Proszę pisać o wrażeniach po konferencji oraz z testów systemu w wersji beta.
watchOS 11 - Wszystkie wersje Beta – Dyskusja
Napisano 10 czerwca 2024 - 21:40
MacBook Pro 14" 2023 (M3 Pro / 18 GB / 512 GB) | iPhone 15 Pro (128 GB) | Watch Ultra 2 | AirPods Max & AirPods Pro 2 & Beats Flex | TV 4K (64 GB)
Napisano 10 czerwca 2024 - 22:09
Wg mnie w dobrą to stronę idzie. Dajcie znać jak wygląda ten cały training load - pewnie coś na kształt stravy. U siebie, w aplikacji Fitness, mogłem dodać kilka kafelków (nie mam AW), więc też dobrze, że można to konfigurować.
Napisano 11 czerwca 2024 - 17:12
Poki co, to trudno powiedzieć, bo się ten effort sam nie nalicza przy jeździe na rowerze. Ekrany podczas jazdy wyglądają tak samo jak wcześniej. W podsumowaniu też nie widzę jakiś wodotrysków.Dajcie znać jak wygląda ten cały training load.
Napisano 11 czerwca 2024 - 18:37
iP Xs; rMBP 2015 13', AW5 44 LTE
Napisano 12 czerwca 2024 - 08:37
Poki co, to trudno powiedzieć, bo się ten effort sam nie nalicza przy jeździe na rowerze. Ekrany podczas jazdy wyglądają tak samo jak wcześniej. W podsumowaniu też nie widzę jakiś wodotrysków.
Dziwne, bo z tego co było na konferencji + recenzje DesFit i DC_Rainmaker, effort nalicza się do wybranych, kilkunastu trybów w tym m.in. bieganie wewnątrz/na zewnątrz oraz rower. Jeżeli się nie nalicza, to można w każdym trybie sportu dodać to ręcznie, po zakończonym treningu - tak to miało w teorii być.
I póżniej właśnie w podsumowaniu, już na telefonie, ale też na zegarku, widać poziomy wysiłku, które można grupować w aplikacji Fitness. Sama aplikacja też ma dużo pozytywnych zmian, bo są główne informacje na kafelkach, które można trochę konfigurować. Zakładam, że niedługo będzie tego więcej. Garmin ostatnio tyle błędów w softach wali, że zamiast przyciągać, to odpycha ludzi od siebie. Niezależnie czy edge - mój 1040 solar podczas treningu restartuje się x razy, żaden update tego nie poprawił. Natomiast w 7x pro Solar Sapphire część funkcjonalności działa, później nie działa, wychodzi update, jest jeszcze gorzej i trzeba robić restarty zegarka, żeby na 2-3 dni było ok
Użytkownik damianmajk edytował ten post 12 czerwca 2024 - 08:43
Napisano 12 czerwca 2024 - 10:46
Ja włączyłem to pokazywanie trendów wczoraj i (całkiem słusznie) mówi mi, że potrzebuje więcej danych. Nie jeździłem, do końca tygodnia też raczej już nie dam rady, ale zobaczę potem. Ciekawi mnie, jak to zadziała z danymi workoutu z zewnętrznej apki - ja jeżdżę na Wahoo, więc ich aplikacja Elemnt mi potem eksportuje do fitness.
Używaj przycisku 'Zgłoś', zamiast edytować post i pisać w nim, na przykład, "do usunięcia".
Pisanie prywatnej wiadomości do moderatora powinno być ostatecznością. Do tego też służy przycisk 'Zgłoś'.
Do płaczu na pracę Moderacji służy ten wątek. Inne formy będą bezwzględnie kasowane.
Napisano 12 czerwca 2024 - 10:47
Dziwne, bo z tego co było na konferencji + recenzje DesFit i DC_Rainmaker, effort nalicza się do wybranych, kilkunastu trybów w tym m.in. bieganie wewnątrz/na zewnątrz oraz rower.
Czasem działa, czasem nie, jak to w pierwszych betach. Dzisiejszy, bardzo spokojny i krótki przejazd do pracy oznaczył jako Hard, wczoraj w ogóle nie oznaczał. Pewnie się to w końcu unormuje, ale nie postrzegam tego jako jakiś przełom. Nie masz co za dużo gadać o tych swoich Garminach, bo te urządzenia nawet nie leżały nigdy obok siebie i wszelkie odniesienia i porównania są bez sensu.
Update: Dla jazdy powrotnej już nie naliczył effortu. Także widać, że to póki co, bardziej taka zajawka funkcjonalności.
Napisano 12 czerwca 2024 - 14:13
Czasem działa, czasem nie, jak to w pierwszych betach. Dzisiejszy, bardzo spokojny i krótki przejazd do pracy oznaczył jako Hard, wczoraj w ogóle nie oznaczał. Pewnie się to w końcu unormuje, ale nie postrzegam tego jako jakiś przełom. Nie masz co za dużo gadać o tych swoich Garminach, bo te urządzenia nawet nie leżały nigdy obok siebie i wszelkie odniesienia i porównania są bez sensu.
Update: Dla jazdy powrotnej już nie naliczył effortu. Także widać, że to póki co, bardziej taka zajawka funkcjonalności.
Nie no ja nie porównuję Garmina do Apple, w żadnym razie, bo i po co - znam te sprzęty i ich przeznaczenie na wylot. Ale Apple robi coś, co w końcu bardzo zbliży do przykładowego garmina, tego jestem pewny, tj. mając do perfekcji opanowany świat smartwatch, wchodzą bardzo mocno i precyzyjnie w świat sport watch zwykłym update softu. Garmin natomiast robi głupotę, bo mając sprzęt typowo, tylko pod sport, zaczął bawić się bez sensu, w funkcje smart, których zwyczajnie nie ogarniają. A to z kolei prowadzi to tak absurdalnych błędów w sofcie, że nie da się tego nawet opisać - jest ogrom wpisów na forach branżowych, grupach FB, reddit itd. To, co od zawsze było mocną stroną garmina, to był tylko i wyłącznie sport. A pchając obecnie, pewnie pod wpływem konkurencji, funkcje smart, robią sobie krzywdę, bo za chwilę tam nic nie będzie prawidłowo działać. Obecnie, od pewnie jakiegoś miesiąca, nie mogą nawet ogarnąć sugestii treningowych, bo sami je sobie ubili softem. I to żeby była beta, ale to oficjalna wersja, publiczna, oprogramowania. Już nie wspomnę o edge, gdzie po trasie 100 km komputer pokazuje synchronizację, zegarek nie, a garmin connect brak aktywnych kcal Apple robi to zdecydowanie lepiej, w mojej ocenie. Jeszcze chwila i Apple Watch, pewnie trochę na bazie AI, trochę już training load/effort + tej nowej aplikacji Vitals, będzie sugerował codziennie treningi.
Ja włączyłem to pokazywanie trendów wczoraj i (całkiem słusznie) mówi mi, że potrzebuje więcej danych. Nie jeździłem, do końca tygodnia też raczej już nie dam rady, ale zobaczę potem. Ciekawi mnie, jak to zadziała z danymi workoutu z zewnętrznej apki - ja jeżdżę na Wahoo, więc ich aplikacja Elemnt mi potem eksportuje do fitness.
Raczej wątpliwe, że zadziała. Przerabiałem to na wiele sposobów i zwyczajnie apple nie lubią się z żadnymi aplikacjami zewnętrznymi, a jeżeli już, to masz dubel za dublem i późnej trzeba umiejętnie kasować dane, żeby nie zrobić bałaganu.
Użytkownik damianmajk edytował ten post 12 czerwca 2024 - 14:17
Napisano 13 czerwca 2024 - 19:31
Pytanie może naiwne: da się cofnąć ten developer beta watchOS 11 i wrócić na 10?
Napisano 13 czerwca 2024 - 19:46
Pytanie może naiwne: da się cofnąć ten developer beta watchOS 11 i wrócić na 10?
Nie da się, w sensie sam tego nie zrobisz
Napisano 13 czerwca 2024 - 19:54
Nie. Chyba, że wyślesz do autoryzowanego serwisu.
Napisano 14 czerwca 2024 - 06:11
Czy AW z watchOS 10 będzie działał z iOS 18? Czy w zegarku też będę musiał przejść na betę ?
Napisano 14 czerwca 2024 - 10:01
Będzie działał.
- piotko lubi to
Używaj przycisku 'Zgłoś', zamiast edytować post i pisać w nim, na przykład, "do usunięcia".
Pisanie prywatnej wiadomości do moderatora powinno być ostatecznością. Do tego też służy przycisk 'Zgłoś'.
Do płaczu na pracę Moderacji służy ten wątek. Inne formy będą bezwzględnie kasowane.
Napisano 16 czerwca 2024 - 10:41
No to mój zegarek się nie łapie. Szkoda. Ale i tak pewnie jesienią kupię Ultra 3.
Mam ten sam problem z moim apple watchem serii 5.
Takie same plany mam na przyszłość jak Ty z tym że wolałbym zostać przy zegarka serii zamiast ultra, ale niestety czas pracy na baterii jest dla mnie zmorą.
Design: seria > ultra
Battery life: ultra > seria
Czy AW z watchOS 10 będzie działał z iOS 18? Czy w zegarku też będę musiał przejść na betę ?
działa normalnie, ale pewnie nie wszystko w witalności będzie przesyłane.
Napisano 19 czerwca 2024 - 16:20
Napisano 19 czerwca 2024 - 16:34
Ktoś z Was testował funkcję checkin, w trakcie treningu? Jak to działa. Bo wg opisu ma to byś coś podobnego do LiveTrack garmina, a nie bardzo w to wierzę.
Zupełnie inaczej. Osoba, którą wybrałeś ma tylko informację, że zacząłeś, albo, że skończyłeś trening, albo coś jest nie tak, np. nie przemieszczasz się. W tym ostatnim przypadku dostaje kilka dodatkowych informacji. Nie ma możliwości podglądu treningu na żywo.
- damianmajk lubi to
Napisano 20 czerwca 2024 - 07:44
Mam ten sam problem z moim apple watchem serii 5.
Takie same plany mam na przyszłość jak Ty z tym że wolałbym zostać przy zegarka serii zamiast ultra, ale niestety czas pracy na baterii jest dla mnie zmorą.
Design: seria > ultra
Battery life: ultra > seria
działa normalnie, ale pewnie nie wszystko w witalności będzie przesyłane.
Dla mnie Ultra wygrywa w obu przypadkach. Zwykły AW wygląda jak zabawka.
- damianmajk lubi to
MacBook Pro 14" 2023 (M3 Pro / 18 GB / 512 GB) | iPhone 15 Pro (128 GB) | Watch Ultra 2 | AirPods Max & AirPods Pro 2 & Beats Flex | TV 4K (64 GB)
Napisano 20 czerwca 2024 - 08:29
Zobaczymy czy potwierdzą się plotki o X.
iP Xs; rMBP 2015 13', AW5 44 LTE
Napisano 20 czerwca 2024 - 10:00
Zupełnie inaczej. Osoba, którą wybrałeś ma tylko informację, że zacząłeś, albo, że skończyłeś trening, albo coś jest nie tak, np. nie przemieszczasz się. W tym ostatnim przypadku dostaje kilka dodatkowych informacji. Nie ma możliwości podglądu treningu na żywo.
No tak, ale może obserwować na findmy czy robimy dalej trening, czy nie - widzi nas dana osoba na mapie. Dla mnie to jest jakiś game changer, bo do tej pory, z garminami, muszę biegać z telefonem, żeby live track działał, co jest absurdem. Przy treningach 5 km to może ok, ale jak robię półmaraton czy dłuższe biegi, trzymanie telefonu, nawet w opasce na biodra, jest bardzo niewygodne. A umówmy się - nikt z moich bliskich przecież nie śledzi, czy akurat biegnę w tempie na życiówkę, czy nie, to jest wiedza dla mnie, którą pokazuje mi zegarek. Trochę inaczej to wygląda już docelowo, na zawodach, jak ktoś mnie obserwuje na podglądzie, ale to jest od zdarzenia do zdarzenia, a nie w trakcie codziennych treningów. A watchos 11 w takim razie daje taką możliwość, na ten moment - tak to rozumiem, z tego co napisałeś i czytając różne opisy, że gdy zaczynam trening, dedykowane osoby dostają informację, że zaczynam bieg, mogą sobie wejść w mapkę i zobaczyć czy faktycznie biegam gdzieś, czy nie, no i dostaną też informację, jak trening skończę. Rewelacyjny temat i bardzo dobre posunięcie Apple - nie trzeba bawić się w jakieś automatyzacje, czy mieć zewnętrznych aplikacji, płatnych (Strava to w podobny sposób ogarniała, o ile trening był przez Stravę). Czekam, kiedy wprowadzą live track już w aplikacji Fintess, bo pewnie to też będzie „za moment”, skoro tak im to dobrze idzie.
Użytkownik damianmajk edytował ten post 20 czerwca 2024 - 11:29
Napisano 11 sierpnia 2024 - 19:08
Zauważyłem, że w niedzielę jak klikam w Fitness ikonkę statystyk, żeby zobaczyć, ile zrobiłem łącznie i średnio dziennie kalorii/aktywności/na nogach, nie działa - mówi mi, że 'Track your progress here after you have at least a day's worth of activity'. Zgłoszę.
Napisano 03 października 2024 - 13:01
Uwaga na aktualizację: Apple pulls watchOS 11.1 beta 3 after users report frozen devices - 9to5Mac
- Mikołaj Maciejko lubi to
Napisano 04 października 2024 - 08:22
Napisano 05 października 2024 - 12:50
Czy ktoś jeszcze na 11.0.1 doświadcza tragicznie działającego kafelka ""Wyczyść wszystko"? U mnie działa jedynie po kliknięciu w jego dolną ramkę, cała reszta zakresu tego przycisku jest nieaktywna i nie robi nic. Można klikać milion razy i nie działa. Próbowałem oczywiście restartować zegarek, ale nic to nie zmienia. O dziwo w internetach nie natknąłem się na podobny problem.
BEKO MCNA406E40ZXBN HarvestFresh Nofrost A++ || ELECTROLUX EW6F329SP PerfectCare || ELECTROLUX ESF74661RX || Rubin 714p || Paseratti 1.9 TDI
Napisano 06 października 2024 - 10:12
Na Ultra 2 działa normalnie.
Napisano 06 października 2024 - 10:52
Iphone 15 Pro Max / MacBook Pro 2022 / Apple Watch Ultra / AirPods Pro 2 gen.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych