Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Dodawanie albumów do iTunes.

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
7 odpowiedzi w tym temacie

#1 Jash

Jash
  • 269 postów

Napisano 11 lutego 2025 - 10:40

Cześć,

korzystam od jakiegoś czasu z iTunes, ale jest trochę muzyki, której tam nie ma, a chciałbym jej słuchać.

Zrobiłem więc tak, że za pomocą dbPowerAMP zripowałem płyty do formatu Apple Lossless i wrzuciłem na PC do odpowiedniego folderu programu Apple Music.

Biblioteka się zsynchronizowała i teraz jest tak, że:

na 7 płyt w iPhone w bibliotece Apple Music 2 widzę normalnie, a pozostałe 5 płyt, a w zasadzie utwory z nich są rozrzucone bez ładu i składu w bibliotece.

Da się to jakoś ogarnąć?

Użytkownik Jash edytował ten post 11 lutego 2025 - 10:41

iPhone 15, iPhone 13 Pro, iPhone 11 Pro, iPhone XS, iPhone 7, iPhone SE 2016

#2 ftpd

ftpd

Nie.

• 24 269 postów

Napisano 11 lutego 2025 - 10:51

Po pierwsze, lepszą opcją jest drag&drop plików do iTunes, a nie ręczne dodawanie ich do katalogu. Wtedy zadziała (defaultowo włączona) opcja organizacji plików i wszystko 'samo się'.

Po drugie, widok biblioteki zależy od tagów ID3 plików. Jeśli pliki ich nie mają, lub mają je źle, to tak będzie. Weź te złe pliki, cmd+i na każdym i posprawdzaj, czy dane o artyście, płycie i tak dalej są ok.

Używaj przycisku 'Zgłoś', zamiast edytować post i pisać w nim, na przykład, "do usunięcia".
Pisanie prywatnej wiadomości do moderatora powinno być ostatecznością. Do tego też służy przycisk 'Zgłoś'.
Do płaczu na pracę Moderacji służy ten wątek. Inne formy będą bezwzględnie kasowane.

#3 Jash

Jash
  • 269 postów

Napisano 11 lutego 2025 - 14:39

Dzięki. Chciałem przez iTunes, ale wyskoczył mi komunikat, że takie czynności mam robić przez aplikację Apple Music, bo iTunes jest teraz tylko od Podcastów i czegoś tam jeszcze i zadało pytanie czy chce wrzuć tę muzykę jako podcast.
Co do tagów…też sprawdzę chociaż skoro na PC jest ok w urządzeniu DAP też ok….no chyba że iOS jakoś inaczej to czyta.

#4 ftpd

ftpd

Nie.

• 24 269 postów

Napisano 11 lutego 2025 - 15:27

Generalnie ja miałem na myśli Apple Music, w sumie ;-) Na jakim systemie to robisz?

Używaj przycisku 'Zgłoś', zamiast edytować post i pisać w nim, na przykład, "do usunięcia".
Pisanie prywatnej wiadomości do moderatora powinno być ostatecznością. Do tego też służy przycisk 'Zgłoś'.
Do płaczu na pracę Moderacji służy ten wątek. Inne formy będą bezwzględnie kasowane.

#5 Jash

Jash
  • 269 postów

Napisano 11 lutego 2025 - 15:52

Win10

#6 ftpd

ftpd

Nie.

• 24 269 postów

Napisano 11 lutego 2025 - 16:34

Ach. No to przepraszam, nie znam się na Windowsie.

#7 winmaciek

winmaciek
  • 6 832 postów
Napisano 11 lutego 2025 - 19:18

Na windows chyba ciągle można sobie korzystać z iTunes normalnie. Trochę źle podszedłeś do tematu, jak chcesz mieć płyty w iTunes, to najlepiej zgrać je przez iTunes. Potrafi pobrać informacje o utworach i jeszcze okładki. Spróbuj zgrać tak i zobacz, czy dane się uzupełnią.

MacBook Pro 13" M1, iPhone 15 Pro Max, iPad Pro 11" M1 Wi-Fi+Cellular

Wszelkie porady udzielane są na licencji beerware. 

#8 Jash

Jash
  • 269 postów

Napisano 11 lutego 2025 - 20:41

Pisałem o tym w pierwszym wpisie. Nie da się już wrzucać muzyki przez iTunes. Jest on teraz tylko do podcastów. Podczas próby wyskakuje komunikat, że teraz twoja muzyka jest w aplikacji Apple Music i czy chce nadal skorzystać z iTunes i wrzucić pliki jako książka audio.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 3

0 użytkowników, 3 gości, 0 anonimowych