Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Iphone 16 czy Iphone 16 Pro

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
21 odpowiedzi w tym temacie

#1 martala

martala
  • 14 postów

Napisano 14 września 2024 - 11:51

Czy jest sens kupować Iphona 16 Pro jeśli używam telefonu głównie do dzwonienia, wysyłania wiadomości, przeglądania Internetu, słuchania muzyki i czasem zrobię jakieś zdjęcia. Czy zwykła 16 wystarczy? Trochę mnie martwi wyświetlacz 60hz i USB2, ale w sumie dla takiego użytkownika jak ja to chyba nie ma znaczenia. Z drugiej strony większość zaawansowanych opcji Pro niewiele mi mówi...

Telefon to dla mnie inwestycja na lata. Zależy mi na tym, żeby z niego korzystać 5 lat i więcej.
Dodatkowo nigdy nie miałem IOS i nie wiem czy jest sens wydawać 1,3k więcej na Pro.

#2 winmaciek

winmaciek
  • 6 743 postów
Napisano 14 września 2024 - 19:21

Do wymienionych rzeczy 16 styknie (chociaż 60 Hz jest moim zdaniem żenujące). Aczkolwiek jak zamierzasz korzystać tyle lat, to ja bym wziął Pro. Będzie się lepiej starzał, ma te lepsze aparaty i dużo fajniejszy ekran. Ja też mam podobny tryb kupowania i jakbym się zastanawiał nad 16, to bym jednak dopłacił do Pro. 

Które opcje Pro niewiele Ci mówią?

MacBook Pro 13" M1, iPhone 15 Pro Max, iPad Pro 11" M1 Wi-Fi+Cellular

Wszelkie porady udzielane są na licencji beerware. 

#3 martala

martala
  • 14 postów

Napisano 14 września 2024 - 19:37

Które opcje Pro niewiele Ci mówią?

jakieś Dolby Vision, ProRes itd i ogólnie jak oglądałem konferencję/filmiki to jakieś fancy opcje nagrywania itd o których nie mam pojęcia

#4 soczekpl

soczekpl
  • 3 267 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 14 września 2024 - 20:05

A może 15 Pro? Niewiele nowości w 16 Pro, a za 4500 można dostać nowego.

Macbook Pro '14 M4 / iPhone 16 Pro / Apple Watch s10 titanium 46mm / iPad Pro '11 M4 / AirPods Max / AirPods Pro & Pro 2

#5 martala

martala
  • 14 postów

Napisano 14 września 2024 - 20:27

A może 15 Pro? Niewiele nowości w 16 Pro, a za 4500 można dostać nowego.

też jest to opcja tylko wg mnie pro jest tak zaawansowany że nie wykorzystam nawet 50% opcji jakie dane biorąc pod uwagę jak korzystam ze smartfona

#6 soczekpl

soczekpl
  • 3 267 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 14 września 2024 - 20:35

też jest to opcja tylko wg mnie pro jest tak zaawansowany że nie wykorzystam nawet 50% opcji jakie dane biorąc pod uwagę jak korzystam ze smartfona

Ja bym nie kupił telefonu za tyle kasy z ekranem 60Hz. Przecież średniej klasy Samsungi mają 120Hz.

Dodatkowo 15 Pro ma niegasnący ekran, kamerę telephoto (w praktyce zoom), ramkę z tytanu czy chudsze (w stosunku do nie-Pro) ramki. Dla mnie ten dopisek "Pro" to trochę ściema, jak zaprezentowali iPhone'a X to był jeden telefon za 5 tysięcy, potem przy 11 dopisali "Pro", żeby zaprezentować tańszą wersję.

Macbook Pro '14 M4 / iPhone 16 Pro / Apple Watch s10 titanium 46mm / iPad Pro '11 M4 / AirPods Max / AirPods Pro & Pro 2

#7 martala

martala
  • 14 postów

Napisano 14 września 2024 - 21:19

Ja bym nie kupił telefonu za tyle kasy z ekranem 60Hz. Przecież średniej klasy Samsungi mają 120Hz.

Dodatkowo 15 Pro ma niegasnący ekran, kamerę telephoto (w praktyce zoom), ramkę z tytanu czy chudsze (w stosunku do nie-Pro) ramki. Dla mnie ten dopisek "Pro" to trochę ściema, jak zaprezentowali iPhone'a X to był jeden telefon za 5 tysięcy, potem przy 11 dopisali "Pro", żeby zaprezentować tańszą wersję.

a co daje ten niegasnący ekran i telephoto?

#8 winmaciek

winmaciek
  • 6 743 postów
Napisano 15 września 2024 - 15:34

Niegasnący ekran daje to, że nawet jak telefon jest zablokowany, to widać na nim tapetę, licznik powiadomień, godzinę i widżety. Oraz ewentualnie widżety z trybu czuwania. 

Telephoto to obiektyw o długiej ogniskowej. W iPhonie jest to ekwiwalent 120 mm pełnej klatki. Dzięki temu można robić zdjęcia oddalonych obiektów bez zoomu cyfrowego (który drastycznie pogarsza jakość).  

#9 shevchenko1987

shevchenko1987
  • 859 postów

Napisano 16 września 2024 - 14:25

Na twoim miejscu wziąłbym 16 Pro. Ponoć lepsza bateria. Ile? Tego nie wiem. Trzeba poczekać na testy, ale w 15 Pro jest słabo. O ekranie nawet nie ma co wspominać. 

Zwykła 16 jest naprawdę dobrym telefonem, ale 60 Hz jest nie do zaakceptowania. 

Użytkownik shevchenko1987 edytował ten post 16 września 2024 - 14:30

• otuadiordna lubi to

 MacBook Pro 14" 2023 (M3 Pro / 18 GB / 512 GB) |  iPhone 15 Pro (128 GB) |  Watch Ultra 2 |  AirPods Max & AirPods Pro 2 & Beats Flex |  TV 4K (64 GB)

#10 martala

martala
  • 14 postów

Napisano 24 września 2024 - 21:58

Wszyscy tutaj piszecie o ekranie 60hz, ale czy to naprawdę taka wielka różnica w porównaniu do 120hz? Na chwile wziąłem od kumpla 120hz i szczerze mówiąc po chwili jak robiłem coś na swoim telefonie to nie widziałem różnicy. Zastanawiam sie czy warto dokładać to pare k tylko po to zeby miec 120hz i kilka fajnych opcji skoro z nich nie będę korzystał. Tak jak pisałem wcześniej jeśli używam telefonu głównie do dzwonienia, wysyłania wiadomości, przeglądania Internetu, słuchania muzyki i czasem zrobię jakieś zdjęcia, wiec czy to 120hz jest mi naprawdę potrzebne?

#11 Jash

Jash
  • 251 postów

Napisano 25 września 2024 - 04:10

Pewnie jak nie używałeś 120 to dla Ciebie bez różnicy. Ja, mając na co dzień 13 Pro i testowo do bety XS to jak używam jednocześnie obu to odnoszę wrażenie że XS to przedpotopowy telefon tak powolne są animacje i sprawiają wrażenie jakby się zacinały. To samo mam na żony 11 Pro.

iPhone 15, iPhone 13 Pro, iPhone 11 Pro, iPhone XS, iPhone 7, iPhone SE 2016

#12 WojtekWojtek

WojtekWojtek
  • 1 820 postów

Napisano 25 września 2024 - 10:14

To samo -  na początku nie widziałem różnicy, teraz telefon 60Hz (albo mój 15pro po wyłączeniu 120Hz) wygląda jak zepsuty. Dla mnie zalety pro to jednak lepszy aparat główny i aparat tele oraz dłuższe życie baterii. Doceniam always on display (choć nie uważałem tak wcześniej), natomiast wady pro to (poza ceną) - wyższa masa. Trzeba pamiętać, że 16 ma teraz tyle RAM i ten procesor (minus jeden rdzeń graficzny) co pro i coraz bardziej jest "kompletnym" telefonem. 

#13 dobrakawa

dobrakawa
  • 829 postów

Napisano 25 września 2024 - 14:22

No ja się zgadzam. Jak się przerzuciłem na 120Hz z 60Hz, to miałem wrażenie, że obsługuję jakiś futurystyczny telefon. Teraz jak wezmę do ręki iphona SE, to mam wrażenie jakbym androida używał i że z telefonem coś jest nie tak.

Nie widzę powrotu do 60Hz i naprawdę szkoda, że iPhone 16 nie ma 120.

Użytkownik dobrakawa edytował ten post 25 września 2024 - 14:22

Pro 2012, 14 Pro

#14 Mikołaj Maciejko

Mikołaj Maciejko

• 4 884 postów
Napisano 25 września 2024 - 15:22

Część osób widzi kolosalną różnicę i po przestawieniu się na 120 nie wyobraża sobie powrotu do 60Hz. Ale są też tacy jak ja, którzy tej różnicy totalnie nie dostrzegają. Prawdopodobnie swój udział ma tutaj wiek (stereotypowo pojmowaną młodość mam już dawno za sobą ;)) który przekłada się na jakość widzenia, ale nawet wśród osób młodszych są takie, które tej różnicy nie dostrzegą. Warto osobiście to potestować przed ostateczną decyzją.

Niezależnie od powyższego, brak teleobiektywu w nie-Pro istotnie ogranicza możliwości fotograficzne, więc jeżeli jest to jeden z priorytetów (nie wiem, czy sformułowanie "czasem zrobię jakieś zdjęcie" oznacza, że to ma istotne znaczenie), warto wziąć to pod uwagę.

#15 Jash

Jash
  • 251 postów

Napisano 25 września 2024 - 17:38

Nie wiem jak stary jesteś, ale ja mam 46 lat, noszę okulary ze szkłami +2 i +2,5 i nawet bez nich mając całkiem zamazany obraz widzę różnicę ;)

iPhone 15, iPhone 13 Pro, iPhone 11 Pro, iPhone XS, iPhone 7, iPhone SE 2016

#16 Mikołaj Maciejko

Mikołaj Maciejko

• 4 884 postów
Napisano 25 września 2024 - 17:47

Nie wiem jak stary jesteś, ale ja mam 46 lat, noszę okulary ze szkłami +2 i +2,5 i nawet bez nich mając całkiem zamazany obraz widzę różnicę ;)

Nie jestem okulistą, ale wydaje mi się, że tu nie chodzi o wadę optyczną mierzoną w dioptriach, tylko o jakiś rodzaj bezwładności wzroku. Po prostu dla niektórych to jest przepaść, a niektórzy to ewentualnie dostrzegą, jak się mocno na tym skoncentrują, w dodatku mając wyświetlany jakiś materiał wideo, który to uwypukli. Ja akurat należę do tej drugiej grupy i tyle. Nie neguję istnienia tej pierwszej. :-)

#17 martala

martala
  • 14 postów

Napisano 25 września 2024 - 22:25

Obecnie używam starego Xiaomi Redmi Note 5. Po 6 latach trochę spowolnił i bateria już daje w kość. Natomiast sam telefon jest w 100% wystarczający. Wydaje mi się ze już samo przejście na 16 to bedzie duży skok dla mnie a 16 pro to już wg kosmos. Pytanie czy ten kosmos jest mi potrzebny. 

#18 ftpd

ftpd

Nie.

• 24 163 postów

Napisano 25 września 2024 - 23:05

"Pytanie" to jest jedno - jaki masz budżet. Oczywiście, że Pro jest lepszym telefonem, ale szczegóły Ci już opisali. Ja tylko dopowiem, że chociaż ogólnie nie lubię zdjęć, to jednak na wakacjach się cyknie to i owo, więc te wszystkie zoomy i ogniskowe i kontrole i inne terminy, których nie do końca rozumiem robią robotę.

To jest inwestycja, zakładam, na lata, skoro Siajomi masz od sześciu. Moim zdaniem się 'zamortyzuje' dopłata do Pro, natomiast jeśli nie możesz tu-i-teraz wyłożyć takiego hajsu, 'zwykła' 16 będzie też super wyborem.

Nic więcej Ci mądrego nie powiemy. Zdecyduj, albo rzuć monetą.

Używaj przycisku 'Zgłoś', zamiast edytować post i pisać w nim, na przykład, "do usunięcia".
Pisanie prywatnej wiadomości do moderatora powinno być ostatecznością. Do tego też służy przycisk 'Zgłoś'.
Do płaczu na pracę Moderacji służy ten wątek. Inne formy będą bezwzględnie kasowane.

#19 Mikołaj Maciejko

Mikołaj Maciejko

• 4 884 postów
Napisano 26 września 2024 - 07:36

Obecnie używam starego Xiaomi Redmi Note 5. Po 6 latach trochę spowolnił i bateria już daje w kość. Natomiast sam telefon jest w 100% wystarczający. Wydaje mi się ze już samo przejście na 16 to bedzie duży skok dla mnie a 16 pro to już wg kosmos. Pytanie czy ten kosmos jest mi potrzebny. 

Teleobiektyw to nie jest żaden "kosmos" czy "lądowanie na Marsie", tylko po prostu możliwość robienia zdjęć z większej odległości. Ale na pytanie, czy jest Ci to potrzebne, nikt z nas nie udzieli Ci odpowiedzi. Osobiście korzystam z tego dość często, ale dla Ciebie to niewiele musi znaczyć. Tym bardziej nie znajdziesz tutaj odpowiedzi, czy Twój budżet na to pozwala. To są pytania, na które tylko Ty możesz odpowiedzieć.

#20 otuadiordna

otuadiordna
  • 222 postów

Napisano 27 września 2024 - 10:47

To samo -  na początku nie widziałem różnicy, teraz telefon 60Hz (albo mój 15pro po wyłączeniu 120Hz) wygląda jak zepsuty. Dla mnie zalety pro to jednak lepszy aparat główny i aparat tele oraz dłuższe życie baterii. Doceniam always on display (choć nie uważałem tak wcześniej), natomiast wady pro to (poza ceną) - wyższa masa. Trzeba pamiętać, że 16 ma teraz tyle RAM i ten procesor (minus jeden rdzeń graficzny) co pro i coraz bardziej jest "kompletnym" telefonem. 

Ale porównywanie stałych 60Hz w iPhone bazowy vs zmiennym do 60Hz w Pro to niebo a ziemia. Problemem nie jest samo 60Hz a fakt że zmienne odświeżanie często zawodzi i przez to telefon niemiłosiernie chrupie. 

120Hz jak raz się zobaczyło to niby nie chce się wracać ale żona ma 14 plus i w sumie to nic mnie nie boli przewijając ekran jej telefonu. Bardzo istotna jest różnica o której wspomniałem wyżej. Każdy Pro przy ograniczeniu odświeżania chrupał i chrupie 

Użytkownik otuadiordna edytował ten post 27 września 2024 - 10:49

#21 winmaciek

winmaciek
  • 6 743 postów
Napisano 27 września 2024 - 11:22

Zmienne odświeżanie jako takie działa bardzo dobrze, problemem jest dociśnięcie telefonu do granic jego możliwości (termicznych). Wtedy spada (tak przynajmniej na oko) poniżej tych 60 FPS. Nie herców, bo tu pewnie jest i tak przynajmniej 60 jak nie ma czegoś statycznego typu książka, a klatek animacji. I spokojnie, zwykłe modele też jestem w stanie sprowadzić do takiego stanu „chrupania”. ;)

#22 otuadiordna

otuadiordna
  • 222 postów

Napisano 27 września 2024 - 11:34

Zmienne odświeżanie jako takie działa bardzo dobrze, problemem jest dociśnięcie telefonu do granic jego możliwości (termicznych). Wtedy spada (tak przynajmniej na oko) poniżej tych 60 FPS. Nie herców, bo tu pewnie jest i tak przynajmniej 60 jak nie ma czegoś statycznego typu książka, a klatek animacji. I spokojnie, zwykłe modele też jestem w stanie sprowadzić do takiego stanu „chrupania”. ;)

Pozwolę się nie zgodzić. Wystarczy ograniczyć Hz w Pro (i nie mówię tu o trybie oszczędzania baterii który może coś by jeszcze więcej ograniczał) i porównać do obok leżącego bazowego iPhone. Różnicę widać gołym okiem. Zwykły iPhone jest płynny a Pro szarpie. I nie jest to przyzwyczajenie ani żadnego doprowadzanie telefonu do możliwości termicznych. Dla mnie przy ograniczeniu ekranu w Pro funkcja dostosowania Hz sobie nie radzi i tyle. 

Użytkownik otuadiordna edytował ten post 27 września 2024 - 11:36

• shevchenko1987 lubi to

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych