Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Drugi HomePod w innej sieci

• Please log in to reply
7 replies to this topic

#1 wierciu

wierciu
  • 254 posts
  • SkądWarszawa

Posted 11 June 2024 - 15:07

Do tej pory był jeden homepod mini jako centrum akcesoriów. Dokupiłem drugi i chciałem go podpiąć na piętrze gdzie jest drugi router z inną nazwą sieci. 

Niestety ale po aktywacji i konfiguracji w zakładce centrum akcesoriów wyświetla się jako nie odpowiada. Gdy przenoszę go na dół do tej samej sieci gdzie jest pierwszy homepod mini to wszystko działa i od razu jest widoczny jako aktywny. 

Nic nie daje przywracanie ustawień fabrycznych i ponowna konfiguracja. Działają wszystkie funkcje jak udostępnianie dźwięku czy siri ( co pokazuje, że jest połączony z internetem ). 

Ktoś ma jakiś pomysł gdzie szukać problemu? 

Laptop: MacBook Pro 13' Touch Bar 2016, Telefon: iPhone X 64 GB, Tablet: iPad 9,7 2017 32 GB Wifi+LTE

#2 ftpd

ftpd

Nie.

• 24174 posts

Posted 11 June 2024 - 15:36

W tym, że urządzenie kontrolujące musi być w tej samej sieci, co urządzenie.

Po co robisz dwie osobne sieci w ogóle? Przecież to bez sensu. Rozgłoś sobie jedną sieć 'na dole' i ją wzmocnij routerem 'na górze' po meshu.

Używaj przycisku 'Zgłoś', zamiast edytować post i pisać w nim, na przykład, "do usunięcia".
Pisanie prywatnej wiadomości do moderatora powinno być ostatecznością. Do tego też służy przycisk 'Zgłoś'.
Do płaczu na pracę Moderacji służy ten wątek. Inne formy będą bezwzględnie kasowane.

#3 WojtekWojtek

WojtekWojtek
  • 1826 posts

Posted 11 June 2024 - 15:47

Dwie sieci WiFi mogą być jedną siecią LAN. W domu dobrze mieć jeden ruter, a jak trzeba zwiększyć zasięg WiFi to kolejne urządzenia powinny nie mieć aktywnej funkcji rutera. Czego używasz do WiFi i jak to jest połączone?

#4 Mikołaj Maciejko

Mikołaj Maciejko

• 4897 posts
Posted 11 June 2024 - 16:37

Zakładam, że kabel od dostawcy internetu jest wpięty do gniazda WAN (albo coś w podobie) routera na dole. W jaki sposób podłączony jest drugi router?

#5 wierciu

wierciu
  • 254 posts
  • SkądWarszawa

Posted 11 June 2024 - 16:50

Dwie sieci WiFi mogą być jedną siecią LAN. W domu dobrze mieć jeden ruter, a jak trzeba zwiększyć zasięg WiFi to kolejne urządzenia powinny nie mieć aktywnej funkcji rutera. Czego używasz do WiFi i jak to jest połączone?

Dwa router są wpięte w gniazda internetowe. Jeden na dole drugi na górze. Na dole ma jedną nazwę a na górze druga.
Routery dwa takie same Huawei AX3. Próbowałem je skonfigurować jako mesh ale nie dało się dlatego musiałem zrobić dwie osobne sieci.

Laptop: MacBook Pro 13' Touch Bar 2016, Telefon: iPhone X 64 GB, Tablet: iPad 9,7 2017 32 GB Wifi+LTE

#6 Mikołaj Maciejko

Mikołaj Maciejko

• 4897 posts
Posted 11 June 2024 - 16:58

Dwa router są wpięte w gniazda internetowe.

Nie wiem, jak Ci dostawca to tam porobił, ale skoro masz dwa gniazda od niego, to najpewniej są to 2 zupełnie oddzielone od siebie połączenia internetowe. Tak samo, jak łącze Twoje i Twojego sąsiada. Urządzenia, które są do nich wpięte nie widzą się nawzajem, tak samo, jakbyś nie chciał, żeby Twój komputer był dostępny w sieci sąsiada.

Zacznijmy od zweryfikowania tego wątku. Zaloguj się jakimkolwiek urządzeniem najpierw do pierwszego routera, wejdź na stronę https://whatismyipaddress.com/ i zapamiętaj adres IPv4, który Ci się tam wyświetli. Następnie przeloguj się do drugiej sieci, odśwież stronę i sprawdź, czy to jest ten sam adres.

#7 wierciu

wierciu
  • 254 posts
  • SkądWarszawa

Posted 11 June 2024 - 17:08

Ten sam adres

#8 Mikołaj Maciejko

Mikołaj Maciejko

• 4897 posts
Posted 11 June 2024 - 17:26

Niestety, już po napisaniu poprzedniego wpisu, uświadomiłem sobie, że ten test nie będzie szczególnie miarodajny, bo najpewniej po drodze operator wstawia jakieś NAT-owanie, stąd ten sam adres, nawet jeśli sieci są rozdzielone, co wydaje mi się bardzo prawdopodobne.

Ogólnie urządzenia podłączone do różnych routerów muszą się widzieć między sobą. Czyli np. powinien działać między nimi PING. Jesteś w stanie to przetestować?

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users