Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Wielkość animacji dynamicznej wyspy iPhone 15 pro max.

• Please log in to reply
11 replies to this topic

#1 krzemo

krzemo
  • 127 posts

Posted 26 December 2024 - 11:49

Witam,

Mam pytanie dotyczące dynamicznej wyspy. Posiadam iPhone 15 pro max i zaczęło mnie nurtować pytanie dotyczące wielkości animacji dynamicznej wyspy podczas przełączania trybu cichego / dzwonka przełącznikiem czynności. Zauważyłem, że w rozmaitych przypadkach jest ono różnej wielkości, niezależnie od modelu telefonu. U mnie po naciśnięciu jest dużej wielkości, dotykające wręcz bocznych ramek (zdjęcie). U innych jest mniejsze delikatnie rozszerzające tylko pole dynamicznej wyspy. Na YouTube oglądając wizualizacje przełączania tego trybu spotkałem się z tymi samymi dwoma rodzajami wyświetlania tej animacji. Moje pytanie wynikające z czystej ciekawości - dlaczego tak jest i od czego to zależy. Nigdzie nie znalazłem możliwości ustawień powyższego. Próbowałem też zmieniać ustawienia wielkości czcionki czy samego ekranu - nic to nie daje. Z ciekawości sprawdzałem też w sklepie na innych modelach - animacja podczas przełączania trybu jest dużo mniejsza niż u mnie - subtelnie tylko rozszerza się w pionie - u mnie jak pisałem wyżej rozszerza się dużo bardziej "wychodząc" poza ramki. 

Attached Files

Edited by krzemo, 26 December 2024 - 11:50.

#2 Jash

Jash
  • 261 posts

Posted 26 December 2024 - 12:32

U mnie na 16 Pro jak włączę tryb cichy to wyspa rozszerza się na oba końce ekranu, stykając się z czarną ramką. Gdy natomiast włączę tryb dzwonka to wyspa rozszerzając się nie mieści się jakby w ekranie.

iPhone 15, iPhone 13 Pro, iPhone 11 Pro, iPhone XS, iPhone 7, iPhone SE 2016

#3 krzemo

krzemo
  • 127 posts

Posted 26 December 2024 - 12:44

No właśnie u mnie jest podobnie. A zauważyłem na YouTube bądź też na wystawowych modelach w sklepach, że wyspa lekko tylko rozszerza się w obie strony zostawiając miejsce po bokach ok 1 cm z każdej strony (nie styka się z ramkami). Jest to trochę dziwne, że animacja zachowuje się różnie. Być może nie jest to bardzo istotne ale moja ciekawość z jakiego powodu tak się dzieje. 

tu przykład, o którym piszę

https://youtu.be/l1K...i-KwRU90RiY1kv0

Edited by krzemo, 26 December 2024 - 12:48.

#4 Jash

Jash
  • 261 posts

Posted 26 December 2024 - 12:50

Film jest sprzed dwóch miesięcy, więc być może to kwestia softu i to co widzimy to jakiś bug, bo fakt średnio estetycznie to wygląda. Pierdoła, ale denerwująca.

#5 krzemo

krzemo
  • 127 posts

Posted 26 December 2024 - 12:52

Film jest sprzed dwóch miesięcy ale w sklepie byłem w ostatni poniedziałek i na wystawowych modelach było podobnie (sprawdzałem na 16 pro max.). Irytuje mnie fakt, że nie wiadomo skąd te różnice, co jest tego powodem :)

Edited by krzemo, 26 December 2024 - 12:54.

#6 soczekpl

soczekpl
  • 3287 posts
  • SkądWarszawa, PL

Posted 26 December 2024 - 13:58

U mnie jak się naciśnie action button, to wyspa trochę się powiększa, a jak się przytrzyma (żeby włączyć/wyłączyć dźwięk), to wtedy jest za duże i wychodzi poza ramki.

Może to zależy od języka ustawionego w telefonie?

Edited by soczekpl, 26 December 2024 - 14:00.

Macbook Pro '14 M4 / iPhone 16 Pro / Apple Watch s10 titanium 46mm / iPad Pro '11 M4 / AirPods Max / AirPods Pro & Pro 2

#7 Jash

Jash
  • 261 posts

Posted 26 December 2024 - 17:07

Film jest sprzed dwóch miesięcy ale w sklepie byłem w ostatni poniedziałek i na wystawowych modelach było podobnie (sprawdzałem na 16 pro max.). Irytuje mnie fakt, że nie wiadomo skąd te różnice, co jest tego powodem :)

Nie jestem pewny, ale może telefony ze sklepowym menu się nie aktualizują i też mają starszy soft.

#8 krzemo

krzemo
  • 127 posts

Posted 26 December 2024 - 19:33

Nie jestem pewny, ale może telefony ze sklepowym menu się nie aktualizują i też mają starszy soft.

Być może. Przy okazji jak będę w jakimś sklepie podejrzę jaki tam jest zainstalowany IOS. Może o to chodzi. 

U mnie jak się naciśnie action button, to wyspa trochę się powiększa, a jak się przytrzyma (żeby włączyć/wyłączyć dźwięk), to wtedy jest za duże i wychodzi poza ramki.

Może to zależy od języka ustawionego w telefonie?

Myślę, że nie. Niżej na załączonym filmie widać, że ustawiony jest język polski i animacja zachowuje się podobnie jak u nas - czyli rozszerza się poza ramki. W sklepie w wystawowych urządzeniach, które sprawdzałem też był język polski a animacja rozszerzała się lekko zostawiając miejsca po obu bokach. Może jak napisał Jash ma to związek z wersją IOS 18. Ja mam 18.2 tak samo było w 18.1. a w sklepach może być np. 18.

https://youtu.be/JqE...oM3N4izDQDjduV_

#9 ami_go

ami_go
  • 77 posts
  • SkądCaerdydd

Posted 27 December 2024 - 13:44

Widać, że czcionka tego komunikatu, jaki się wyświetla przy przełączaniu, jest większa i chyba pogrubiona. Dlatego wyspa rozszerza się za bardzo, nieco poza granice ekranu.

Chyba ktoś w Apple popłynął z tym rozmiarem komunikatu w najnowszych wersjach iOS. W każdym razie w naszym języku.

U mnie na 16 PRO MAX (18.2) jest tak samo jak piszecie.

Edited by ami_go, 27 December 2024 - 13:45.

#10 krzemo

krzemo
  • 127 posts

Posted 27 December 2024 - 18:36

Widać, że czcionka tego komunikatu, jaki się wyświetla przy przełączaniu, jest większa i chyba pogrubiona. Dlatego wyspa rozszerza się za bardzo, nieco poza granice ekranu.

Chyba ktoś w Apple popłynął z tym rozmiarem komunikatu w najnowszych wersjach iOS. W każdym razie w naszym języku.

U mnie na 16 PRO MAX (18.2) jest tak samo jak piszecie.

No właśnie :) Szczerze jeżeli miałbym wybór to wolałbym animację bardziej subtelną, stonowaną a nie "wykrzykującą" bez mała poza telefon :)  

#11 ftpd

ftpd

Nie.

• 24246 posts

Posted 27 December 2024 - 19:33

Mam system po angielsku i nic takiego się nie dzieje. To pewnie dlatego, że 'tryb dzwonka' ma dużo więcej znaków niż 'ring'.

Używaj przycisku 'Zgłoś', zamiast edytować post i pisać w nim, na przykład, "do usunięcia".
Pisanie prywatnej wiadomości do moderatora powinno być ostatecznością. Do tego też służy przycisk 'Zgłoś'.
Do płaczu na pracę Moderacji służy ten wątek. Inne formy będą bezwzględnie kasowane.

#12 krzemo

krzemo
  • 127 posts

Posted 27 December 2024 - 20:37

Mam system po angielsku i nic takiego się nie dzieje. To pewnie dlatego, że 'tryb dzwonka' ma dużo więcej znaków niż 'ring'

Być może. Ale to jest tylko jeden wyraz - tryb. Czy to musi powodować wrażenie, że telefon chce wyskoczyć z dłoni :) albo, że w okolicy jest pożar ... 

Być może. Ale to jest tylko jeden wyraz - tryb. Czy to musi powodować wrażenie, że telefon chce wyskoczyć z dłoni :) albo, że w okolicy jest pożar ... 

ale w sumie nie jest to coś co spędza mi sen z powiek :)

Edited by krzemo, 27 December 2024 - 20:31.

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users