Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Pytania o kodeki

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
27 odpowiedzi w tym temacie

#26 Wodnik Szuwarek

Wodnik Szuwarek
  • 830 postów
Napisano 11 czerwca 2026 - 21:32

Tak się nie mierzy, bo właśnie router pobiera pakiety na zapas, stąd te skoki i potem spadek do zera, bo już pobrał. Też nie wiem jak to zrobić w Apple Music. Za to wiem jak w Apple TV 4K sprawdza się parametry streama w aplikacjach Apple TV, Netflix, Canal+...itd. Po prostu trzeba poprzez Xcode aktywować Developer Mode w Apple TV 4K, a w nim Playback HUD i wszystko jest podane na tacy.

Hbom.jpg

EDIT - dobra, nagrałem 10 sekund testowego gadania, zapisałem to do ALAC 192 kHz. Plik ma 5.7MB.

MaJOThl.png

Oni mają zmasterowaną muzykę, a nie gadanie do telefonu  :D

iPhone 17 Pro Max | Pixel 9a

MacBook Air 13" 2025

#27 Wodnik Szuwarek

Wodnik Szuwarek
  • 830 postów
Napisano 25 czerwca 2026 - 17:13

Wiem, że mało tego jest i że musi być odpowiedni sprzęt do słuchania, ale mnie ciekawi ten bitrate, bo dla (16-bit / 44.1 kHz) FLAC bitrate jest 1,4 Mb/s.

Już wiem i dla (24-bit / 192 kHz) FLAC bitrate jest 9,2 Mb/s.

MacBook Air 13" 2025

#28 Wodnik Szuwarek

Wodnik Szuwarek
  • 830 postów
Napisano 26 czerwca 2026 - 09:29

ALAC podobnie jak FLAC jest kodekiem bezstratnej kompresji audio, ale oba nie są kodekami audio BT.

Kodekami audio BT są AAC, SBC, aptX i LDAC. Wszystkie są stratne, ale LDAC najmniej stratny z adaptacyjnym bitrate do 990 kb/s.

Jeszcze jest nowy kodek audio BT nazwany aptX Lossless i reklamowany jako bezstratny, co jest nieprawdą, bo bitrate do 1,2 Mb/s, ale już bliżej niż dalej bezstratnej jakości przez BT w idealnych warunkach.

Użytkownik Wodnik Szuwarek edytował ten post 26 czerwca 2026 - 09:54

MacBook Air 13" 2025

Użytkownicy przeglądający ten temat: 3

0 użytkowników, 3 gości, 0 anonimowych