Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

MacBook Pro 2012 zdechł

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
11 odpowiedzi w tym temacie

#1 viru89

viru89
  • 7 postów

Napisano 13 lipca 2025 - 12:24

Dzień dobry. Sytuacja jest taka MB leżał długo nie używany z baterią wyładowaną do zera podłączyłem pod ładowarkę i uruchomiłem. Uruchamianie trwało bardzo długo i przerwałem poprzez wciśnięcie kilka sekund power i zdechł całkowicie. Nie świeci się dioda ładowarki a nie te od poziomu baterii. Nie reaguje na nic.

Macie jakieś rady co dalej? Kupić drugiego i przełożyć dysk? Czy da się go jakoś ożywić?

#2 Mikołaj Maciejko

Mikołaj Maciejko

• 5 105 postów
Napisano 13 lipca 2025 - 13:40

Macie jakieś rady co dalej? Kupić drugiego i przełożyć dysk? Czy da się go jakoś ożywić?

Tu nie ma wiele do wymyślania. Kupujesz nowy komputer, dane odtwarzasz z backupu i to wszystko. Inwestowanie jakichkolwiek pieniędzy w próby przywrócenia do życia 13-letniego komputera nie ma żadnego sensu.

#3 viru89

viru89
  • 7 postów

Napisano 13 lipca 2025 - 13:51

Chyba tak trzeba będzie zrobić :/ nie miałem backupu i tu moje pytanie czy da się z dysku z filevoult odczytać pliki po podłączeniu go przez USB?

#4 ftpd

ftpd

Nie.

• 24 392 postów

Napisano 13 lipca 2025 - 16:22

Nie miałeś backupu? Cóż, czyli nie były to ważne dane.

Tak, da się.

Używaj przycisku 'Zgłoś', zamiast edytować post i pisać w nim, na przykład, "do usunięcia".
Pisanie prywatnej wiadomości do moderatora powinno być ostatecznością. Do tego też służy przycisk 'Zgłoś'.
Do płaczu na pracę Moderacji służy ten wątek. Inne formy będą bezwzględnie kasowane.

#5 viru89

viru89
  • 7 postów

Napisano 13 lipca 2025 - 17:30

A czy da się odczytać taki zaszyfrowany dysk na iPadzie? Oczywiście kieszeń z osobnym zasilaniem

#6 ftpd

ftpd

Nie.

• 24 392 postów

Napisano 13 lipca 2025 - 18:40

Nie wiem. Sprawdź.

Używaj przycisku 'Zgłoś', zamiast edytować post i pisać w nim, na przykład, "do usunięcia".
Pisanie prywatnej wiadomości do moderatora powinno być ostatecznością. Do tego też służy przycisk 'Zgłoś'.
Do płaczu na pracę Moderacji służy ten wątek. Inne formy będą bezwzględnie kasowane.

#7 MiL

MiL
  • 1 494 postów
Napisano 14 lipca 2025 - 09:53

Jeżeli nie był włączony FileVault to wyjmij dysk, podłącz do innego komputera i zgraj dane.

#8 viru89

viru89
  • 7 postów

Napisano wczoraj, 16:53

iPad odczytuje dysk apfs z filevoult od strzała :D a tak poza tematem jak dla mnie(moje potrzeby) iPad który właśnie kupiłem jest lepszy od laptopa.

#9 Mikołaj Maciejko

Mikołaj Maciejko

• 5 105 postów
Napisano wczoraj, 17:18

Pomyśl o backupie, bo miałeś dużo szczęścia.

#10 MiL

MiL
  • 1 494 postów
Napisano dziś, 09:13

Ten dysk miał włączone FileVault?

#11 ftpd

ftpd

Nie.

• 24 392 postów

Napisano dziś, 09:31

Tak, jest to napisane w 3. poście.

#12 Mikołaj Maciejko

Mikołaj Maciejko

• 5 105 postów
Napisano dziś, 10:51

Tak, jest to napisane w 3. poście.

I w #5 i w #8.  ;)

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych