Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Aplikacja Zdjęcia na Macu - te same nazwy plików - problem z robieniem kopii zapasowej

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
4 odpowiedzi w tym temacie

#1 Kalafi

Kalafi
  • 28 postów

Napisano 01 grudnia 2024 - 18:29

Cześć. Ciekawy jestem czy ktoś to już przerabiał... Przez lata zgrywałem na maca zdjęcia zarówno z iPhone jak i aparatu. Jest już tego jakieś 700GB i już od jakiegoś czasu nie mogę tego nadal robić bo nie mam miejsca. Postanowiłem jakiś czas temu zainwestować w NAS Synology. Ogólnie to super działa ale mam jeden problem. Zarówno aparat Canon jak i iPhone używał tego samego typu nazewnictwa plików czyli IMG_1234.JPG Oczywiście od jakiegoś czasu używamy pliki .HEIC i teraz ten problem nie wystąpi. Starych zdjęć mam jednak bardzo dużo i tam są przez to zdjęcia o tych samych nazwach a nie są to duplikaty. Jak zaczynam przegrywać te zdjęcia do Synology to wyrzuca mi po chwili komunikat, że masę zdjęć nie przegrał bo plik już istnieje. A dodam, że i tak nie robie tego "zaznacz wszystko" tylko przegrywam partiami. Zastanawiam się czy można by nazwać wszystkie pliki od nowa ale boje się, że stracę info o dacie wykonania tego zdjęcia itd. Czy ktoś ma na to jakiś pomysł?

#2 ftpd

ftpd

Nie.

• 24 216 postów

Napisano 01 grudnia 2024 - 20:31

Z Photos.app możesz wyeksportować zdjęcia, wskazując prefix nazwy pliku, w stylu wakacje1997_1234.jpg.

Używaj przycisku 'Zgłoś', zamiast edytować post i pisać w nim, na przykład, "do usunięcia".
Pisanie prywatnej wiadomości do moderatora powinno być ostatecznością. Do tego też służy przycisk 'Zgłoś'.
Do płaczu na pracę Moderacji służy ten wątek. Inne formy będą bezwzględnie kasowane.

#3 MiL

MiL
  • 1 466 postów
Napisano 02 grudnia 2024 - 13:24

Polecam ogarniać nazwy plików ze zdjęciami programem ExifRenamer. Można ustawić dowolny schemat i aplikacja ta np. doda datę do nazwy pliku.

#4 Kalafi

Kalafi
  • 28 postów

Napisano 02 grudnia 2024 - 15:18

Z Photos.app możesz wyeksportować zdjęcia, wskazując prefix nazwy pliku, w stylu wakacje1997_1234.jpg.

Dziękuję za podpowiedź. Zrobiłem test i chyba to działa. Dam znać czy się uda wrzucić te 30k zdjęć  :rolleyes:

Użytkownik Kalafi edytował ten post 02 grudnia 2024 - 15:35

#5 Kalafi

Kalafi
  • 28 postów

Napisano 03 grudnia 2024 - 09:20

Dziękuję za podpowiedź. Zrobiłem test i chyba to działa. Dam znać czy się uda wrzucić te 30k zdjęć  :rolleyes:

Jeszcze raz dzięki. Wszystko działa... Przegrałem na dysk zewnętrzny i to w miarę szybko ogarnął. Jedynie teraz długi czas aby wrzucić to na Synology bo NAS ma gniazdo USB-A ale niestety nie obsługuje plików APFS czyli musze wszystko rzucać online. Zastanawiam się czy nie zrobić jeszcze raz eksportu na dysk z innym systemem plików...

Użytkownik Kalafi edytował ten post 03 grudnia 2024 - 09:22

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych