Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Zmiana właściciela, a licencja na aplikacje

• Please log in to reply
3 replies to this topic

#1 RazzPL

RazzPL
  • 3 posts

Posted 08 April 2024 - 07:51

Cześć. Dopiero zaczynam przygodę z Makiem, chciałem zapytać doświadczonych kolegów jak działa w tym systemie temat licencji.
Przykład: mam z żoną jeden macbook, używamy go na koncie „wspólnym”. Kupuję Final Cut Pro i go instaluję na tym sprzęcie.
Pytanie: Gdy w przyszłości kupię jeszcze jednego MacBooka, aby każde z nas miało swojego, czy będę mógł ten program „przepisać” na innego użytkownika (moje konto osobiste)?

#2 Mikołaj Maciejko

Mikołaj Maciejko

• 4946 posts
Posted 08 April 2024 - 08:33

Aplikacje kupione w App Store są przypisane do Apple ID użytego podczas zakupu i nie da się ich przepisać. Twoim błędem jest używanie „wspólnego”. Apple ID. Zupełnie zresztą niepotrzebne, bo żona może mieć oddzielne ID i oddzielne konto na wspólnym Maku i bez problemu używać FCP kupionego i zainstalowanego przez Ciebie.

Aby to wyprostować, uznaj to ID, które teraz traktujesz jako wspólne, jako Twoje osobiste. Zmień adres na swój osobisty e-mail i ogólnie Twoje dane. W ten sposób nie będziesz miał potrzeby przenosić aplikacji na inne konto.

Apple ID jest identyfikatorem konkretnej osoby i każde kombinowanie, żeby było inaczej, kończy się źle w różnych momentach, o których się wcześniej nie pomyślało.

#3 RazzPL

RazzPL
  • 3 posts

Posted 08 April 2024 - 10:39

Dziękuję. Nie wiedziałem, że można mieć dwa konta na jednym maczku. Pozdrawiam serdecznie

#4 ftpd

ftpd

Nie.

• 24216 posts

Posted 08 April 2024 - 12:59

Można mieć N kont (nawet, jeśli istnieje jakieś ograniczenie, to jest raczej bardzo duża liczba). Chodzi właśnie o to, żeby użytkownicy jednej maszyny mieli osobne konta, podpięte do osobnych AppleID, a tam swoje dokumenty, aplikacje, ustawienia, zakładki w przeglądarce i tak dalej. Na Windowsie też tak można ;-)

Używaj przycisku 'Zgłoś', zamiast edytować post i pisać w nim, na przykład, "do usunięcia".
Pisanie prywatnej wiadomości do moderatora powinno być ostatecznością. Do tego też służy przycisk 'Zgłoś'.
Do płaczu na pracę Moderacji służy ten wątek. Inne formy będą bezwzględnie kasowane.

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users