Witam
W ramach synchronizacji plików w chmurze korzystasz zawsze z Cryptomatora.
On, w wersji na MacOS zaleca instalacje Fuse-T (co ma polepszyć integracje z systemem).
Co w zasadzie robi Fuse-T? Czy instalując go zmieniam też coś w systemie?
Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.
Napisano wczoraj, 15:36
Witam
W ramach synchronizacji plików w chmurze korzystasz zawsze z Cryptomatora.
On, w wersji na MacOS zaleca instalacje Fuse-T (co ma polepszyć integracje z systemem).
Co w zasadzie robi Fuse-T? Czy instalując go zmieniam też coś w systemie?
Napisano wczoraj, 18:17
Wszelkie "fuse" są do obsługi dodatkowych systemów plików. Potrzebujesz obsłużyć jakieś dodatkowe systemy plików? Jak nie to nie instaluj, bo to często źródło dodatkowych problemów. Za głęboko wchodzisz na dzień dobry. Za dużo chcesz pogrzebać. Po co, skoro wszystko działa? Serio, potrzebujesz Cryptomatora?
Napisano wczoraj, 18:32
Wszelkie "fuse" są do obsługi dodatkowych systemów plików. Potrzebujesz obsłużyć jakieś dodatkowe systemy plików? Jak nie to nie instaluj, bo to często źródło dodatkowych problemów. Za głęboko wchodzisz na dzień dobry. Za dużo chcesz pogrzebać. Po co, skoro wszystko działa? Serio, potrzebujesz Cryptomatora?
Cryptomator właśnie zaleca stosowanie Fuse-T.
Sam Cryptomator jest mi niezbędny, wszystko co mam synchronizowane w chmurze szyfruje lokalnie za jego pomocą. I tak mam od lat.
Napisano wczoraj, 20:47
Musiałby ktoś odpowiedzieć, kto używa cryptomatora.
Jako dev zastanawiałem się chwile po kiego mu fuse, ale zapewne szyfruje sobie na nim właśnie dane, a taki WebDAV ma lekkie ograniczenia. Z fuse swobodniej się można zintegrować. Czyli tak jakby montuje wirtualny szyfrowany napęd w finderze. Tak mi się wydaje, że do tego mu to potrzebne. Ogólnie fuse-t nie jest rozszerzeniem kernela co jest w sumie sporym plusem (z macFuse były jakieś problemy mniejsze lub większe zawsze).
Napisano wczoraj, 22:52
Jeżeli tool, który jest Ci 'niezbędny' wymaga fuse, to znaczy, że... well, wymaga fuse, bo używa w środku jakichś dziwnych (czytaj: nie obsługiwanych w standardzie) filesystemów. Instaluj, fuse jako takie nic Ci nie 'zepsuje'.
Używaj przycisku 'Zgłoś', zamiast edytować post i pisać w nim, na przykład, "do usunięcia".
Pisanie prywatnej wiadomości do moderatora powinno być ostatecznością. Do tego też służy przycisk 'Zgłoś'.
Do płaczu na pracę Moderacji służy ten wątek. Inne formy będą bezwzględnie kasowane.
Napisano dziś, 13:26
Z webDAV są jakieś problemy na MacOS. Ale prawdopodobnie już ogarnięte w wersji 1.15.2:
https://github.com/c...tor/issues/3806
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych