Dostałem lapka MacBook Pro (połowa 2010).
Był zainstalowany na nim najnowszy system jaki obsługuje ten model (OS High Sierra).
Został jednak wymazany dysk i takiego go dostałem.
Może ktoś łebski wpadnie na trop, co robię źle.
Ściągnąłem z sieci takie obrazy:
https://archive.org/...rra.10.13.6.dmg
MediaFire MacOS X OS Leopard 10.6.3 by techrechard
MediaFire is a simple to use free service that lets you put all your photos, documents, music, and video in a single place so you can access them anywhere and share them everywhere.
MediaFire Mac OS X Mountain Lion 10.8 by techrechard
MediaFire is a simple to use free service that lets you put all your photos, documents, music, and video in a single place so you can access them anywhere and share them everywhere.
MediaFire macOS Yosemite DMG by techrechard
MediaFire macOS Sierra [Techrechard.com]
Chciałem zrobić bootowalny pendrive…
Próbowałem różnymi metodami z You Tube i nic, przy wszystkich obrazach w ogóle lapek nie widzi pendriva, jedynie przy tym obrazie "Leopard" widzi pendriva -jednak nic się dalej nie dzieje.
Włożyłem pena i włączając lapka nacisnąłem ALT i nic, pen nie jest widoczny.
Robiłem też metodą z programem balenaEtcher i to samo.
W programie balenaEtcher wszystkie obrazy dawały komunikat, że są prawdopodobnie nie bootowalne, tylko jeden High Sierra nie dał takiego komunikatu.
Jednak i tego na penie nie widzi lapek.
Laptop nie ma blokady na uruchamianie z pena, ponieważ mam jakiegoś zrobionego z linuksem FatDog rufusem i on odpala się co dziwnie normalnie.
Tylko jeden obraz Leopard zrobiony na pendrivie (w nazwie ma DVD) (był w programie też z tym info, że nie jest bootowalny) …jest „widziany” przez lapka, ale kiedy go uruchomię, to pendrive od razu gaśnie i nic się nie dzieje, jest tylko logo Apple.
Nie wiem już jak mogę zainstalować na niego system.
Uruchamiając tryb odzyskiwania, to każdy jego tryb, czyli klawiszami CMD/R, czy CMD/R/ alt, czy CMD/R/ALT/Shift i po wejściu w tryb odzyskiwania zawsze jest propozycja odzyskania tego Sierra, ale niestety jest zawsze komunikat, że nie udało się połączenie. Robiłem według poradników z aktualną datą i zmianą https na http jakie znalazłem w sieci, też nic to nie daje.
Nie mogę więc zainstalować żadnego systemu ani online ani z pena.
Co robię nie tak?
Kiedyś dawno ten pendrive był robiony jako bootowalny z Snow Leopardem jednak na Macu i ściągniętym obrazem ze sklepu…i działał dobrze.
PS Ma ktoś namiar na jakikolwiek sprawdzony obraz, który da się zainstalować z pendriva?
Chyba coś z tymi obrazami jest nie tak, bo tylko jeden Leopard ma jakieś katalogi inne mają tylko dwa.
Użytkownik cyngiel edytował ten post 28 marca 2024 - 14:30