Miałem wymienić komputer stacjonarny na nowego PC z Windows, ale sobie pomyślałem teraz, albo już nigdy - przetestuje MacOS w praktyce.
Kupiłem używanego Mac Mini M1 z 16GB RAM i 1TB SSD dla testu. Jutro do mnie powinien przyjść, daje sobie miesiąc, może dwa żeby zobaczyć czy MacOS jest w ogóle dla mnie
Co tak w zasadzie muszę zrobić, od razu po odpaleniu systemu na czysto?
Wiadomo, założyć konto na iCloud, odpalić Advanced Data Protection. Sprawdzić czy działa FileValut (w razie fizycznej utraty sprzętu). Jakieś ustawienia warto zmienić "na start"? Jakieś ograniczenie do minimum telemetrii, "szpiegowania" etc?
W moim przypadku, żeby w zasadzie co cokolwiek zrobić będę musiał mieć:
- OneDrive + Cryptomator + synchronizacja tego wszystkiego w taki sposób, że dane są fizycznie lokalnie oraz w chmurze
- Firefox, Vivaldi, Chrome - czy da się tutaj ustawić całość "jak na Windows", że przeglądarki pamiętają wszystkie otwarte okna i karty w tych oknach, i po np restarcie to wszystko przywracają?
- rozpakowywanie/pakowanie archiwów 7zip, często też szyfrowanych - da się to jakoś ogarnąć?
- LibreOffice
- Bitwarden oraz Keepass
- VeraCrypt (tworze kontenery z pełnym backupem i lecą w chmurę, ale ręcznie)
- Tidal
- jakiś serwer DLNA (na Windows używam antycznego PS3 Media Server)
- jakiś manager plików - na Windows od lat używam FreeCommander XE
- Signal, Whatsaap
- jakiś szybki czytnik PDF (używam na Windows SumatraPDF)
- VM Virtualbox (w zasadzie tylko jeden obraz Linuxa)
- coś do VPN (na Windows używam OpenVPN)
- ponieważ na razie nie mam klawiatury pod Mac, co zrobić, żeby Windowsowa najlepiej się sprawdzała? Mam uRage Exodus Macro.
- klucze Fido (Yubikey) działają bez problemów?
Z góry dzięki za pomoc Mam nadzieję, że w trakcie użytkowania pytań będzie jak najmniej.
Edited by mmarkii, 22 April 2025 - 20:22.