Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Reinstalacja systemu - czy wystarczy back up na TM, aby zachować wszystkie pliki?

• Please log in to reply
7 replies to this topic

#1 Fantyna

Fantyna
  • 57 posts
  • SkądWarszawa

Posted 01 April 2025 - 23:34

Pytanie może wydać się głupie, ale wolę się upewnić, niż potem pluć sobie w brodę. W sumie chyba nie robiłam jeszcze instalacji systemu od nowa. Zalecono mi to, bo Final Cut działa koszmarnie wolno - realnie nie mogę pracować, piłka kręci się dosłowne co parę sekund. Chce więc spróbować zrobić reinstalację systemu. Zrobiłam więc back up na TM - czy to wystarczy, aby po reinstalacji na komputerze znalazły się z TM znowu wszystkie pliki, które mam teraz na dysku?   

#2 winmaciek

winmaciek
  • 6862 posts
Posted 02 April 2025 - 09:40

1. Reinstalację systemu czyli co? Bo standardowa reinstalacja zasadniczo nie rusza plików użytkownika obecnie. 

2. Jaki to jest system i sprzęt?

3. Time Machine powinno wystarczyć – z założenia tworzy kopię wszystkich plików użytkownika. Natomiast istnieje niezerowa szansa, że po przywróceniu z backupu znajdziesz się w punkcie wyjścia, z FInal Cutem, który się zacina. 

4. Ja bym raczej spróbował wyizolować problem, np. zrobić nowe konto użytkownika i zobaczyć, czy tam też się FC tnie. 

MacBook Pro 13" M1, iPhone 15 Pro Max, iPad Pro 11" M1 Wi-Fi+Cellular

Wszelkie porady udzielane są na licencji beerware. 

#3 Fantyna

Fantyna
  • 57 posts
  • SkądWarszawa

Posted 02 April 2025 - 09:59

Sprzęt: Macbook Pro 2018 16Gb RAM
Soft: OS 15.4
Final Cut zaktualizowany
Parę miesięcy temu także montowałam tzw. multicama (2 ścieżki) na proxy i nie było żadnego problemu. Teraz przy wyłączonym background renderze i optymalizacji plików praktycznie nie da się pracować na 9 min. klipie z 2 kamer….. Jestem załamana!

#4 MiL

MiL
  • 1485 posts
Posted 02 April 2025 - 10:11

Spróbuj to co poradził Winmaciek, załóż nowe konto użytkownika i sprawdź jak tam to będzie działać.

#5 Fantyna

Fantyna
  • 57 posts
  • SkądWarszawa

Posted 02 April 2025 - 10:15

Mam tylko dodać nowe konto typu "użytkownik gość" w ustawieniach systemowych? 

I z tego poziomu uruchamiać FC?

#6 ftpd

ftpd

Nie.

• 24316 posts

Posted 02 April 2025 - 11:25

A dlaczego gość? Normalne konto.

Używaj przycisku 'Zgłoś', zamiast edytować post i pisać w nim, na przykład, "do usunięcia".
Pisanie prywatnej wiadomości do moderatora powinno być ostatecznością. Do tego też służy przycisk 'Zgłoś'.
Do płaczu na pracę Moderacji służy ten wątek. Inne formy będą bezwzględnie kasowane.

#7 Mikołaj Maciejko

Mikołaj Maciejko

• 5040 posts
Posted 02 April 2025 - 11:32

I z tego poziomu uruchamiać FC?

Tylko na potrzeby testu, żeby sprawdzić, czy problem nie jest w profilu obecnego użytkownika. Natomiast powiem Ci ze swojego doświadczenia, że po tym, jak się Apple przesiadło na własne procesory, to na Macach z Intelem FCP mocno zwolnił. Kolejne wersje są optymalizowane pod Apple Silicon, więc nie jest to do końca zaskakujące, że to, co kiedyś chodziło dość sprawnie, obecnie muli.
  • winmaciek likes this

#8 Fantyna

Fantyna
  • 57 posts
  • SkądWarszawa

Posted 02 April 2025 - 11:49

No to bardzo mnie zmartwiles! :/ Jeszcze nie robilam testu, ale obawiam się, ze mozesz miec racje, bo jeszcze parę miesięcy bardzo podobny projekt hulał doskonale, tymczasem ja mam wszystko zaktualizowane i pracuje na zewnetrznym dysku - na kazdym jest tak samo źle! Czyli zapewne czeka mnie ekspresowy wydatek 20K. No super! :(

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users