Panowie, czy zwykla M4 z 16GB, bedzie ok na lata pod katem zainstalowania wirtualnej maszyny Parallels, a na niej Windowsa i prostych programow, ktore potrzebuje na studia (Codesys, czy Automatio Studio)? Czy lepiej doplacic 2k PLN i isc w M4 Pro z 24GB? Jak w ogole sie Wam wydaje, M4 a M4 Pro + 8GB Ramu wiecej, o ile czasu wydluzy bardzo stabilne dzialanie sprzetu, rok, dwa, trzy?
Zwykła M4 ma jedną wadę o której warto pamiętać - jeden wentylator więc gorsze odprowadzanie ciepła - często recenzje to pomijają ale są fajne zagraniczne testy gdzie rozkręcają te komputery i testują temperatury oraz hałas.
Zwykły M4 z 16gb ramu to 8499zł (no chyba, że ktoś ma zniżkę studencką).
Na lantre można kupić M2 Pro w tej lepszej wersji (czyli 12 core CPU i 19 Core GPU i dysk 1TB) za dokładnie tyle samo - 8499zł.
Ja wiem, że to dwa lata do tyłu ale chyba wersja M2 Pro z 12 core CPU i 19 Core GPU chyba i tak wypada lepiej niż zwykła M4 - piszę chyba bo strasznie ciężko znaleźć testy porównującej tą wersję z M4. Do tego masz tu już dysk 1 TB, a jakbyś chciał mieć M4 z 1TB to zapłacisz o jakieś 1000zł więcej - jakkolwiek M4 wypada fajnie to nie wiem czy przy tak dobrej cenie tej M2 Pro warto jest brać zwykłe M4.
Warto także wspomnieć, że problem wolnych dysków w linii M2 nie dotyczy tej lepszej wersji M2 Pro - bo M2 miały wolniejsze dyski w wersjach podstawowych (czyli Air z 256 GB i Pro z 512 GB), a przy większe dyski były już szybsze więc ta M2 Pro z dyskiem 1 TB ma już szybszy dysk.
Sam posiadam tego M2 Pro w tej lepszej wersji kupionego właśnie w lantre (tylko jak ja kupowałem ponad pół roku temu to zapłaciłem 9499zł ale w tamtym czasie to też była bardzo dobra cena) i jestem mega zadowolony. Przez jakiś czas zastanawiałem się nad wymianą na tą lepszą wersję M4 Pro ale w końcu zostałem przy mojej M2 Pro.