Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Nowy użytkownik MacOS - co zrobić na start po świeżym uruchomieniu?

• Zamknięty Temat jest zamknięty
8 odpowiedzi w tym temacie

#1 mmarkii

mmarkii
  • 29 postów

Napisano 22 kwietnia 2025 - 20:16

Miałem wymienić komputer stacjonarny na nowego PC z Windows, ale sobie pomyślałem teraz, albo już nigdy - przetestuje MacOS w praktyce.

Kupiłem używanego Mac Mini M1 z 16GB RAM i 1TB SSD dla testu. Jutro do mnie powinien przyjść, daje sobie miesiąc, może dwa żeby zobaczyć czy MacOS jest w ogóle dla mnie :)

Co tak w zasadzie muszę zrobić, od razu po odpaleniu systemu na czysto?

Wiadomo, założyć konto na iCloud, odpalić Advanced Data Protection. Sprawdzić czy działa FileValut (w razie fizycznej utraty sprzętu). Jakieś ustawienia warto zmienić "na start"? Jakieś ograniczenie do minimum telemetrii, "szpiegowania" etc?

W moim przypadku, żeby w zasadzie co cokolwiek zrobić będę musiał mieć:

- OneDrive + Cryptomator + synchronizacja tego wszystkiego w taki sposób, że dane są fizycznie lokalnie oraz w chmurze

- Firefox, Vivaldi, Chrome - czy da się tutaj ustawić całość "jak na Windows", że przeglądarki pamiętają wszystkie otwarte okna i karty w tych oknach, i po np restarcie to wszystko przywracają?

- rozpakowywanie/pakowanie archiwów 7zip, często też szyfrowanych - da się to jakoś ogarnąć?

- LibreOffice

- Bitwarden oraz Keepass

- VeraCrypt (tworze kontenery z pełnym backupem i lecą w chmurę, ale ręcznie)

- Tidal

- jakiś serwer DLNA (na Windows używam antycznego PS3 Media Server)

- jakiś manager plików - na Windows od lat używam FreeCommander XE

- Signal, Whatsaap

- jakiś szybki czytnik PDF (używam na Windows SumatraPDF)

- VM Virtualbox (w zasadzie tylko jeden obraz Linuxa)

- coś do VPN (na Windows używam OpenVPN)

- ponieważ na razie nie mam klawiatury pod Mac, co zrobić, żeby Windowsowa najlepiej się sprawdzała? Mam uRage Exodus Macro.

- klucze Fido (Yubikey) działają bez problemów?

Z góry dzięki za pomoc :) Mam nadzieję, że w trakcie użytkowania pytań będzie jak najmniej.

Użytkownik mmarkii edytował ten post 22 kwietnia 2025 - 20:22

#2 Mikołaj Maciejko

Mikołaj Maciejko

• 5 066 postów
Napisano 22 kwietnia 2025 - 20:43

Co tak w zasadzie muszę zrobić, od razu po odpaleniu systemu na czysto?

Rozumiem ekscytację nowym zakupem, ale naprawdę nic szczególnego nie musisz robić po uruchomieniu komputera. Wszystko sprowadza się do ustawienia pod swoje preferencje. Wolisz tryb jasny albo ciemny, dock większy albo mniejszy, chowający się lub nie, itp. To nie Windows, któremu trzeba robić na dzień dobry jakiś hardening.

Wymieniłeś całą długą listę programów, które chcesz zainstalować. Część z nich jest dostępna ze strony producenta lub w App Store, więc je sobie po prostu zainstaluj i używaj. Jeśli będziesz potrzebował czegoś ponad to, zapoznaj się z zasadami poszukiwania programów na forum: https://myapple.pl/f...amu-przeczytaj/

#3 winmaciek

winmaciek
  • 6 892 postów
Napisano 22 kwietnia 2025 - 23:40

Tak ogólnie to zgadzam się z Mikołajem – Maca generalnie wyjmujesz z pudełka i on sobie działa, nie trzeba z nim nic robić specjalnego. 

1. Cryptomator niby jest na Maca, w życiu nie korzystałem. Jak mam potrzebę skorzystać z szyfrowania, to zazwyczaj obraz DMG sobie robię i tyle. 

2. Przeglądarki – nie wiem co chcesz ustawić, ciągle się bujamy wokół różnic w filozofii zarządzaniu oknami i aplikacjami (mam takie wrażenie przynajmniej). Jak sobie w Safari dasz ⌘+Q i odpalisz, to wszystko powinno się przywrócić. Jak sobie okna pozamykasz, to nie będzie takiego efektu. To jest cecha Maca i tyle. Jak masz otwarte 15 okien TextEdita, to one też wrócą jak dasz ⌘+Q bez zamykania okien aplikacji. 

3. Keka jest dobra, ze strony za darmo, z App Store za niewielka opłatą. 

4. Po co sobie to robić to nie wiem. Wygląda to coś tak samo obrzydliwie jak 15 lat temu i pewnie równie sprawnie działa. Ja bym szedł albo w stronę darmowego iWorka od Apple albo Microsoft Office. 

5. Plex może? Z tego się korzysta jak się chce udostępniać multimedia lokalnie. Jest co prawda udostępnianie materiałów w ramach aplikacji multimedialnych TV i Muzyka, ale to lekki masochizm moim zdaniem w 2025. 

6. Nie ma potrzeby, Findera proszę poużywać najpierw. Dobry menedżer plików, najpierw trzeba spróbować the Mac way, a jak po kilku dobrych miesiącach nie wejdzie, to inne rzeczy oglądać. 

7. Oba są na Maca, szczęśliwie z żadnego nie muszę korzystać. 

8. Wbudowany Podgląd jest bardzo dobry do czytania (i nie tylko) PDF-ów, jedna z supermocy Maca moim skromnym zdaniem. 

9. Jest sobie VirtualBox, Parallels lepszy oczywiście. Nie wiem jak z tym VB na Apple SIlicon, bo ostatnio jak patrzyłem to bardzo średnio było, eufemistycznie mówiąc. Jeszce VMWare Fusion jest, może też się sprawdzi. 

10. OpenVPN jest i działa. 

11. Z klawiaturą nic nie trzeba robić, podłączysz i będzie działała, ale układ klawiszy modyfikujących może być nieco nieergonomiczny. ⌘ to bodajże Windows, alt to option, a control zostaje kontrolem. Jak realizowany będzie Fn (zwany od niedawna Globusem) to niewiadoma, ale bez tego generalnie można żyć. 

MacBook Pro 13" M1, iPhone 15 Pro Max, iPad Pro 11" M1 Wi-Fi+Cellular

Wszelkie porady udzielane są na licencji beerware. 

#4 ftpd

ftpd

Nie.

• 24 335 postów

Napisano wczoraj, 09:56

> Jakieś ograniczenie do minimum telemetrii, "szpiegowania" etc?

> Chrome

Zdecyduj się ;-)

Używaj przycisku 'Zgłoś', zamiast edytować post i pisać w nim, na przykład, "do usunięcia".
Pisanie prywatnej wiadomości do moderatora powinno być ostatecznością. Do tego też służy przycisk 'Zgłoś'.
Do płaczu na pracę Moderacji służy ten wątek. Inne formy będą bezwzględnie kasowane.

#5 winmaciek

winmaciek
  • 6 892 postów
Napisano wczoraj, 11:53

A to też prawda. Jak minimum szpiegowania to polecam Safari. Dodatkowo jak komuś zależy na bezpieczeństwie, to warto pracować na koncie zwykłego użytkownika. A jak ktoś ma krańcowego fioła, to można użyć lockdown mode.

#6 mmarkii

mmarkii
  • 29 postów

Napisano wczoraj, 13:54

> Jakieś ograniczenie do minimum telemetrii, "szpiegowania" etc?

> Chrome

Zdecyduj się ;-)

Chroma używam tylko to użycia usług Google, a tak główna przeglądarka to Firefox od czasów jak był jeszcze w wersji beta ;)

A to też prawda. Jak minimum szpiegowania to polecam Safari. Dodatkowo jak komuś zależy na bezpieczeństwie, to warto pracować na koncie zwykłego użytkownika. A jak ktoś ma krańcowego fioła, to można użyć lockdown mode.

Safari przetestuje. 

Co do działania na zwykłym koncie a nie adminie - teraz mam tak właśnie na Windows. 

W Macu tak samo na start tworze konto admina, a dopiero później użytkownika, i dopiero w to konto wpinam do iCloud etc?

Pytam, bo Mac Mini już czeka w paczkomacie, wracam z pracy i się bawię ;)

Tak ogólnie to zgadzam się z Mikołajem – Maca generalnie wyjmujesz z pudełka i on sobie działa, nie trzeba z nim nic robić specjalnego. 

Dzięki za odpowiedź, dzisiaj wieczorem będę walczył ;)

Jeszcze dzisiaj ogarnąłem używaną, prawie nową klawiaturę z touch ID i polem numerycznym. Przy odrobinie szczęścia jutro będzie. 

Użytkownik mmarkii edytował ten post wczoraj, 14:13

#7 winmaciek

winmaciek
  • 6 892 postów
Napisano wczoraj, 16:22

Pomijając jakieś sytuacje, gdzie migruje się konta z kompa na kompa i ważne jest, żeby numerki uniksowe się zgadzały (oraz sytuacje z MDM-ami, które nie są tutaj istotne), to nie, nie ma szczewgólnego znaczenia kolejność tworzenia kont. Ja bym zrobił tak, że idziesz normalnie, logujesz się iCloud itp., a jak przejdziesz przez wszystko, to dodajesz konto użytkownika na prawach admina i zabierasz sobie. 

Klawiatura – super. Tzn. są przeciwnicy szerokiej, bo ma ciut inny layout niż mała (która jest praktycznie 1:1 z tym co masz w laptopie, więc pamięć mięśniowa działa), ale nie powinno to mieć dla Ciebie większego znaczenia. 

#8 mmarkii

mmarkii
  • 29 postów

Napisano wczoraj, 22:23

To teraz tak po kilku h z MacOS.

Mam z tym Mackiem mały problem, który dzisiaj trochę czasu pochłonął (cykanie). Jutro go oczyszczę z kurzu w środku (wiatrak, radiatory) i zobaczę co będzie.

Z pierwszych wrażeń - chodzi bardzo płynnie.

- Na teraz zainstalowane z plików .dmg (brak w App Store) przeglądarek Firefox, Chrome, Vivaldi. Całość się synchronizowała z danymi z Windows bez problemu.

- Signal też tylko .dmg, Whatsaap z App Store.

- Obsługa kluczy sprzętowych Fido (ja mam YubiKey) działa nawet lepiej, czytelniej (w sensie komunikatów) niż na Windows.

Z rzeczy na teraz nie rozwiązanych:

1. Czy da się jakoś po stronie softu przyciemnić ekran? W panelu na górze pole z poziomem jasności ekranu mam nie aktywne :(

2. Wygaszacz ekranu: Mam ustawione "poruszanie", a niestety po włączeniu wygaszacza mam tylko czarny ekran (monitor zostaje włączony)

#9 ftpd

ftpd

Nie.

• 24 335 postów

Napisano wczoraj, 22:23

Jeden wątek - jedno zagadnienie.

Używaj przycisku 'Zgłoś', zamiast edytować post i pisać w nim, na przykład, "do usunięcia".
Pisanie prywatnej wiadomości do moderatora powinno być ostatecznością. Do tego też służy przycisk 'Zgłoś'.
Do płaczu na pracę Moderacji służy ten wątek. Inne formy będą bezwzględnie kasowane.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych