Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
* * * * * 1 votes

Klawiatura i myszka do Mac Mini M4

• Please log in to reply
9 replies to this topic

#1 Igorrodz

Igorrodz
  • 10 posts

Posted 12 January 2025 - 20:18

Cześć,

Szukam sensownego, ale jak najtańszego: zestawu bezprzewodowego klawiatura i myszka do Mac Mini M4.
Chciałbym taki zestaw który pozwoli mi w łatwy sposób przełączyć się między Mac Mini a pecetem z Windowsem.

- Klawiatura może być mechaniczna ale musi być dość cicha i mieć podświetlenie (wystarczy białe). Pełnowymiarowa, z blokiem numerycznym gdyż przydaje mi się on w pracy. Obecnie mam Logitech G213, do pracy i gier jest naprawdę spoko, choć mogłaby być cichsza.

- Co do myszki to polecana jest Logitech MX Master 3S ale średnio pasuje mi chwyt - raczej celowałbym w coś tańszego, mniejszego i bardziej "płaskiego". Obecnie używam Logitech G102 przy PC i naprawdę sprawdza się dobrze. W ostateczności mógłbym się jakoś do niej przyzwyczaić ale czy na rynku nie ma żadnej alternatywy?

Choć mój zestaw działa w porządku chciałbym czegoś bezprzewodowego, które w łatwy sposób pozwoli mi przełączać się między PC a Mac'em Mini. Będzie to mój pierwszy Mac, nie mam z nim żadnego doświadczenia i dopiero będę się go uczył.

Co możecie mi zaproponować?

#2 ftpd

ftpd

Nie.

• 24248 posts

Posted 12 January 2025 - 20:27

Cała seria MX Logitecha ma możliwość sparowania z trzema urządzeniami. Przesiadając się na PC po prostu przesuwasz suwaczek i cyk.

Używaj przycisku 'Zgłoś', zamiast edytować post i pisać w nim, na przykład, "do usunięcia".
Pisanie prywatnej wiadomości do moderatora powinno być ostatecznością. Do tego też służy przycisk 'Zgłoś'.
Do płaczu na pracę Moderacji służy ten wątek. Inne formy będą bezwzględnie kasowane.

#3 WojtekWojtek

WojtekWojtek
  • 1860 posts

Posted 12 January 2025 - 21:42

I na dodatek na MX fajnie mi się pisze. Mam ja sparowaną z makiem i PC.

#4 Igorrodz

Igorrodz
  • 10 posts

Posted 12 January 2025 - 22:14

Naprawdę nie ma tańszej alternatywy, niż zestaw od Logitecha? Ten MX to ponad 8 stówek...
https://www.x-kom.pl/p/1145878-zestaw-klawiatura-i-mysz-logitech-mx-keys-s-combo-grafit.html 

Na rynku jest wiele klawiatur i myszek, naprawdę żadne z nich nie pasują do urządzeń od Apple a do tego są "wieloplatformowe"?

Edited by Igorrodz, 12 January 2025 - 22:15.

#5 DanielF

DanielF
  • 5757 posts
  • SkądSiedlce

Posted 13 January 2025 - 00:08

Sama myszka kosztuje ponad 430 zł, klawiatury mx to około 430 zł. Możesz szukać promocyjnych klawiatur lub starszych wersji MX nowsze wersje klawiatur mają oznaczenia MX S.
Np. myszka MX Master 3S ciszej klika i ma lepszy sensor niż MX Master 3, klawiatur MX S mają lepsze regulacje podświetlenia itd. Myszki MX Master mają oprogramowania do łatwego przeskakiwania między PC a makiem bez klikania przycisku pod spodem (poczytaj opis tego oprogramowania)

Poluj na promocjach czasami myszkę można wyrwać za 360 zł, klawiatura MX S czy to wersja dla PC/Mac czy wersja dla Mac też trafia się w promocjach. Są też mniejsze wersje klawiatur Logitech odrobinę tańsze. 
Zestaw klawiatura + myszka ciężej jest kupić w promocji niż osobno.

Nigdy nie kupuj jasnoszarej myszki! - po paru miesiącach robią się plamy na niej. To ogólny problem

możesz pomyśleć też o LOGITECH MX Anywhere 3S  ma tez funkcje kopiowania między systemami

Edited by DanielF, 13 January 2025 - 00:11.

Fallout ...war, war never changes...

#6 ftpd

ftpd

Nie.

• 24248 posts

Posted 13 January 2025 - 00:17

> Naprawdę nie ma tańszej alternatywy, niż zestaw od Logitecha?

Nigdzie nie napisałeś nic o budżecie, a tak wyszło, że szklaną kulę zostawiłem w domu.

> Na rynku jest wiele klawiatur i myszek, naprawdę żadne z nich nie pasują do urządzeń od Apple a do tego są "wieloplatformowe"?

Mnóstwo jest. I wszystkie pasują do wszystkiego, USB HID jest standardem obsługiwanym wszędzie.

Ty zapytałeś, co polecamy. Ja (i jak się okazuje nie tylko ja) polecam(y) Logitech MX.

Używaj przycisku 'Zgłoś', zamiast edytować post i pisać w nim, na przykład, "do usunięcia".
Pisanie prywatnej wiadomości do moderatora powinno być ostatecznością. Do tego też służy przycisk 'Zgłoś'.
Do płaczu na pracę Moderacji służy ten wątek. Inne formy będą bezwzględnie kasowane.

#7 TomRS

TomRS
  • 127 posts

Posted 13 January 2025 - 11:35

Mi się udało kupić taki zestaw w Euro Net za 699 brutto

https://www.euro.com...pace-grey.bhtml

#8 Igorrodz

Igorrodz
  • 10 posts

Posted 13 January 2025 - 23:11

Mi się udało kupić taki zestaw w Euro Net za 699 brutto

[url=https://www.euro.com.pl/zestaw-mysz-i-klawiatura/logitech-zestaw-mx-keys-s-do-mac-space-grey.bhtml]https://www.euro.com.pl/zestaw-mysz-i-klawiatura/logitech-zestaw-mx-keys-s-do-mac-space-grey.bhtml[/url]

Wygląda na bardzo dobrą cenę :)

możesz pomyśleć też o LOGITECH MX Anywhere 3S  ma tez funkcje kopiowania między systemami

Wielkie dzięki, to już coś - zastanowię się nad tą myszką. A co do klawiatury to co myślisz o Satechi Slim X3???
Tu takie małe porównanie, które znalazłem na YT, co prawda Satechi jest w "mniejszej" wersji (bez bloku numerycznego) ale jakiś pogląd jest... Czy korzystałeś z klawiatury tej firmy? Ze wstępnego researchu wygląda też, że jest tańsza niż proponowany tu Logitech...

https://youtu.be/7-aG79hbrtw?si=v9T3EIYTg_couWfv
https://youtu.be/NLW76sMjkxM?si=gNJNJlOzdWdxkpt2

Nigdzie nie napisałeś nic o budżecie, a tak wyszło, że szklaną kulę zostawiłem w domu.

Napisałem względem jakich urządzeń, a cena tych urządzeń jest powszechnie znana. Wystarczyło zatem, abyś wyłączył sarkazm włączając jednocześnie myślenie a także empatię - z moich postów wynika, że budżet ma znaczenie, skoro szukam taniej względem urządzeń (zestawu), które napisałem w poście #1, nieprawdaż?

Edited by Igorrodz, 13 January 2025 - 23:12.

#9 BlueArmy

BlueArmy
  • 77 posts

Posted 14 January 2025 - 11:43

W tej kwocie znajdziesz oryginalne używane produkty Apple np. na olx.

#10 maragast

maragast
  • 114 posts

Posted 16 January 2025 - 20:49

Naprawdę nie ma tańszej alternatywy, niż zestaw od Logitecha? Ten MX to ponad 8 stówek...

Ale to zakup na lata - zastanów się, czy biorąc pod uwagę to, że praktycznie codziennie będziesz używał tego sprzętu warto szukać tych kilku stówek oszczędności kosztem jakości i wygody?

Chcesz kupić fajnego Maca to nie żałuj już na akcesoriach - dopłać trochę, a będziesz zadowolony i to przez długie lata - nie bez powodu tyle osób poleca te konkretne sprzęty. 

2 user(s) are reading this topic

0 members, 2 guests, 0 anonymous users