Witam serdecznie, po researchu w internecie, sklepach internetowych, zagranicznych poradnikach i forach proszę was o szczerą opinię w sprawie jak w temacie:
- jaki monitor do Mac mini M4 zamiast tego co poleca APPLE zakładając, że:
- mam do 5k budżetu, a potrzebuję 31,5-32"
- lub 3,5k budżetu, a potrzebuję 27"
Główne kryteria:
- chodzi o monitory do CAD-a i modelowania grafiki, wizualizacji, które nie będą odstawać znacząco od Retiny 5k obecnej w iMac-ach
- aby nie było cloudingu - równomierne podświetlenie
- matryca 4k IPS(!), czas reakcji obojętny, kontrast statyczny najlepiej blisko 2000:1 i jasność najlepiej 350 nitów lub więcej
- kolory w przestrzeni P3 z kalibracją do kolorów Apple
- nie do fotografii, drukarni i pracy typowo graficznej
Bardzo proszę o opinię ws tego zestawienia:
dla wersji 32":
1) BENQ 31.5 PD3225U
- zalety: bardzo pozytywny odbiór jakości matrycy, w internecie nie ma negatywnych komentarzy na podświetlenie lub kolory, funkcje dedykowane dla Apple (tylko tu nie znalazłem narzekania na obraz oprócz tego, że za mało nitów), kalibracja fabryczna, przestrzeń kolorów jak Apple
- wady: cena 5k, za ciemny do jasnych pomieszczeń
2) EIZO FlexScan 31,5 EV3240X
- zalety: jakość EIZO, przestrzeń kolorów, dobre parametry teoretyczne
- wady: cena 4,3K i jest trochę narzekania na jakość obrazu poniżej oczekiwań - prześwietlenia krawędziowe itp.
3) Dell U3223QE
- zalety: cena 3,5K, doskonałe kolory
- wady: nie pełna kompatybilność z Apple, migotanie, niedoskonałe ale w miarę poprawne podświetlenie
4) Asus 31,5 ProARt Display PA329CRV
- zalety: cena 3K , doskonałe kolory
- wady: sporo komentarzy o nierównomiernym podświetleniu występującym często, podobno to niska półka za duże pieniądze
5) LG31,5" UltraFine 32UQ850V-W (rozważałem, ale się mocno obawiam jakości bo to inna półka)
- zalety: cena 2,2 i teoretyczne parametry 2000:1 kontrast
- wady: podobno jest to niższa półka niż wszystkie powyżej - daleko do jakości Apple?
Dla wersji 27" w zasadzie są te same typy, przy czym oprócz 1 i 2 jest to popularna półka cenowa.
1) BENQ 27 PD2725U
- zalety: jw.
- wady: 27" przy cenie 3,5K, za ciemny (kilka takich uwag)
2) EIZO FlexScan 27 EV2740X
- zalety: jakość EIZO, przestrzeń kolorów, dobre parametry teoretyczne
- wady: 27" a cena 3,3K i jest trochę narzekania na jakość obrazu poniżej oczekiwań - prześwietlenia krawędziowe itp.
3) ASUS 27" Pro Art PA279CRV
- zalety: cena 1,8k
- wady: generalnie wady podświetlenia matrycy,
4) DELL 27" U2723QE
- zalety: cena 2,2K
- wady: nie pełna kompatybilność z Apple, migotanie, niedoskonałe ale w miarę poprawne podświetlenie
Jest jeszcze SAMSUNG S9 27" ale nie zamieszczam, bo ilość negatywnych ocen wręcz przytłacza, od dawna wiadomo, że Samsung nie umie robić ekranów.
Oprócz tego jest mnóstwo monitorów 27" w okolicy 2K (przoduje LG, ale mam taki jeden i jakość jest zbyt niska, będzie sprzedany)
Czy coś mi umyka? Może inaczej na to spojrzeć? Może macie informacje o czymś lepszym - albo któraś z w/w opinii jest nieprawdziwa?
Jeśli tematy był - przepraszam, szukałem przez Google i wyszukiwarkę tutaj - nie znalazłem.
pozdrawiam
Użytkownik Rayennnn edytował ten post 29 stycznia 2025 - 11:18