Cześć,
Krótki post w temacie M4 z racji braku tematu o M5
Decydując się w wakacje 2024 na zakup pierwszego tabletu (Air 2022 z M1), zastanawiałem się czy to urządzenie dla mnie, czy nie jest to kaprys, zresztą pisałem w tym temacie. Zakup ten okazał się strzałem w dziesiątkę jeżeli chodzi o co wieczorny przegląd co słychać w sieci na rynku, który mnie interesuje również w odniesieniu do hobby, sytuacja międzynarodowa czy ogólnie istotne zdarzenia, przeglądanie zdjęć / filmów z wyjazdów oraz co również istotne, oglądanie filmów i seriali a także jazdy ze Zwift. Praktycznie tylko do ww. używam tabletu.
Największe wady w użytkowaniu iPad Air M1 (2022) a więc powody zmiany:
1. Brak Face Id - Mam zablokowane hasłem różne aplikacje przed dostępem niepełnoletnich (odblokowuję tablet dając do zabawy) więc każdorazowo potwierdzanie odciskiem gdy sam korzystam było irytujące, podobnie potwierdzanie płatności czy choćby odblokowywanie przy korzystaniu;
2. Niska maksymalna jasność wyświetlacza (500 nitów) - ciemne filmy, seriale (sceny) wymagały aby w otoczeniu było ciemno by zauważyć szczegóły. Najgorsze doświadczenie to samolot. Niestety tylko Pro M4 i M5 mają >500 nitów;
3. Po niecałych 16 miesiącach z 11", chciałem większego ekranu. Sporo jeżdżę na tablecie w Zwift więc 13" jest zdecydowanie lepsze, podobnie do filmów;
4. Ekran 60 Hz coraz bardziej był odczuwalny gdyż nie raz w miesiącu lecz jednak codziennie przesiadałem się z telefonu na tablet. Owszem, ową "przesiadka" trwała może minutę, ale odświeżanie było widoczne.
Kluczowe różnice pomiędzy Pro M5 a Air M1:
1. Znacznie lepszy ekran: kolory - nasycenie, intensywna czerń, kontrast itd. Właściwie nieporównywalnie, nie spodziewałem się takiej wielkiej różnicy gdyż IPS w Air jest świetny... dopóki nie ma porównania do Oled;
2. Znacznie (x2-3 wg parametrów) wyższa jasność;
3. Znaczaco lepsze głośniki (jakość dźwięku);
4. Face ID
5. Mniejsza poręczność (waga oraz rozmiar) 13" vs 11"
Przy okazji ciekawe, że dopóki nie miałem 13" to nigdzie nie obiło mi się o uszy, że 13" ma proporcje ekranu 4:3 a tablety 11" (Air oraz Pro) mają proporcje zbliżone bardziej do 3:2. Na 4:3 lepiej się ogląda zdjęcia, ale gorzej filmy. To jednak szczegół.
Na koniec czy jest różnica w wydajności M1 vs M5 w codziennym użytkowaniu jak moje? Nie odczuwam różnic, o których warto wspomnieć. Czuć może spowolnienia systemowe w M1, których brak w M5, ale porównał bym je do sytuacji, które miałem przesiadają się z 13 Pro na 17 Pro, nie przeszkadzają specjalnie w użytkowaniu
Wykonałem jeden test a więc czas odpalania Zwift od uruchomienia, wyboru użytkownika aż po wejście w tryb spektatora z podglądam innych:
M1 - 19 sekund
M5 - 15 sekund
Tyle co nic. Należy zauważyć jednak, że Zwift na M5 odpala się w wyższej rozdzielczości przez to jest wyższa szczegółowość obrazu, ale trzeba mieć nos blisko tabletu by to zauważyć. Jadąc nie widać tej różnicy. Na M5 zachowuje też nieco wyższa płynność obrazu a raczej brak zwolnień.
Z pewnością dokupię klawiaturę, ale nie wiem jeszcze, którą. Oryginalna za 1800zl do okazjonalnego stosowania raczej odpada. Zobaczę alternatywy.
Pozdrawiam