Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Jaki monitor do Mac Mini M4 - jaka alternatywa cenowa dla Apple Studio Display i XDR

• Please log in to reply
3 replies to this topic

#1 Rayennnn

Rayennnn
  • 3 posts

Posted 29 January 2025 - 11:14

Witam serdecznie, po researchu w internecie, sklepach internetowych, zagranicznych poradnikach i forach proszę was o szczerą opinię w sprawie jak w temacie:

- jaki monitor do Mac mini M4 zamiast tego co poleca APPLE zakładając, że:

- mam do 5k budżetu, a potrzebuję 31,5-32"

- lub 3,5k budżetu, a potrzebuję 27"

Główne kryteria:

- chodzi o monitory do CAD-a i modelowania grafiki, wizualizacji, które nie będą odstawać znacząco od Retiny 5k obecnej w iMac-ach

- aby nie było cloudingu - równomierne podświetlenie

- matryca 4k IPS(!), czas reakcji obojętny, kontrast statyczny najlepiej blisko 2000:1 i jasność najlepiej 350 nitów lub więcej

- kolory w przestrzeni P3 z kalibracją do kolorów Apple

- nie do fotografii, drukarni i pracy typowo graficznej

Bardzo proszę o opinię ws tego zestawienia:

dla wersji 32":

1) BENQ 31.5 PD3225U 

- zalety: bardzo pozytywny odbiór jakości matrycy, w internecie nie ma negatywnych komentarzy na podświetlenie lub kolory, funkcje dedykowane dla Apple (tylko tu nie znalazłem narzekania na obraz oprócz tego, że za mało nitów), kalibracja fabryczna, przestrzeń kolorów jak Apple

- wady: cena 5k, za ciemny do jasnych pomieszczeń

2) EIZO FlexScan 31,5 EV3240X

- zalety: jakość EIZO, przestrzeń kolorów, dobre parametry teoretyczne

- wady:  cena 4,3K i jest trochę narzekania na jakość obrazu poniżej oczekiwań - prześwietlenia krawędziowe itp.

3) Dell U3223QE

- zalety: cena 3,5K, doskonałe kolory

- wady: nie pełna kompatybilność z Apple, migotanie, niedoskonałe ale w miarę poprawne podświetlenie

4) Asus 31,5 ProARt Display PA329CRV

- zalety: cena 3K , doskonałe kolory

- wady: sporo komentarzy o nierównomiernym podświetleniu występującym często, podobno to niska półka za duże pieniądze

5) LG31,5" UltraFine 32UQ850V-W (rozważałem, ale się mocno obawiam jakości bo to inna półka)

- zalety: cena 2,2 i teoretyczne parametry 2000:1 kontrast 

- wady: podobno jest to niższa półka niż wszystkie powyżej - daleko do jakości Apple?

Dla wersji 27" w zasadzie są te same typy, przy czym oprócz 1 i 2 jest to popularna półka cenowa.

1) BENQ 27 PD2725U

- zalety: jw.

- wady: 27" przy cenie 3,5K, za ciemny (kilka takich uwag)

2) EIZO FlexScan 27 EV2740X

- zalety: jakość EIZO, przestrzeń kolorów, dobre parametry teoretyczne

- wady:  27" a cena 3,3K i jest trochę narzekania na jakość obrazu poniżej oczekiwań - prześwietlenia krawędziowe itp.

3) ASUS 27" Pro Art PA279CRV

- zalety: cena 1,8k

- wady: generalnie wady podświetlenia matrycy, 

4) DELL 27" U2723QE

- zalety: cena 2,2K

- wady: nie pełna kompatybilność z Apple, migotanie, niedoskonałe ale w miarę poprawne podświetlenie

Jest jeszcze SAMSUNG S9 27" ale nie zamieszczam, bo ilość negatywnych ocen wręcz przytłacza, od dawna wiadomo, że Samsung nie umie robić ekranów.

Oprócz tego jest mnóstwo monitorów 27" w okolicy 2K (przoduje LG, ale mam taki jeden i jakość jest zbyt niska, będzie sprzedany)

Czy coś mi umyka? Może inaczej na to spojrzeć? Może macie informacje o czymś lepszym - albo któraś z w/w opinii jest nieprawdziwa?

Jeśli tematy był - przepraszam, szukałem przez Google i wyszukiwarkę tutaj - nie znalazłem.

pozdrawiam

Edited by Rayennnn, 29 January 2025 - 11:18.

#2 darekpoznan

darekpoznan
  • 209 posts

Posted 29 January 2025 - 18:58

Wypowiem się tylko co do monitorów DELL'a. Użytkowałem z Macbook Pro DELL U2713HM, później z Mac mini 2012 DELL U3219, miałem też do testów DELL U3818DM (panoramiczny z zakrzywionym ekranem, ale przez niemal 2 tygodnie przed oddaniem nie zdołałem się przyzwyczaić do takiego rozwiązania), teraz mam Mac mini M1 oraz DELL U4320Q. W żadnym z tych przypadków nie miałem problemu z migotaniem.

Jedyny nieudany DELL jaki odpadł w moich testach przy wyborze monitora to DELL P4317Q, który miał sterowanie jasnością podświetlenia oparte na sterowaniu szybkością wygaszania diód podświetlających.

Jeśli chodzi o zastosowania do CAD to jak najbardziej polecam coś większego niż 32 cale - czyli monitor 42,5 cala.

Podobnie jak użytkowany przeze mnie model, to aktualnie sprzedawany DELL U4323QE jest wyposażony technologie ochrony oczu: redukcję migotania (Flicker free) i filtr światła niebieskiego (Dell ComfortView)

Ma też antyrefleksyjny ekran LED TFT IPS (powłoka ekranu Anti-glare 2H hardness), odwzorowanie przestrzeni barw 95% sRGB, jasność ekranu 350 [cd/m2].

Co prawda nie ma on kontrastu 2000:1 i kolorów w przestrzeni P3 z kalibracją do kolorów Apple, ale jako nie grafikowi, a projektantowi CAD (architekt) osobiście nie ma to dla mnie znaczenia - przez większość czasu pracuję przy jasności ekranu między 15-25% i kontraście 36%.

Nie mam też uwag co do równomierności podświetlenia.

Osobiście długo szukałem monitora, który pozwoli na pracę w natywnej rozdzielczości 4K bez skalowania interfejsu - praca na monitorze 32 cale w rozdzielczości 4K była dla mnie męcząca.

Decydująca wg mnie jest wielkość plamki 0,24-0,25 mm co zapewnia wystarczającą wielkość elementów interfejsu w 4K bez skalowania (zmniejszania rozdzielczości) ekranu.

Co z tego, że masz ekran 4K jak musisz zmniejszyć rozdzielczość by coś komfortowo widzieć - tracisz przy tym przestrzeń do pracy…

Swoje perypetie z wyborem monitora opisałem na forum ARCHICAD'a http://archiforum.pl...r-4K-39-45-cali (uwaga forum jest już chyba porzucone, i nie ma certyfikatu https, ale działa na starym protokole…)

P.S. DELL U4323QE kosztuje w tej chwili ok. 4225 zł brutto

Proponuję kup go jako osoba prywatna i spokojnie go przetestuj - na odstąpienie on zakupu masz 14 dni.

Edited by darekpoznan, 29 January 2025 - 19:08.

#3 maragast

maragast
  • 116 posts

Posted Yesterday, 09:48

A może Asus ProArt PA27JCV 5K za 5 tys?

Co prawda to 27" ale masz tu rozdzielczość 5K i mieścisz się w granicy 5 tys.

#4 Rayennnn

Rayennnn
  • 3 posts

Posted Yesterday, 10:00

Wypowiem się tylko co do monitorów DELL'a. Użytkowałem z Macbook Pro DELL U2713HM, później z Mac mini 2012 DELL U3219, miałem też do testów DELL U3818DM (panoramiczny z zakrzywionym ekranem, ale przez niemal 2 tygodnie przed oddaniem nie zdołałem się przyzwyczaić do takiego rozwiązania), teraz mam Mac mini M1 oraz DELL U4320Q. W żadnym z tych przypadków nie miałem problemu z migotaniem.

Jedyny nieudany DELL jaki odpadł w moich testach przy wyborze monitora to DELL P4317Q, który miał sterowanie jasnością podświetlenia oparte na sterowaniu szybkością wygaszania diód podświetlających.

Jeśli chodzi o zastosowania do CAD to jak najbardziej polecam coś większego niż 32 cale - czyli monitor 42,5 cala.

Podobnie jak użytkowany przeze mnie model, to aktualnie sprzedawany DELL U4323QE jest wyposażony technologie ochrony oczu: redukcję migotania (Flicker free) i filtr światła niebieskiego (Dell ComfortView)

Ma też antyrefleksyjny ekran LED TFT IPS (powłoka ekranu Anti-glare 2H hardness), odwzorowanie przestrzeni barw 95% sRGB, jasność ekranu 350 [cd/m2].

Co prawda nie ma on kontrastu 2000:1 i kolorów w przestrzeni P3 z kalibracją do kolorów Apple, ale jako nie grafikowi, a projektantowi CAD (architekt) osobiście nie ma to dla mnie znaczenia - przez większość czasu pracuję przy jasności ekranu między 15-25% i kontraście 36%.

Nie mam też uwag co do równomierności podświetlenia.

Osobiście długo szukałem monitora, który pozwoli na pracę w natywnej rozdzielczości 4K bez skalowania interfejsu - praca na monitorze 32 cale w rozdzielczości 4K była dla mnie męcząca.

Decydująca wg mnie jest wielkość plamki 0,24-0,25 mm co zapewnia wystarczającą wielkość elementów interfejsu w 4K bez skalowania (zmniejszania rozdzielczości) ekranu.

Co z tego, że masz ekran 4K jak musisz zmniejszyć rozdzielczość by coś komfortowo widzieć - tracisz przy tym przestrzeń do pracy…

Swoje perypetie z wyborem monitora opisałem na forum ARCHICAD'a http://archiforum.pl/Thread-jaki-monitor-4K-39-45-cali (uwaga forum jest już chyba porzucone, i nie ma certyfikatu https, ale działa na starym protokole…)

P.S. DELL U4323QE kosztuje w tej chwili ok. 4225 zł brutto

Proponuję kup go jako osoba prywatna i spokojnie go przetestuj - na odstąpienie on zakupu masz 14 dni.

Dziękuję bardzo za informacje, ja też do Archicada - ze względu na miejsce max rozmiar to 32" i skalowanie interfejsu będzie obecne (z resztą iMac też skaluje interfejs - to akurat mi nie przeszkadza). Mnie najbardziej nieopokoją takie opinie "Jako projektant (UX/UI Designer) jestem niezadowolony z tego zakupu i będę zwracał monitor. Największym dla mnie minusem jest spory ghosting (widoczny szczególnie przy scrollowaniu tesktu) i widocznie niedoświetlone rogi ekranu. Na minus również kolory, monitor miał być fabrycznie skalibrowany natomiast biele są dramatycznie żółte (porównuje do mojego drugiego również fabrycznie kalibrowanego monitora oraz Maca M3 Pro).(...)" - to z X-COM - ja większość prac wykonuję na białym tle archicada i ghosting, a właściwie kurz w matrycy mocno dawał się we znaki w iMacach sprzed kilku generacji.

Czy możesz to jakoś skomentować?

To samo jest na temat ASUSA - ghosting i clouding, a nie znalazłem takich komentarzy odnośnie Eizo i Benq (tych wymienionych) - ani w polskojęzycznym ani w światowym internecie.

Na poleconym archiforum ktoś wspomina o SONY (też nie ma takich uwag o matrycy) - przy czym rozmowa kręci się wokół skalowania 1:1 - i są to ekrany sprzed 7-8 lat UHD a nie 4K.

Dziękuję bardzo za informacje, ja też do Archicada - ze względu na miejsce max rozmiar to 32" i skalowanie interfejsu będzie obecne (z resztą iMac też skaluje interfejs - to akurat mi nie przeszkadza). Mnie najbardziej nieopokoją takie opinie "Jako projektant (UX/UI Designer) jestem niezadowolony z tego zakupu i będę zwracał monitor. Największym dla mnie minusem jest spory ghosting (widoczny szczególnie przy scrollowaniu tesktu) i widocznie niedoświetlone rogi ekranu. Na minus również kolory, monitor miał być fabrycznie skalibrowany natomiast biele są dramatycznie żółte (porównuje do mojego drugiego również fabrycznie kalibrowanego monitora oraz Maca M3 Pro).(...)" - to z X-COM - ja większość prac wykonuję na białym tle archicada i ghosting, a właściwie kurz w matrycy mocno dawał się we znaki w iMacach sprzed kilku generacji.

Czy możesz to jakoś skomentować?

To samo jest na temat ASUSA - ghosting i clouding, a nie znalazłem takich komentarzy odnośnie Eizo i Benq (tych wymienionych) - ani w polskojęzycznym ani w światowym internecie.

Na poleconym archiforum ktoś wspomina o SONY (też nie ma takich uwag o matrycy) - przy czym rozmowa kręci się wokół skalowania 1:1 - i są to ekrany sprzed 7-8 lat UHD a nie 4K.

OK, przepraszam teraz sprawdziłem o czym była mowa - ghosting to rozmycie w ruchu, clouding to ciemniejsze plamki, czyli DELL nie ma chmur na białym tle? Opinia dotyczyła DELL U3223.

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users