Cześć wszystkim
Zastanawiam się nad zakupem MacBooka Pro 14" z M3 Pro ale zastanawiam się czy pozostać przy wersji 18 GB ramu (jakaś dziwna ta ilość) czy dopłacić do 32 GB (różnica w cenie jest bardzo duża ale jeśli będzie miało to sens to jestem w stanie dopłacić).
Od razu dodam, że nie będę kupował Maca w tym momencie - planuję bliżej wakacji, a na razie robię rozeznanie, analizuje ceny itp.
Komputera używam głównie do pracy w Photoshopie i obecnie głównie pracuję na kompie z Windowsem (uzbrojonym w i5-12600K, 32 GB ramu oraz RTS 3060), a poza domem na MacBooku Air M1 z 16 GB ramu.
Więc nowy Mac miałby zastąpić mojego Aira oraz być może, z czasem zastąpić komputer na Windowsie.
Zastanawiam się czy gdybym przesiadł się z mojego kompa na Mac z M3 Pro z 18 GB ramu to czy bym zauważył różnicę w mniejszej ilości ramu - wiem, że procek zrobi swoje, wiem, że MacOs jest lepiej zoptymalizowany ale chodzi mi czy przy codziennej pracy z Photoshopie odczuję różnicę pomiędzy 18 a 32 GB ramu.
Inna kwestia to zastanawiam się też jak by wypadła ewentualna przesiadka z mojego kompa z i5-12600K, 32 GB ramu oraz RTS 3060 na MacBooka Pro 14" z M3 Pro i 18 GB ramu.
Może są tu osoby, które pracują na co dzień w Photoshopie i testowali warianty 18 i 32 GB ramu i coś podpowiedzą.
Bo jestem w stanie dopłacić do 32 GB ramu ale zastanawiam się czy jest sens bo spory wydatek i odkładanie na kompa potrwa nieco dłużej.