Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

iPhone 17 Pro/17 Pro Max – dyskusja.

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
228 odpowiedzi w tym temacie

#226 slaweuszek

slaweuszek
  • 133 postów
  • SkądGorzów Wlkp

Napisano 24 października 2025 - 09:30

Ja ustawiłem ten przycisk na DWUKROTNE wciśnięcie i teraz przez przypadek aparat mi się nie włącza.
  • burton70 lubi to

iPhone 17 Pro Max / MacBook Pro 13" M2 2022 / Apple Watch Ultra 3 / AirPods Pro 3 gen.

#227 crux

crux
  • 58 postów

Napisano 26 października 2025 - 21:16

Krótkie podsumowanie przesiadki z 13 Pro na 17 Pro.
Używam również od pół roku służbowego 16 Pro, ale nie mam na nim praktycznie żadnych prywatnych aplikacji poza bankiem, rozdzielam sferę prywatną od służbowej, ale napiszę dwa słowa również o takiej przesiadce.
Nie aktualizowałem 13 Pro ani 16 Pro do iOS 26 do czasu zakupu 17 Pro więc nowy soft dodatkowo zrobił różnicę po zakupie nowego telefony ;)

Przejście 13 Pro >>> 17 Pro

Plusy:
1. Świetnie dobrany zoom aparatów - użyteczne przejścia a więc stopniowanie x2, x4, x8;
2. Wyraźnie lepsza jakość zdjęć przy małej ilości światła (zwłaszcza widoczna na dużym ekranie TV);
3. Always on display (w końcu!);
4. Nieco większy ekran przy jednocześnie mniejszym wycięciu w ekranie (brak notch) i zbliżonych wymiarach (mniejsze ramki);
5. Nieco szybsze uruchamianie aplikacji, krótsze spowolnienia np. przy wejściu w dostosowanie tapety itp. (nie gram w gry);
6. USB C jako port do ładowania;
7. Odświeżony w końcu wygląd tylnej wyspy (bardzo mi się podoba, wziąłem srebrny);
8. Dedykowany przycisk aparatu - przydaje się do włączania czy robienia zdjęć chociaż do tego ostatniego używam również klawisza głośności;

Minusy:
1. Brak przełącznika wyciszania - action button i tak używam jako wyciszanie więc muszę spojrzeć na ekran czy wyciszam czy odwrotnie, przy przełączniku nie musiałem co było wygodne np. w biurze;

Przejście 16 Pro >>> 17 Pro

Plusy:
1. Świetnie dobrany zoom aparatów - użyteczne przejścia a więc stopniowanie x2, x4, x8 zamiast tylko x2 i x5;
2. Odświeżony w końcu wygląd tylnej wyspy (bardzo mi się podoba, wziąłem srebrny);

Czy warto było przechodzić z 13 Pro na 17 Pro? Robię dużo zdjęć, często podróżuje prywatnie (w ostatnich 13 miesiącach udało się wyjechać 6 razy na 3-8 dniowe wypadu za granicę) więc z aparatu na pewna będę korzystał namietnie. Wszystko pozostałe to świetny dodatek, usprawnienie mojego urzadzenia do wszystkiego gdyż tym dziś jest telefon.

Czy warto zmienić 16 Pro na 17 Pro? Oczywiście, że nie. Świetnie dobrany zoom to spora użyteczność, ale nie jest argumentem do zmiany. Tylna wyspa to mimo wszystko kosmetyka. Dla lubiacych się jednak wyróżniać to może być jakiś argumenty do zmiany biorąc do tego ten paskudny oczojebny pomarańcz ;)
  • burton70 lubi to
Apple iPhone 17 Pro / Apple iPad Air 5 / Apple Watch Ultra / Apple AirPods Pro 2
Apple iPhone 16 Pro / Garmin Edge 1040

#228 dobrakawa

dobrakawa
  • 867 postów

Napisano 26 października 2025 - 22:32

Minusy:
1. Brak przełącznika wyciszania - action button i tak używam jako wyciszanie więc muszę spojrzeć na ekran czy wyciszam czy odwrotnie, przy przełączniku nie musiałem co było wygodne np. w biurze;

Wyciszenia i włączenie dźwięków ma różną haptykę. Jak wyciszasz, to masz trzy szybkie wibracje, jak włączasz dźwięki- jedną wibrację.

Pro M4, 17

#229 crux

crux
  • 58 postów

Napisano wczoraj, 06:16

Wyciszenia i włączenie dźwięków ma różną haptykę. Jak wyciszasz, to masz trzy szybkie wibracje, jak włączasz dźwięki- jedną wibrację.

Dzięki za pomoc. Jakimś cudem miałem wyłączone wibracje w Ustawieniach / Dostępność i dlatego przycisk akcji nie sygnalizował zmiany trybu. Youtube pomógł rozwiązać problem.

Tak więc bram minusów przy przejściu na 17 z 13 ;)

Dodam jednak kolejny duży plus o którym zapomniałem:
9. Znaczaco polepszony tryb portretów. W 13 Pro że względu na spora minimalna odległość od obiektu, bodajże 3 metry?, ten tryb był użyteczny tylko na zewnątrz i przy odpowiednich warunkach a więc musiało być miejsce. Teraz działa idealnie :)
  • burton70 lubi to
Apple iPhone 17 Pro / Apple iPad Air 5 / Apple Watch Ultra / Apple AirPods Pro 2
Apple iPhone 16 Pro / Garmin Edge 1040

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych