Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

chcę umieścić swój skrypt, aby uruchamiał się podczas startu systemu

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
2 odpowiedzi w tym temacie

#1 sybic

sybic
  • 84 postów

Napisano dziś, 04:42

Potrzebuje aby podczas startu systemu skrypt usuwał mi śmieci z mojego katalogu.

Z teorii wiem, że mogę go umieścić w .profile, ale uruchomi się on wtedy gdy uruchamiam terminal,

a ja potrzebuje coś mocniejszego. Od razu po uruchamianiu ma być wykonana komenda rm 

Mac mini M2 Pro 16GB 1T / Macbook Air M2 8GB 512 GB /  zabytkowy i wciąż sprawny iPhone 5c 

#2 Mikołaj Maciejko

Mikołaj Maciejko

• 5 069 postów
Napisano dziś, 15:56

1. Utwórz w Automatorze nową Aplikację, dodaj tam działanie typu Utilities->Run Shell Script,
  2. Wklej tam swój kod do kasowania plików,
  3. Zapisz to gdzieś w swoim katalogu domowym jako aplikację,
  4. W System Settings -> General -> Login Items & Extensions, w sekcji "Open at Login" kliknij na "+" i dodaj ten swój plik.

OJAyXXs.png

#3 ftpd

ftpd

Nie.

• 24 357 postów

Napisano dziś, 18:02

Defaultowym shellem jest teraz zsh, które ma plik ~/.zshenv, który POWINIEN być uruchamiany zaraz przy logowaniu. Sprawdź, bo może zadziałać tak, prościej.

Ewentualnie możesz napisać swój launch script w ~/Library/LaunchAgents.

Używaj przycisku 'Zgłoś', zamiast edytować post i pisać w nim, na przykład, "do usunięcia".
Pisanie prywatnej wiadomości do moderatora powinno być ostatecznością. Do tego też służy przycisk 'Zgłoś'.
Do płaczu na pracę Moderacji służy ten wątek. Inne formy będą bezwzględnie kasowane.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

1 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych

k2002