Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

chcę umieścić swój skrypt, aby uruchamiał się podczas startu systemu

• Please log in to reply
2 replies to this topic

#1 sybic

sybic
  • 84 posts

Posted Today, 04:42

Potrzebuje aby podczas startu systemu skrypt usuwał mi śmieci z mojego katalogu.

Z teorii wiem, że mogę go umieścić w .profile, ale uruchomi się on wtedy gdy uruchamiam terminal,

a ja potrzebuje coś mocniejszego. Od razu po uruchamianiu ma być wykonana komenda rm 

Mac mini M2 Pro 16GB 1T / Macbook Air M2 8GB 512 GB /  zabytkowy i wciąż sprawny iPhone 5c 

#2 Mikołaj Maciejko

Mikołaj Maciejko

• 5069 posts
Posted Today, 15:56

1. Utwórz w Automatorze nową Aplikację, dodaj tam działanie typu Utilities->Run Shell Script,
  2. Wklej tam swój kod do kasowania plików,
  3. Zapisz to gdzieś w swoim katalogu domowym jako aplikację,
  4. W System Settings -> General -> Login Items & Extensions, w sekcji "Open at Login" kliknij na "+" i dodaj ten swój plik.

OJAyXXs.png

#3 ftpd

ftpd

Nie.

• 24357 posts

Posted Today, 18:02

Defaultowym shellem jest teraz zsh, które ma plik ~/.zshenv, który POWINIEN być uruchamiany zaraz przy logowaniu. Sprawdź, bo może zadziałać tak, prościej.

Ewentualnie możesz napisać swój launch script w ~/Library/LaunchAgents.

Używaj przycisku 'Zgłoś', zamiast edytować post i pisać w nim, na przykład, "do usunięcia".
Pisanie prywatnej wiadomości do moderatora powinno być ostatecznością. Do tego też służy przycisk 'Zgłoś'.
Do płaczu na pracę Moderacji służy ten wątek. Inne formy będą bezwzględnie kasowane.

3 user(s) are reading this topic

0 members, 3 guests, 0 anonymous users