Witajcie, mam dylemat dotyczący zakupu sprzętu. Mogę kupić w dobrej cenie nowy Mac Mini M1 16/2TB lub 1000zł drożej Mac Mini M2 16/512GB (4mc gwarancji) lub kolejne 500zł drożej Mac Mini M2 24/2TB (3mc gwarancji).
Moje pytanie brzmi, czy komfort pracy w programach takich jak Adobe Ilustrator/Photoshop/Camera Raw/Lightroom będzie odczuwalny na M2 na duży plus względem m1 ? Jeżeli M2 jest dużo wydajniejszy to czy między 16GB a 24GB ram będzie jakaś odczuwalna (na Windows nie jest..)?
Bo statystyka i benchmarki to 1, a jak wygląda to w rzeczywistości?
Nie obrabiam video czy 3d, jednak często mam pootwierane nawet po 40-50 kart w Mozilla Thunderbird są to raczej lekkie karty bo w ten sposób na obecnym Windowsie sama Mozilla bierze mi 8gb pamięci, a Photoshop wiadomo tyle ile mu sie przydzieli z tylu będzie korzystał (a szczerze mówiąc po upgrade kolejno z 16gb na 32gb, a następnie na 64gb ram, nie widzę na Windowsie różnicy poza tym ze więcej w zasobach pobiera, komfort pracy identyczny). Z tego co czytałam niby Adobe na MacOS jest nieco lepiej zoptymalizowany.
Gdzieś doczytałam ,że przy M2 dyski poniżej 1TB są wolniejsze niż te na M1 - nie wiem też jak to przekłada się na jakoś pracy? Czy jest sens w ogóle celować w 512GB pamięci i więcej bo tez coś o jakimś bandwidth piszą - jestem zielona w MacOS więc nie bardzo wiem w czym problem z 256GB?
Czasami testuje modele AI na komputerze, nie wiem czy tu wyborem lepszym nie będzie M2, bo jak M1 sobie radzi, czy w ogóle ma na tyle mocy żeby coś generować? (nie jest to dla mnie ważny aspekt, raczej ciekawostka), no i czasami w coś pogram, ale nie są to produkcje o wymaganiach Wiedźmina, raczej stare retro gry pokroju Heroes of Might and Magic, a z nowszych to raczej najbardziej wymagającą będzie Smite - tu nawet gaje APU Ryzen 3200g radę więc podejrzewam ,że mac M1 też da.
Z góry dzięki za jakieś sensowne konstruktywne porady
Edited by atemoya, 07 January 2024 - 19:38.