Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Najlepsza przeglądaraka internetowa??

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
43 odpowiedzi w tym temacie

#26 Ruczaj

Ruczaj
  • 3 528 postów
  • SkądPoznan

Napisano 13 marca 2008 - 11:19

Ruczaj - masz zapewne polskiego GMaila na którym jest nadal stary interfejs (nowy się różni chyba głównie technicznie) - jak zmienisz język na angielski (US na pewno, nie wiem jak reszta) to wszystko tam już pięknie działa... albo czekasz aż przetłumaczą to (a jakoś prędko się nie zanosi, bo już jakiś czas się opierniczają). niestety ale pl interfejs to nadal "older version".

O, nawet nie wiedzialem ze jest polski gmail! Nie, ja mam amerykanskiego, tzn po angielsku, zakladany dosc dawno (jeszcze jak byly potrzebne osoby wprowadzajace ). Ale nie szkodzi, i tak np firmowa poczta nie chodzi w Safari, wiec musze miec otwartego Firefoxa, wiec sila rzeczy i tak juz wszystko robie w Ff. Niestety, zauwazylem ze Firefox 3 beta 4 na Maku jest wolny, ale na pececie z Vista chodzi jak blyskawica.

#27 westu

westu
  • 203 postów
  • SkądChrzanów / Kraków

Napisano 13 marca 2008 - 11:29

Zrobilem dwa dni temu test Opery, Firefoxa i Safari.

Po samym wlaczeniu Opera zre najwiecej Ramu, Safari zjada DWA RAZY mniej.
Po obciazeniu kilkoma prostymi stronami Opera zjada wiecej ramu, a firefox dogania ja. Safari wciaz o wiele nizej.
Po zaladowaniu masy youtubow i innych pamieciozernych stronek gdzies tam kiedys ta roznica sie zaciera, ale wciaz Safari jest nizej.

Hm, no to dziwne bo ja mam odwrotnie... o_O
Safari zzera mi 2x więcej ramu niż firefox3beta4...
Bardzo podobała mi się Safari ze względu na uzupełnianie ale po otwarciu kilku zakładek naraz (na forum na przykład) muliło ją strasznie. Do tego coraz częściej się wysypywała.
Dlatego przesiadłem się na firefox3beta4 (na PC używałem FF cały czas więc przyzwyczajenie zostało)

#28 Ka

Ka

• 6 050 postów
  • SkądKraków

Napisano 13 marca 2008 - 11:29

Okienko rozmowy i kontaktow w Gmail otwieraja mi sie bez problemow pod Safari. Nowa wersja, z Leo.

#29 kamillys

kamillys
  • 854 postów
  • Skądokolice W-wy

Napisano 13 marca 2008 - 16:16

Safari 3 chodzi na PMg4 400MHz i 512MB RAMu. W dodatku elegancko.

#30 Ruczaj

Ruczaj
  • 3 528 postów
  • SkądPoznan

Napisano 13 marca 2008 - 16:50

Okienko rozmowy i kontaktow w Gmail otwieraja mi sie bez problemow pod Safari. Nowa wersja, z Leo.

Nie szkodzi, niektorym z naszego forum nawet Safari nie chodzi, a co dopiero strony na nim ;)
Niestety, u mnie nie chodzi, w dodatku sluzbowa poczta tez nie chodzi pod Safari, wiec wybor jest prosty - inna przegladarka.

#31 M4R

M4R
  • 149 postów
  • SkądKielce

Napisano 14 marca 2008 - 00:13

Ja polecam przeglądarkę Camino - zbudowana na silniku Gecko (ten sam co Firefox), natywny interfejs Cocoa, wygodna, szybka, włącza się po jednym podskoku tak samo szybko jak safari, jest zgodna z Firefoxem.

#32 Roberto

Roberto
  • 13 752 postów
  • SkądWrocław

Napisano 14 marca 2008 - 21:20

zgodna z Fx? co przez to rozumiesz? nie wiem na ile jest zgodna z Fx (Fx'owe plug-in'y chyba na niej nie podziałają raczej), ale silnik ma ten sam - Gecko

#33 eazyone

eazyone
  • 447 postów

Napisano 14 marca 2008 - 21:59

Wiem o gustach się nie rozmawia, ale IMHO to jest okropne:
Dołączona grafika

To prawy przycisk myszy na toolbarze potem Dostosuj i wybierz Użyj małych ikon

Wygląda ok.

Dołączona grafika

#34 sham4n

sham4n
  • 274 postów
  • SkądŻary => Wrocław

Napisano 22 marca 2008 - 19:38

ja tylko chciałem dodać, że ostatnio wkurzała mnie Safari, bo się wywalała, zawieszała itp. i dlatego przesiadłem się na Firefox3b4 i tutaj żadnych problemów :) Jednak brakowało mi tego "czegoś" :) Aż tu nagle po może dwóch dniach używania firefoxa pojawia się update Safari :) Więc dałem jej jeszcze jedną szanse i póki co żadnych problemów :)

#35 Roberto

Roberto
  • 13 752 postów
  • SkądWrocław

Napisano 22 marca 2008 - 20:34

theme Fx3b4 jest 'trochę' brzydkawy ;)

ja tam o wiele bardziej wolę coś takiego: GrApple - Aronnax`s Firefox Themes

#36 Witos

Witos
  • 4 400 postów

Napisano 27 marca 2008 - 18:08

ja tylko chciałem dodać, że ostatnio wkurzała mnie Safari, bo się wywalała, zawieszała itp. i dlatego przesiadłem się na Firefox3b4 i tutaj żadnych problemów :) Jednak brakowało mi tego "czegoś" :) Aż tu nagle po może dwóch dniach używania firefoxa pojawia się*update Safari :) Więc dałem jej jeszcze jedną*szanse i póki co żadnych problemów :)

Piszesz, że Safari zaczęło Ci się wieszać, wg mnie na 100% to sprawa porządków w systemie, sama przeglądarka jest i była naprawdę stabilna. Poza tym myślę, że po dłuższym używaniu FF, bez przeczyszczenia systemu, też zaczęły by się problemy. Uważam tak dlatego, że nowe Safari, jak piszesz działa dobrze. Każda nowo zainstalowana aplikacja będzie działać dobrze, problemy mogą się zacząć po jakimś czasie, gdy powiększy się cache, albo doda się nieoryginalne pluginy.
Jednak nie doprowadzi to do zwiechy, ale do większego zamulenia. Żeby była zwiecha to już naprawdę musi być dawno nieczyszczony system. A trzeba czyścić co jakiś czas, każdy system ego wymaga, tylko nie każdy ma dobre narzędzia, na szczęście OS X ma.

#37 Iro

Iro
  • 6 955 postów

Napisano 27 marca 2008 - 23:39

Piszesz, że Safari zaczęło Ci się wieszać, wg mnie na 100% to sprawa porządków w systemie, sama przeglądarka jest i była naprawdę stabilna. Poza tym myślę, że po dłuższym używaniu FF, bez przeczyszczenia systemu, też zaczęły by się problemy. Uważam tak dlatego, że nowe Safari, jak piszesz działa dobrze. Każda nowo zainstalowana aplikacja będzie działać dobrze, problemy mogą się zacząć po jakimś czasie, gdy powiększy się cache, albo doda się nieoryginalne pluginy.
Jednak nie doprowadzi to do zwiechy, ale do większego zamulenia. Żeby była zwiecha to już naprawdę musi być dawno nieczyszczony system. A trzeba czyścić co jakiś czas, każdy system ego wymaga, tylko nie każdy ma dobre narzędzia, na szczęście OS X ma.

Safari zainstalowalem 19 marca zaraz po premierze wersji 3,1, nie instalowalem do niej zadnych dodatkow i od poczatku chodzila wolniej niz FF 2, a ostatnio nawet zaczela sie wywalac.
FF mam od ponad roku (moze nawet dluzej) nic nie czyscilem zasze mam otwartych na nim kilka okien z kilkunastoma zakladkami, w takim stanie codziennie hibernuje kompa i nigdy sie z nim nic nie dzialo. Przynajmniej nie wywalal mi sie tak jak Safari 3,1.
Dodam, ze uzywam windowsa XP, jako system glowny. Na OSX tez uzywam FF.

#38 Witos

Witos
  • 4 400 postów

Napisano 28 marca 2008 - 16:38

Windows mówisz, no to nie wiem jak to jest w windows, wiem, że w OS 10.4.11 jest wszystko dobrze.

---- Dodano 28-03-2008 o godzinie 18:41 ----
No tak, na takim komputerze ma prawo się coś źle dziać masz rację.
Kup mac'a wtedy kłopoty z przeglądarką się skończą.

#39 Iro

Iro
  • 6 955 postów

Napisano 28 marca 2008 - 16:55

Windows mówisz, no to nie wiem jak to jest w windows, wiem, że w OS 10.4.11 jest wszystko dobrze.

---- Dodano 28-03-2008 o godzinie 18:41 ----
No tak, na takim komputerze ma prawo się coś źle dziać masz rację.
Kup mac'a wtedy kłopoty z przeglądarką się skończą.

Co za bzdety!!
Przeciez pisze wyraznie, ze takie problemy sa tylko z Safari.
Jakos w FF i w Operze takich problemow nie ma.
System tez chodzi stabilnie, wiec nie wiem, po co mam cokolwiek zmieniac.

#40 sham4n

sham4n
  • 274 postów
  • SkądŻary => Wrocław

Napisano 28 marca 2008 - 17:00

Chodzi o to, że Safari na windows, a na OS X to co innego:) Tak samo jest z iTunes ;)

#41 Iro

Iro
  • 6 955 postów

Napisano 28 marca 2008 - 17:13

Chodzi o to, że Safari na windows, a na OS X to co innego:) Tak samo jest z iTunes ;)

No niezabałdzo.
Przed chwila spotkalem kolege, co od zawsze mial macki i tez przestal uzywac Safari.
FF jest o wiele stabilniejszy i pod OSX i pod Windows.
A biorac pod uwage ostatnie doniesienia o wlamaniach przez Safari na OSX, nie wrozy to jej swietlanej przyszlosci.

#42 tiggernick

tiggernick
  • 172 postów

Napisano 28 marca 2008 - 17:46

No niezabałdzo.
Przed chwila spotkalem kolege, co od zawsze mial macki i tez przestal uzywac Safari.
FF jest o wiele stabilniejszy i pod OSX i pod Windows.
A biorac pod uwage ostatnie doniesienia o wlamaniach przez Safari na OSX, nie wrozy to jej swietlanej przyszlosci.

A ja spotkałem samego siebie , który od zawsze używa tylko maków i któremu Safari nigdy nie brykała. Na co to dowód? Ano na nic drogi kolego. Możemy tak sobie pisać do Zaduszek.

#43 Iro

Iro
  • 6 955 postów

Napisano 28 marca 2008 - 18:11

A ja spotkałem samego siebie , który od zawsze używa tylko maków i któremu Safari nigdy nie brykała. Na co to dowód? Ano na nic drogi kolego. Możemy tak sobie pisać do Zaduszek.

Mowisz jak moj kolega, ktory niedawno kupil sobie MBPro.
"Jesli takie sa fakty, to tym gorzej dla faktow."

#44 tiggernick

tiggernick
  • 172 postów

Napisano 28 marca 2008 - 18:33

No cóż , nie całkiem mnie zrozumiałeś :) Mówię że na fakty które podajesz próbując ich wymowę generalizować można znaleźć inne fakty które będą mówiły coś przeciwnego. Jednak generalizacja tych przeciwnych przykładów jest tak samo daremna jak Twoja. Safari nie jest ani takie wspaniałe ani takie beznadziejne jak się to nastolatkom wydaje. :)

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych