Cześć,
Jako, że jestem już trochę zmęczony pracą na laptopach z Windowsem bo co kolejne aktualizacje Windowsa to coraz większe zużycie zasobów nawet przy przeglądaniu stron.
Zastanawiam się nad pójściem w stronę MacBooka. Bo wydaje mi się, że będzie chodził tak jak iPad czy iPhone przez lata tak samo wydajnie. Oraz wyświetlacz zapewne ma sporo lepsze kolory niż większość laptopów na Windowsa w tej cenie. Musi to być minimum 14 cali (taki oglądałem na żywo i to chyba najmniejsza akceptowalna wielkość matrycy).
Będzie używany pół profesjonalnie lub PRO amatorsko (jak kto woli ). A dokładnie po godzinach do tworzenia stron WWW i sklepów na Wordpress i WooCommerce. Do tego obórka prostej grafiki 2D jak zdjęcia, logo, bannery itp. programów jakich będę używał to GIMP, Afinity Designer, Afinity Photo, Canva. Oczywiście nie wszystko na raz. Maksymalnie jeden z wymienionych programów jednocześnie i przeglądarka i 4-5 kart
A teraz nie wiem czy np. MacBook Air M2 wystarczy do takiego komfortowego użytkowania z 8GB ram czy 16GB to minimum? W iSpocie oczywiście zalecają PRO.
Będę zapewne celował w używany sprzęt bo budżet to +/-6000zł.