Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Jaki macbook na początek ?

• Zamknięty Temat jest zamknięty
12 odpowiedzi w tym temacie

#1 MasiudaDios

MasiudaDios
  • 7 postów

Napisano 09 grudnia 2024 - 09:55

Cześć zastanawiam się nad zmianą mojego laptopa z Windowsem na Macbooka. Komputer będzie służył jako sprzęt do codziennej pracy (internet, pisanie itd.) chciałbym kupić sprzęt używany do mniej więcej 3000 zł zastanawiam się czy szukać sprzętu z procesorem M1 16gb RAM czy może M2 z 8 GB RAMu a może MacBook Pro M1 16gb RAMu. Widziałem że w tej cenie właśnie taki sprzęt można zakupić. Bardzo proszę o poradę co będzie najlepszym wyborem. Pozdrawiam Kacper

#2 WojtekWojtek

WojtekWojtek
  • 1 860 postów

Napisano 09 grudnia 2024 - 11:32

Różnica M1/M2 jest do pominięcia. 16GB jest obowiązkowe. Zdecydowanie starczy air, ale jak się trafi zdrowy M1 Pro, to czemu nie - ma wiatrak - to pomaga przy długotrwałych obciążeniach (i nie ma znaczenia przy pisaniu i internecie - piszę to na Air M1, którego procesor ma 37stopni C).  Liczy się stan i stan baterii. M1 może mieć 2 lata, a może mieć 4. W Lantre M2 air 16G za 4250 na raty 0% - to jest mój typ - nowy, gwarancja, piękny.

P.S. jak laptop ma służyć za laptop (w ruchu) to nawet M1 z 8GB, ale nowy bym wolał (ale to kontrowersyjne - do pisania starczy). 

Użytkownik WojtekWojtek edytował ten post 09 grudnia 2024 - 11:35

#3 winmaciek

winmaciek
  • 6 812 postów
Napisano 09 grudnia 2024 - 11:43

Ja też bym doradził nowego, szczególnie jak ktoś zaczyna się bawić w Apple. 

Pytanie pomocnicze, czym jest codzienna praca dokładnie. Bo dla jednego to trzy karty w przeglądarce, dla innego 15 okien z tym czy tamtym.

MacBook Pro 13" M1, iPhone 15 Pro Max, iPad Pro 11" M1 Wi-Fi+Cellular

Wszelkie porady udzielane są na licencji beerware. 

#4 MasiudaDios

MasiudaDios
  • 7 postów

Napisano 09 grudnia 2024 - 11:43

Znalazłem coś takiego. Co sądzicie ?

https://www.olx.pl/d/oferta/macbook-air-m2-16-256gb-CID99-ID13lE7G.html
https://www.olx.pl/d/oferta/macbook-pro-m1-16-256-CID99-ID13nFLt.html

#5 Mikołaj Maciejko

Mikołaj Maciejko

• 4 970 postów
Napisano 09 grudnia 2024 - 12:03

Znalazłem coś takiego. Co sądzicie ?

Sądzimy, że nowy z gwarancją będzie lepszy. Nawet oglądając sprzęt osobiście nie da się poznać jego całej historii i stanu, a co dopiero na podstawie linków z OLX-a.

#6 winmaciek

winmaciek
  • 6 812 postów
Napisano 09 grudnia 2024 - 13:19

1. Niby nierozpakowany, ale cholera wie, ile leżał. A gwarancja sobie leci (liczy się data zakupu u autoryzowanego sprzedawcy) i jak Ci nie da oryginalnej faktury/paragonu i nie spiszecie jakiejś umowy sprzedaży, to powodzenia przy dochodzeniu czegokolwiek od Apple. Już nie mówię o naprawach gwarancyjnych, ale o np. zdjęciu blokady iCloud gdyby taka była. Za 600 PLN różnicy to naprawdę nie warto. Nie jest zresztą nigdzie powiedziane, że ktoś na przykład nie dostał z pracy tego, wtedy sprzęt będzie w mackach działu IT. 

2. 1000 PLN mniej za dwuletni komputer? Który cholera wie jak był katowany, w jakim stanie ma baterię i dysk (tu jest mały, więc szczególnie istotne)? Nie. 

MacBook Pro 13" M1, iPhone 15 Pro Max, iPad Pro 11" M1 Wi-Fi+Cellular

Wszelkie porady udzielane są na licencji beerware. 

#7 MasiudaDios

MasiudaDios
  • 7 postów

Napisano 09 grudnia 2024 - 14:20

Czyli radzicie żeby raczej kupić nowy w jakiejś dobrej promce. Ogólnie ma to sens w sumie chciałbym żeby sprzęt trochę mi posłużył i nie zamierzam wymieniać go po roku. Dziękuję za konkretne odpowiedzi :)

#8 gregin

gregin
  • 54 postów

Napisano 09 grudnia 2024 - 14:54

Zwróć też uwagę, że 13 cali to mało do użytku domowego bez dodatkowego monitora. 

#9 WojtekWojtek

WojtekWojtek
  • 1 860 postów

Napisano 09 grudnia 2024 - 15:08

Ten nowy Air ma niemiecką etykietę. Nie ma pewności, ale może mieć niemiecką klawiaturę - QWERTZ - a to nie jest fajne. Pro "używany tylko w domu" może oznaczać komputer, który był cały czas pod zasilaniem i ma zużytą baterię - przynajmniej warto zobaczyć stan baterii według systemu. Zobacz to M2 16G w Lantre - to autoryzowany sprzedawca. 

#10 MasiudaDios

MasiudaDios
  • 7 postów

Napisano 09 grudnia 2024 - 15:34

W MediaMarkt jest też za 4249 zł m2 16 GB w

#11 MasiudaDios

MasiudaDios
  • 7 postów

Napisano 23 grudnia 2024 - 20:30

Cześć postanowiłem odświeżyć temat ponieważ zakupiłem maca mini m4 16gb stwierdziłem że komputer i tak będzie używany w domu więc nie było sensu pakować się w MacBooka. Ale ja nie o tym chciałem zapytać jaką klawiaturę i mysze teraz wybrać żeby wygodnie korzystać z komputera ? Może ktoś coś doradzić ?

#12 DanielF

DanielF
  • 5 757 postów
  • SkądSiedlce

Napisano 23 grudnia 2024 - 21:16

Jak nie chcesz przepłacać za Apple to dobrej jakości są produkty Logitech. Myszka Apple jest fatalna weź logitecha z BT, klawiaturę też z tej firmy. Ma dużo modeli dedykowanych dla maków (np. MX Keys).

Użytkownik DanielF edytował ten post 23 grudnia 2024 - 21:16

Fallout ...war, war never changes...

#13 ftpd

ftpd

Nie.

• 24 248 postów

Napisano 24 grudnia 2024 - 10:12

Lol, cóż za offtopic.

Używaj przycisku 'Zgłoś', zamiast edytować post i pisać w nim, na przykład, "do usunięcia".
Pisanie prywatnej wiadomości do moderatora powinno być ostatecznością. Do tego też służy przycisk 'Zgłoś'.
Do płaczu na pracę Moderacji służy ten wątek. Inne formy będą bezwzględnie kasowane.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych