Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Przesyłanie obrazu na telewizor przez hdmi

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
10 odpowiedzi w tym temacie

#1 enterprise

enterprise
  • 3 postów

Napisano 20 września 2024 - 10:51

Witam.

Przymierzam się do zakupu iphona lecz nie wiem od którego modelu można przesyłać obraz na telewizor przez hdmi.

Ewentualnie ipad lecz wolałbym nie mieć kolejnego urządzenia  ;)

Telewizor na działce jest bez smart tv.

Chciałbym oglądać pobrane filmy z netflixa bo jest słaby zasięg na działce.

Od jakiegos czasu nie można pobrać filmu na laptopa z windowsem, tylko na telefon lub tablet, taką otrzymałem informacje od netflixa...

Jaka przejściówka jest potrzebna?

Z góry dziękuje za pomoc  :)

Pozdrawiam

#2 DanielF

DanielF
  • 5 746 postów
  • SkądSiedlce

Napisano 20 września 2024 - 11:12

Z tego co pamiętam to z netflixa i innych podobnych nie wyślesz obrazu ponieważ działa ochrona praw autorskich. Poszukaj było o tym

Fallout ...war, war never changes...

#3 enterprise

enterprise
  • 3 postów

Napisano 20 września 2024 - 11:41

Kontaktowałem się na czacie z netflixem i dostałem odpowiedź że można przesyłać obraz pobranego filmu z telefonu na telewizor przez hdmi  :)

I moje pytanie od którego iphona można przesyłać obraz przez hdmi ? czy musi to być model pro ?

#4 ftpd

ftpd

Nie.

• 24 172 postów

Napisano 20 września 2024 - 11:45

Przesyłać to pewnie z każdego. Apple kiedyś sprzedawało swoją przejściówkę, pewnie będzie najbezpieczniejsza.

Chociaż szczerze mówiąc to najprościej byłoby podpiąć tam apple tv i na nie streamować z telefonu.

Używaj przycisku 'Zgłoś', zamiast edytować post i pisać w nim, na przykład, "do usunięcia".
Pisanie prywatnej wiadomości do moderatora powinno być ostatecznością. Do tego też służy przycisk 'Zgłoś'.
Do płaczu na pracę Moderacji służy ten wątek. Inne formy będą bezwzględnie kasowane.

#5 Mikołaj Maciejko

Mikołaj Maciejko

• 4 897 postów
Napisano 20 września 2024 - 12:10

Chociaż szczerze mówiąc to najprościej byłoby podpiąć tam apple tv i na nie streamować z telefonu.

Nie, no to nie jest ani najprostsze, ani też najtańsze. ATV jest urządzeniem, które zasadniczo podłącza się do sieci, co w opisanym wyżej scenariuszu byłoby mocno kłopotliwe. Może da się to jakoś skonfigurować bez sieci, ale to i tak wyciąganie armaty na muchę.

Wystarczy dowolna przejściówka, w zależności od modelu iPhone z Lightning lub z USB-C na HDMI. iPhone też praktycznie dowolny, ale warto nie kupować jakiś prehistorycznych modeli na pchlim targu. Warto też poszukać przejściówki, która oprócz wyjścia HDMI ma też wejście do ładowania telefonu, bo przy dłuższym oglądaniu może zabraknąć baterii.

#6 DanielF

DanielF
  • 5 746 postów
  • SkądSiedlce

Napisano 20 września 2024 - 12:18

Tanie adaptery nie będą działać bo nie mają HDCP (jeśli chcesz wysyłać z chronionych aplikacji jak Netflix), a ten od Apple to koszt około 280 zł. Zerknij na YT i tam masz wiele filmików z adapterami lighting > HDMI

Użytkownik DanielF edytował ten post 20 września 2024 - 12:19

Fallout ...war, war never changes...

#7 Mikołaj Maciejko

Mikołaj Maciejko

• 4 897 postów
Napisano 20 września 2024 - 12:41

Konkretnie ta: https://www.apple.co...d496%2B45b0

#8 WojtekWojtek

WojtekWojtek
  • 1 826 postów

Napisano 20 września 2024 - 14:00

Ja to robiłem z iPad Pro 11 I iPhone 15Pro - czyli urządzeniami z USB-C. Konwersja USB-C do HDMI jest prosta i zapewnia najwyższą jakość - wideo przez Lightning jest kompresowane i pamiętam problemy z nieoficjalnymi przejściówkami.

#9 winmaciek

winmaciek
  • 6 752 postów
Napisano 21 września 2024 - 10:54

Ja bym celował w przynajmniej 15. Po pierwsze, wraz z USB-C tu konkretnie dostajemy „rurę” DisplayPort. Po drugie, wspierana rozdzielczość to maksymalnie 4K z HDR – we wcześniejszych modelach jest to 1080p. Już pominę, że te przejściówki z Lightning to było łapanie się prawą ręką za lewe ucho – tak de facto siedział miniaturowy komputer, który to wszystko w locie konwertował. Stratnie rzecz jasna.

MacBook Pro 13" M1, iPhone 15 Pro Max, iPad Pro 11" M1 Wi-Fi+Cellular

Wszelkie porady udzielane są na licencji beerware. 

#10 MiL

MiL
  • 1 453 postów
Napisano 24 września 2024 - 08:44

Przerabiałem temat. Owszem da się ale można napotkać problemy na każdym kroku. Tanie kable nie wspierają HDCP i niczego nie prześlą z aplikacji streamingowych. Druga rzecz to bodajże od iOS16 Apple zmieniło coś w systemie i większość kabli przestała działać, nawet te od Apple. W Internecie jest dużo na ten temat, warto poczytać.

Generalnie najlepiej w połączeniu kablowym działało Apple TV, Netflix miewał problemy a Prime trudno było zmusić do pracy. To było 1.5 roku temu, może coś w tym temacie się zmieniło.

#11 Bogen

Bogen
  • 59 postów

Napisano 07 października 2024 - 10:07

Hej. 

Gdy podpinam ww.  przejściówkę: 

Załączony plik  MD826.jpeg   28,78 KB   10 Ilość pobrań

wyskakuję mi komunikat:

Załączony plik  IMG_0397.PNG   70,22 KB   8 Ilość pobrań

Kiedyś znalazłem stronę z informacją jak zaktualizować  przejściówkę jednak nie mogę jej odszukać. 

Generalnie była to strona z aktualizacjami gdzie można było zaktualizować przejściówkę. 

Może ktoś zna tą stronę albo wie co zrobić w tej sytuacji ?

pozdrawiam 

Bogusław Chmielnik

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych