Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

MacBook Pro M4 (2024)

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
30 odpowiedzi w tym temacie

#26 Zua Kobjeta

Zua Kobjeta
  • 2 postów

Napisano 14 grudnia 2024 - 14:54

Ja zdecydowałam się na wybór opcji M4 PRO, 14 CPU/20 GPU, 24 RAM, 1 TB - patrząc przyszłościowo, czyli przynajmniej 3 do 4 lat.

Też zamierzam korzystać z VM na Parallels, dlatego poszłam w 1TB SSD (bo przy 512 SSD może być ciasno - chyba, że korzystałbyś z zewnętrznego SSD dla Win) i w mocniejszą specyfikację chipa.

A rozważałeś może opcję z procesorem M4 (bez pro) 10 CPU/10GPU i 24 RAM? Bo tych 16 RAM trochę bym się obawiała...
Wiesz... MacBooki, szczególnie z M4, to naprawdę mocne maszyny i może na studia wystarczy Ci taki wariant?

#27 M15a17

M15a17
  • 2 postów

Napisano 14 grudnia 2024 - 17:37

16 RAM to na dzień dzisiejszy niezbędne minimum. Wystarczy przeglądarka z wieloma kartami oraz program pocztowy z wieloma kontami i już nie ma dużej części z tych 16 RAM-u. Jeżeli ktoś kupuje komputer tej klasy, za taką kwotę to powinien rozważyć zakup z 32 RAM, a jeżeli do pracy twórczej to 64 RAM.

• konrad white lubi to

#28 winmaciek

winmaciek
  • 6 800 postów
Napisano 14 grudnia 2024 - 18:51

Zależy z jakiej aplikacji się korzysta do poczty. Przy tej systemowej moje 5 albo 6 kont zajmuje niecałe 300 MB. 

MacBook Pro 13" M1, iPhone 15 Pro Max, iPad Pro 11" M1 Wi-Fi+Cellular

Wszelkie porady udzielane są na licencji beerware. 

#29 maragast

maragast
  • 111 postów

Napisano 14 grudnia 2024 - 21:10

Panowie, czy zwykla M4 z 16GB, bedzie ok na lata pod katem zainstalowania wirtualnej maszyny Parallels, a na niej Windowsa i prostych programow, ktore potrzebuje na studia (Codesys, czy Automatio Studio)? Czy lepiej doplacic 2k PLN i isc w M4 Pro z 24GB? Jak w ogole sie Wam wydaje, M4 a M4 Pro + 8GB Ramu wiecej, o ile czasu wydluzy bardzo stabilne dzialanie sprzetu, rok, dwa, trzy?

Zwykła M4 ma jedną wadę o której warto pamiętać - jeden wentylator więc gorsze odprowadzanie ciepła - często recenzje to pomijają ale są fajne zagraniczne testy gdzie rozkręcają te komputery i testują temperatury oraz hałas.

Zwykły M4 z 16gb ramu to 8499zł (no chyba, że ktoś ma zniżkę studencką).

Na lantre można kupić M2 Pro w tej lepszej wersji (czyli 12 core CPU i 19 Core GPU i dysk 1TB) za dokładnie tyle samo - 8499zł.

Ja wiem, że to dwa lata do tyłu ale chyba wersja M2 Pro z 12 core CPU i 19 Core GPU chyba i tak wypada lepiej niż zwykła M4 - piszę chyba bo strasznie ciężko znaleźć testy porównującej tą wersję z M4. Do tego masz tu już dysk 1 TB, a jakbyś chciał mieć M4 z 1TB to zapłacisz o jakieś 1000zł więcej - jakkolwiek M4 wypada fajnie to nie wiem czy przy tak dobrej cenie tej M2 Pro warto jest brać zwykłe M4.

Warto także wspomnieć, że problem wolnych dysków w linii M2 nie dotyczy tej lepszej wersji M2 Pro - bo M2 miały wolniejsze dyski w wersjach podstawowych (czyli Air z 256 GB i Pro z 512 GB), a przy większe dyski były już szybsze więc ta M2 Pro z dyskiem 1 TB ma już szybszy dysk.

Sam posiadam tego M2 Pro w tej lepszej wersji kupionego właśnie w lantre (tylko jak ja kupowałem ponad pół roku temu to zapłaciłem 9499zł ale w tamtym czasie to też była bardzo dobra cena) i jestem mega zadowolony. Przez jakiś czas zastanawiałem się nad wymianą na tą lepszą wersję M4 Pro ale w końcu zostałem przy mojej M2 Pro.

#30 cooper69

cooper69
  • 1 035 postów
  • SkądGdańsk

Napisano wczoraj, 08:34

Też się zastanawiam czy brać podstawowy 14 z M4 czy ten z Lantre z M2 Pro.

Do tej pory jestem zadowolonym użytkownikiem podstawowego Air M1 z 16GB RAM.

Używam do biurówki i szkoleń z Archicada. Za M4 przemawia render engine który pojawił się dopiero w M3.

90% czasu użytkowania to podpięty do zewnętrznego monitora i dysków więc jakoś mi dysk 256GB w Air nie przeszkadzał.

Pozdrawiam z 3City

#31 WojtekWojtek

WojtekWojtek
  • 1 846 postów

Napisano wczoraj, 08:43

Cooper- u mnie to samo Air m1 16/256 i podobna praca. Zdecydowanie nastawiam się na M4, bo w „biurówce” liczy się wydajnosc jednego rdzenia, a w renderingu ray tracing bardzo dużo daje jak jest używany. M2 sam w sobie to nie warta zachodu zmiana. „Problem” mam tylko taki, że M1 daje radę i mogę nie dostrzec różnicy pracując na zewnętrznym monitorze.
  • cooper69 lubi to

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych