Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Macbook dla księgowego ;)

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
5 odpowiedzi w tym temacie

#1 TomRS

TomRS
  • 117 postów

Napisano wczoraj, 12:29

Witam

od ładnych kliku lat użytkuję trochę applowskiej elektroniki (Iphone, Ipad, Airpodsy, Homepod - mały i duży). Tylko nigdy na komputer się nie zdecydowałem, choć strasznie chciałbym mieć Macbooka. Nie chcę mieć dwóch laptopów (Windows/MacOS), a muszę mieć możliwość pracy z programami księgowymi (Sage, Insert) ktore nie mają i nie będą raczej miały swoich wersji na MacOS. W związku z tym, że przeważnie pracuję przez pulpit zdalny na serwerach, czy końcówkach klientów, pomyslałem sobie, że przecież mógłbym robić to samo przez pulpit zdalny na Macbook'u - chyba, że to nie działa to proszę o wyprostowanie. Jeśli jednak działa, to wymyśliłem sobie następującą konfigurację. Macbook 13-14 cali (żeby był mobilny), w domu na biurku jeden duży monitor (albo dwa mniejsze - czy któreś z tych rozwiązań ma istotne zalety bądź wady), tak żeby dało się jednocześnie wyświetlić dwa sensownej wielkości okna excela, lub dwa okna systemu księgowego, dodatkowa klawiatura z blokiem numerycznym,  Czy jest możliwość, żeby macbook przy takiej konfiguracji mógł być "zamknięty" a ja korzystałbym tylko z monitora/monitorów zewnętrznych oraz zewnętrznej klawiatury ? I wreszcie przechodzimy do konkretnych kwestii sprzętowych :) Ponieważ oprócz tych zastosowań biurowych o których pisałem powyżej, doszłaby tylko kompletnie amatorska obróbka zdjęć plus przycinanie filmów na podstawowym poziomie (iMovie to aż nadto), podejrzewam, że zaspokoiłby mnie aktualny Air (ale tutaj tracę możliwość podłączenia dwóch monitorów o ile się orientuję) albo Pro 14 calowy (16 robi się juz faktycznie duża i pewnie trochę mniej mobilna). Zastanawia mnie sensowna ilość pamięci - 16 GB to minimum, nie wie m czy nie warto przyszłościowo dopłacić do 24 GB ? Dysk - mam w domu NAS Synology 8TB - czy warto w takim razie wychodzić z dyskiem wewnętrznym powyżej 512 GB na 1 TB ? Nie mam bladego pojęcia ile miejsca potrzebuje MacOS do sprawnego funkcjonowania, czy ten system ma również jakiś plik wymiany tak jak Windows ?  I na koniec pytanie, czy warto dokładać do Pro zamiast Air ? Różnica w cenie jest dla mnie do przełknięcia, pytanie czy odczuję teraz lub w przyszłości (jednak wymagania systemów operacyjnych cały czas rosną) korzyści z wyboru Pro ? Czy w przypadku Air i jednego monitora zewnętrznego praca z kilkoma oknami Excela będzie nadal komfortowa ? Przy okazji - polecacie jakieś konkretne modele monitorów do zwykłej pracy a nie do profesjonalnej obróbki video i grafiki ? Byłem z tymi pytaniami w iSpot i szczerze mówiąc, to sprzedawca był słabo przygotowany i wypowiadał się mało spójnie. Liczę na Waszą pomoc i z góry dziękuję za  konstruktywne wypowiedzi.

#2 WojtekWojtek

WojtekWojtek
  • 1 826 postów

Napisano wczoraj, 17:39

Nie jestem księgowym, ale mam chyba podobne wymagania i używam maka Air M1 od paru lat. Zdalny pulpit działa - także Microsoft Remote Desktop. 16GB ram jest spoko, i dopiero maszyny wirtualne albo mocne przetwarzanie wideo może spowodować problem. Ceny apple są takie, że nie warto dokupywać na zapas (a z drugiej strony dodać się nie da). Ale jak komputer jest bardzo konkurencyjny w podstawowej wersji, to podaż RAM i dysku i robi się bardzo drogo. A dysk 256 jest bardzo ciasny i trzeba się pilnować. Bez iCloud to by nie dał rady (wiem, bo mam).

Mój pozwala na jeden monitor, ale nowsze (M3 ale nie M2) pozwalają podłączyć 2 (w Air klapa musi być wtedy zamknięta).

Procesor M4 wniósł wiele, więc jak się chce dobry teraz, to proponuję podstawowy Pro 14 za 8500 i będziesz zadowolony. Jak możesz poczekać to pewnie w 1 kwartale bedą Air z M4 ja czekam. Obecnie mam Air M1 z 16G (bo do 8 to trzeba dopłacić) i nadal nie słabuje. Znajomy na M1 profesjonalnie obrabia wideo  (jak musi w domu, bo w pracy ma Mac Studio) i jest zadowolony. Obecny M3 Air to 6000, dodasz dysk 512 i już jest 7000 - niby 1500 od pro 14 to sporo, ale uważam, że jedyną zaletą Air jest niższa masa do noszenia. Czyli - najlepszy dla ciebie jest Air M4, którego nie ma. Teraz sugeruję Pro. 

I jeszcze jedno - na biurku stoi u mnie mini PC z windows - od czasu do czasu trafiam na coś, czego na Maku z Apple Silicon nie ogarnę - więc jak musisz mieć lokalnie jakiś niemakowy program księgowy, który nie zadziała na wirtualnej maszynie to będzie kłopot.

• TomRS lubi to

#3 TomRS

TomRS
  • 117 postów

Napisano wczoraj, 17:49

Dzięki za odpowiedź Aktualnie skłaniam się do 14 calowego Pro, tak jak sugerujesz Może to overkill, ale daje pewnie zapas mocy na dłużej jeśli chodzi o aktualizacje MacOS . Rozwiałeś moje główne wątpliwości w temacie pulpitu zdalnego
Też mam miniPC zainstalowany w domu, więc tam mogę zainstalować wszystkie aplikacje niedostępne na MacBooku.

#4 Mikołaj Maciejko

Mikołaj Maciejko

• 4 897 postów
Napisano wczoraj, 18:22

Jedno co, to upewnij się, jaką techniką łączysz się do klientów (bo nie przypuszczam, żeby wystawiali RDP bezpośrednio na internet). Jeśli jest to jakieś popularne rozwiązanie typu Cisco AnyConnect, to nie ma problemu, są odpowiednie klienty w wersji Mac, natomiast, jeśli mają jakieś swoje mniej typowe rozwiązania, to dobrze o tym wiedzieć zawczasu.

• WojtekWojtek lubi to

#5 WojtekWojtek

WojtekWojtek
  • 1 826 postów

Napisano wczoraj, 18:51

Pro wzgledem air z tym samym procesorem daje lepsze głośniki, super ekran, większą baterię i chłodzenie pozwalające na długą pracę z pełnym obciążeniem. Dodatkowo więcej portów w tym hdmi. Ale jak procesor jest m4, a nie m4 pro, to postrzegana wydajności będzie taka jak w Air. Względem Air M3 dodatkowo dostaniesz lepszą kamerkę i procesor/dysk szybszy, ale to nie do odróżnienia bez stopera i benchmarków. Zresztą i M4 pro nie powinien dać różnicy w przeglądarce i excelu. 

#6 TomRS

TomRS
  • 117 postów

Napisano dziś, 10:53

Jedno co, to upewnij się, jaką techniką łączysz się do klientów (bo nie przypuszczam, żeby wystawiali RDP bezpośrednio na internet). Jeśli jest to jakieś popularne rozwiązanie typu Cisco AnyConnect, to nie ma problemu, są odpowiednie klienty w wersji Mac, natomiast, jeśli mają jakieś swoje mniej typowe rozwiązania, to dobrze o tym wiedzieć zawczasu.

Dzięki za uwagę. Ja używam TailScale, które ma swojego klienta dla Mac i generalnie jest w moich zastosowaniach absolutnie bezproblemowe. 

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych