Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Mac Mini 2024 - dyskusja

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
33 odpowiedzi w tym temacie

#26 kamcio100

kamcio100
  • 119 postów

Napisano 29 listopada 2024 - 17:24

Kurde bo zauważyłem że wydajność baterii mi mocno spadła, cały czas pod zasilaniem jest macbook

#27 Mikołaj Maciejko

Mikołaj Maciejko

• 4 991 postów
Napisano 29 listopada 2024 - 17:48

Kurde bo zauważyłem że wydajność baterii mi mocno spadła, cały czas pod zasilaniem jest macbook

Jak się przesiądziesz na Mini, to Ci dopiero wydajność baterii spadnie. Ale skoro i tak jesteś cały czas pod zasilaniem, to co Ci za różnica, właściwie.

#28 HermanDeSun

HermanDeSun
  • 83 postów

Napisano 14 grudnia 2024 - 22:44

Jestem szalenie mocno zadowolony z przesiadki na Mini M4 Pro (14/64/2TB/10Gb). Nie spodziewałem się takie wzrostu wydajności w grafice i ogólnym działaniu systemu.
Nie żałuję żadnego wydanego grosza. Jest moc!

#29 mmarkii

mmarkii
  • 6 postów

Napisano 15 stycznia 2025 - 21:29

Czy  może mi ktoś napisać jaki minimalny okres aktualizacji wersji systemu oraz minimalny okres udostępniania security patches dla Mac Mini M4? Apple to gdzieś podaje?

Szukam, szukam i nie mogę nigdzie znaleźć takiego w sumie bardzo ważnego info. Google też nic sensownego nie wskazuje. 

Chodzi mi o gwarantowaną datę wsparcia dla danego sprzętu.

#30 Mikołaj Maciejko

Mikołaj Maciejko

• 4 991 postów
Napisano 16 stycznia 2025 - 09:11

Chodzi mi o gwarantowaną datę wsparcia dla danego sprzętu.

Oficjalnie Apple podaje wyłącznie czas wsparcia sprzętowego, tj. jak długo można liczyć na naprawy w autoryzowanych serwisach.

Natomiast nie ma gwarantowanego minimalnego okresu wsparcia software'owego. Można jedynie bazować na doświadczeniach historycznych. Zazwyczaj komputery Apple otrzymują nowe wersje macOS przez ok. 6 lat. Potem jeszcze przez kolejne 3 lata udostępniane są aktualizacje bezpieczeństwa.

#31 mmarkii

mmarkii
  • 6 postów

Napisano 16 stycznia 2025 - 20:43

Natomiast nie ma gwarantowanego minimalnego okresu wsparcia software'owego. Można jedynie bazować na doświadczeniach historycznych. Zazwyczaj komputery Apple otrzymują nowe wersje macOS przez ok. 6 lat. Potem jeszcze przez kolejne 3 lata udostępniane są aktualizacje bezpieczeństwa.

Trochę słabo, że nie ma oficjalnego info o okresie wsparcia. 

Tak pytam pod kątem ewentualnej przesiadki z Windowsa. Mój obecny desktop nie spełnia oficjalnych wymagań dla 11, więc myślę czy wymienić desktopa na PC z Windows, czy spróbować czegoś innego, biorąc pod uwagę, że podstawowy Mac Mini 2024 jest fajnie wyceniony...
Wada jest taka, że niestety Mac bez wsparcia to nic więcej jak elektrośmieć (systemu na wspierany nie da się wymienić). Na PC to jednak inaczej wygląda..

#32 Mikołaj Maciejko

Mikołaj Maciejko

• 4 991 postów
Napisano 16 stycznia 2025 - 21:12

Na PC to jednak inaczej wygląda..

Naprawdę? A jak? Gdzie znajdę oficjalną informację, jak długo będę dostawał aktualizacje systemowe dla laptopów np. Lenovo (wybrałem za przykład, bo ma największy udział w rynku)? No i jak to wygląda w praktyce? Bo te, wprawdzie nie gwarantowane przez Apple, ale od lat powtarzalne ok. 6+3 lata wsparcia to chyba jednak istotnie więcej, niż w praktyce otrzymuje jakikolwiek PC. Ale chętnie zweryfikuję ten pogląd.

• tomtom_su lubi to

#33 BlueArmy

BlueArmy
  • 84 postów

Napisano 16 stycznia 2025 - 22:09

Trochę słabo, że nie ma oficjalnego info o okresie wsparcia. 

Tak pytam pod kątem ewentualnej przesiadki z Windowsa. Mój obecny desktop nie spełnia oficjalnych wymagań dla 11, więc myślę czy wymienić desktopa na PC z Windows, czy spróbować czegoś innego, biorąc pod uwagę, że podstawowy Mac Mini 2024 jest fajnie wyceniony...
Wada jest taka, że niestety Mac bez wsparcia to nic więcej jak elektrośmieć (systemu na wspierany nie da się wymienić). Na PC to jednak inaczej wygląda..

Zostań raczej przy PC.

• tomtom_su lubi to

#34 mmarkii

mmarkii
  • 6 postów

Napisano 29 stycznia 2025 - 21:01

Mam pytanie - jak wygląda zarządzanie pamięcią RAM w MacOs (w takim Mini 2024) a PC z Windows?

Czy 16GB Ram w Mac Mini = 16GB GB ram w PC z Windowsem?

Tak pytam przez pryzmat tego, że od dawna w PC standardem było 16GB, a Mac miał długo w standardzie 8GB. Teraz w PC w standardzie jest 32GB, a Mac wystartował z 16GB...

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych