie jest aż takim ograniczeniem :P I pewnie tak jest, ale jednak raz na jakiś czas jedzie się na urlop i używa się ultra wide czy zoomu. Mogli chociaż umieścić podwójny aparat jak w 17.

Btw. @mattkally, jeżeli zaśpiewają 15k za Folda, to będzie to taki sam sukces jak Vision Pro :P Rozumiem że to ma być droższe, ale nie aż tak.

E tam, fold od samsunga potrafi kosztować 10-12k, za podatek od Apple ludzie zapłacoooo :D 

A co do aparatu, jakby chociaż do tej matrycy 48mpix dodali UW to spokojnie mógłby być jeden aparat.

 iPhone 17 Pro | MacBook Pro 2023 M2 Pro 16'' | iPad Mini 6G | Apple Watch S10 | AirPods Pro 3 | ATV 4K | HomePod Mini

#21 Motion950

Motion950
  • 41 posts
  • SkądPoznań

Posted 17 September 2025 - 21:59

Nie pamiętam, kiedy użyłem głośnika w telefonie do czegokolwiek innego, niż sygnału przychodzącego połączenia albo powiadomienia. Do tego nie potrzeba haj fi.

Podobnie, nigdy nie wpiąłem w port usb-c nic innego niż kabel ładujący lubi yubikeya.

No wlasnie dokladnie tak mam. Głośnik przydaje mi się tylko do rozmawiania przez telefon, może czasem rolka na fb albo szybki yt. Usbc - tylko ładowanie. Zdjęcia - obstawiam, że jeden aparat mi wystarczy, filmów nie kręcę. Za to chciałbym ekran wielkości pro max w cieńszym, lżejszym telefonie. Choć wyjdzie w praniu czy nie jest zbyt cienki a przez to niewygodny i jednak nosić będzie trzeba w etui. Rozumiem gadanie że telefon bez sensu, ale imho swoich miłośników znajdzie. Za rok dodadzą głośnik i obiektyw a pro zostanie jak komputery - faktycznie tylko dla pro.
A dlaczego nie wybrałem pro max? Bo znowu urósł, przytył i ma zupełnie nie dla mnie kolory. A nie wnosi niczego dla mnie nowego. To już się zrobił kawał klocka w kieszeni, w samochodzie, czy na rowerze.
Jedyne czego się obawiam to czy jakość rozmów nie będzie gorsza z uwagi na głośnik i ewentualnie zasięg bo właściwie nawet niewiem czy rozmieszczenie i same anteny są te same co w pro

#22 iLuk45z

iLuk45z
  • 613 posts
  • SkądŁDZ/Swansea

Posted 18 September 2025 - 09:16

A mnie zastanawia jedno, osoby które mają np dwie karty sim w telefonie fizyczną i esim, to czy w Air będą mogły mieć dwie esim aktywne w tym samym czasie czy będzie trzeba się przełączać między profilami. Ja czekam na swojego Pro Maxa ale jak tak go oglądam to nie ukrywam że mi się podoba... tylko ta bateria mnie przeraża, po jakimś roku użytkowania może być ciężko bez powerbanka.

iPhone 3G 16GB-> iPhone 3GS 16GB -> iPhone 4 16GB Black -> iPhone 4S 16GB Black -> iPhone 5 16GB Black -> iPhone 6S 16GB Black -> iPhone SE 64GB Black -> iPhone 7 Plus 128GB (PRODUCT) Red -> iPhone 8 Plus 64GB Rose Gold -> iPhone XR 128GB Black -> iPhone 12 mini 128GB Blue -> iPhone 13 128GB Midnight -> iPhone 14 Pro 256GB Deep Purple -> iPhone 15 Pro Max 25GB White Titanium

#23 winmaciek

winmaciek
  • 6980 posts
Posted 18 September 2025 - 09:40

Dwie aktywne karty eSIM można mieć już od czasów iPhone'a 13 bodajże. 

• iLuk45z likes this

MacBook Pro 13" M1, iPhone 15 Pro Max, iPad Pro 11" M1 Wi-Fi+Cellular

Wszelkie porady udzielane są na licencji beerware. 

#24 Motion950

Motion950
  • 41 posts
  • SkądPoznań

Posted Yesterday, 14:41

Air mega fajny, polecam :) 

#25 mattkally

mattkally
  • 575 posts
  • SkądZambrów

Posted Yesterday, 16:43

Niby po prostu cieńszy telefon ale na mnie zrobił efekt WOW. Rzeczywiście zdjęcia nie oddają tej cienizny :D

5 user(s) are reading this topic

1 members, 4 guests, 0 anonymous users

Regiss