Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

iPhone 15 Pro/15 Pro Max – dyskusja.

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
443 odpowiedzi w tym temacie

#401 3Dexpert

3Dexpert
  • 46 postów

Napisano 17 października 2023 - 18:42

A w ogólnym rozrachunku jesteście zadowoleni z Dynamic Island? Ma funkcje (informacyjne) więc pewnie lepiej aniżeli notch. ciekawe kiedy dojdą już technologicznie do usunięcia Dynamic Island czyli umieszczenia czujników i aparatu pod ekranem (zakładacie, że już może w 16tce?). Swoją drogą, ktoś już osiągnął aparat pod wyświetlaczem? Ja w OnePlus mam 100% ekranu i to jest super (aparat wysuwany - działa mechanizm nadal po 3 latach). Swoją drogą, w kolejnych modelach nie poszli w to, więc coś musiało być nie tak...

Ja się po kilku dniach zaprzyjaźniłem z wyspą, dla mnie ok, aplikacje zaczynają to wykorzystywać i jest w tym jakiś pomysł, trochę jak ładne kołpaki na brzydkiej stalowej feldze  :D

ogólnie, tak w nawiązaniu do innych postów, po 3 tygodniach z 15 pro max, gdybym mógł jeszcze raz podjąć decyzję, to bym nie przechodził z 13 pro max tylko jeszcze rok bym poczekał. Kiedyś wymieniałem co rok, zostałem z 13 na dwa lata i teraz widzę, że jeszcze rok i nic by się nie stało. Plus taki, że iPhone generalnie fajnie trzyma cenę i można sprzedać i stosunkowo niewiele dołożyć do nowego modelu. Gdybym miał tak "o" wydać 7k na 15 pro max, to chyba jednak nie. 

Użytkownik 3Dexpert edytował ten post 17 października 2023 - 18:42

#402 sheepysheep

sheepysheep
  • 1 289 postów

Napisano 17 października 2023 - 18:59

No cóż, po trzech tygodniach użytkowania myślę dokładnie to samo, co tuż po rozpakowaniu: świetnie się go trzyma w ręku. Jakkolwiek to zabrzmi ;) Poza tym rzeczywiście, nic specjalnie nowego, jak dla mnie, nie wnosi - mógłbym się obejść bez tego zoomu 5x (czekam na optyczny dziesięciokrotny i jeśli za rok go nie zaimplementują, to może się wstrzymam z zakupem nowego modelu). U mnie nie ma tragedii co do baterii (choć jest słabsza niż w czternastce, to fakt). Co do zmiany przełącznika głośności, to jeszcze nie wymyśliłem, jak inaczej go wykorzystać. W sumie to mogłoby go w ogóle nie być - bo wyciszyć telefon mogę (i faktycznie to często robię) z poziomu centrum sterowania. Zastanawiałem się nad szybkim włączaniem aparatu, ale bardziej intuicyjnie - nawet jeśli wolniej - wychodzi w „tradycyjny” sposób. Ten przełącznik jakoś niefortunnie jest zbyt wysoko i niezbyt wygodnie, by go wykorzystywać.

#403 3Dexpert

3Dexpert
  • 46 postów

Napisano 17 października 2023 - 20:59

Kolega pisał o wrażeniach z przesiadki z Xs na 15. No to jest konkretny upgrade. Z drugiej strony, kto tyle wytrzyma  ;)  Otwarta głowa i zdrowy rozsądek. Jak toś lubi nowości i czuje się dobrze z tym, że ma nowy model, to fajnie. Budżet to inna sprawa, kto bogatemu zabroni...

Jeśli Apple jest w stanie utrzymać premierę nowego telefonu w cenie poprzedniego modelu i coś w nim zmieniło na plus, to ok, jeśli cena rośnie a nie ma sensowych usprawnień, to może warto poczekać 3 lata na nowy model? 

#404 MC_

MC_
  • 6 915 postów

Napisano 17 października 2023 - 21:17

Ja się przesiadałem rok temu z Xs na 14 pro i był duży przeskok. Glownie w zdjęciach.
  • wopo lubi to

iP Xs; rMBP 2015 13', AW5 44 LTE

#405 prezioso

prezioso
  • 131 postów

Napisano 18 października 2023 - 07:49

No, to moje pierwsze wrażenia (po 13pro). Plusy - miły w dotyku, always on wydaje się użyteczny, jakby mocniejszy głośnik, fajna wysepka. Remisy (prawie) - masa (waga czuje różnicę, ja nie), aparat (porobiłem trochę zdjęć oboma - w 13 zwykle więcej szumów, ale w powiększeniu często więcej szczegółów  (np. Numery aut - chodzi o czytelność, nie wyostrzanie) mimo, że 12mpix a nie 24mpix - aparat nie jest przełomem, różnicę widać przy mocnym powiększeniu i nie zawsze 15 wygrywa - są przykłady, że przegrywa - może poruszenie. Gorzej nic nie jest na razie, Mam wrażenie, że to bardzo dobry telefon, ale jak pisałem moja 13 pro ma już użytkowniczkę - składam solidną obietnicę - 15 ma zostać na minimum 3 lata, chyba, że wymyślą telefon z wieczną baterią.

Cześć. 

Zastanawiam się właśnie nad przesiadką z 13PRO na 15PRO i mam wątpliwości. 

CZY KTOŚ MOŻE PODZIELIĆ SIĘ JESZCZE WRAŻENIAMI z codziennego użytkowania po przesiadce z 13PRO?

Moja 13PRO ma dopiero dwa lata i wciąż (o dziwo) jeszcze 98% baterii. Korzystam z telefonu na codzień w pracy i prywatnie i naprawdę jest eksploatowany ... a ja nie mogę się do niczego przyczepić (poza wagą -od początku był cięższy niż 12PRO). 

#406 WojtekWojtek

WojtekWojtek
  • 1 826 postów

Napisano 18 października 2023 - 08:42

Nadal podtrzymuję co napisałem. 13 pro dostała córka i po Xr to jest dla niej wielka różnica. Mam wrażenie, że więcej skorzystała ona, niż ja. Ale złego słowa o 15 pro nie powiem. Super płynny i szybki (ale 13 pro też nie kuleje). Jak takie elementy jak automatyczny portrait mode, wyspa, always on, czy action mode są dla ciebie atrakcją - to bierz. Mi się wydawało, że są - ostatecznie najbardziej cieszę się z always on bo mam na biurku zegarek z kalendarzem :), co mnie lepiej chroni przed zapominaniem o spotkaniach. Ale dociera do mnie, że tak jak wobec 13pro widzę zalety, tak wobec 14 są znikome. Dla mnie dodatkowy plus, to fakt, że wziąłem większą pamięć stałą.

• shevchenko1987 lubi to

#407 shevchenko1987

shevchenko1987
  • 861 postów

Napisano 18 października 2023 - 09:53

Cześć. 

CZY KTOŚ MOŻE PODZIELIĆ SIĘ JESZCZE WRAŻENIAMI z codziennego użytkowania po przesiadce z 13PRO?

Moja 13PRO ma dopiero dwa lata i wciąż (o dziwo) jeszcze 98% baterii. Korzystam z telefonu na codzień w pracy i prywatnie i naprawdę jest eksploatowany ... a ja nie mogę się do niczego przyczepić (poza wagą -od początku był cięższy niż 12PRO). 

Te 13-tki chyba nie takie pechowe, bo również posiadam wersję Pro i kondycja baterii na poziomie 97%. 

Generalnie sam się szykowałem do zmiany na 15 Pro, ale odpuściłem, bo zmian jak na lekarstwo. Plus do tego problemy, które trapią część użytkowników. Mnie nie grzeje AoD (mam zegarek), DI, nowy przycisk czy tytanowa obudowa. Decyzja należy do Ciebie ;)

Użytkownik shevchenko1987 edytował ten post 18 października 2023 - 10:18

 MacBook Pro 14" 2023 (M3 Pro / 18 GB / 512 GB) |  iPhone 15 Pro (128 GB) |  Watch Ultra 2 |  AirPods Max & AirPods Pro 2 & Beats Flex |  TV 4K (64 GB)

#408 krystek82

krystek82
  • 169 postów

Napisano 18 października 2023 - 09:55

Cześć. 

Na poprzedniej stronie bądź dwie strony wcześniej pare zdań ode mnie po przesiadce właśnie z 13 Pro więc jeśli przeoczyłeś to możesz nadrobić. Żeby się za bardzo nie powtarzać to napiszę tylko że podtrzymuję swoje zdanie że nie żałuję przesiadki na nowszy model choć poprzedniemu nie mam nic do zarzucenia. Prawdą natomiast jest też to co Koledzy już napisali że zmieniając telefon co rok czy dwa ciężko liczyć na jakiś mega duży przeskok. Wiadomo że aplikacje które uruchamiają się ułamki sekund szybciej czy nawet zdjęcia które na pewno są poprawione to często rzeczy których nie zauważymy na pierwszy rzut oka.

Jeśli przeszkadza Ci waga w 13 Pro to w 15 Pro moim zdaniem jest dużo lepiej, ale tu też zdania są podzielone. Jedni czują tą różnicę a inni nie. Wydaję mi się też że głośniki w 15 Pro są lepsze, głośniejsze względem 13 Pro. No i na pewno bateria w nowym urządzeniu a w dwuletnim też jest na korzyść nowszego modelu.

#409 prezioso

prezioso
  • 131 postów

Napisano 18 października 2023 - 11:34

Dziękuję za odpowiedzi. Na etapie iPhone 4s zmieniałem co roku bo zmiany były widoczne (większy ekran, touch ID wydajność itp). Od pewnego momentu zmieniam co dwa lata telefon, ale teraz rozważam zmianę tylko dlatego, że operator ma przyzwoitą cenę na urządzenie. Inaczej byłoby zmienione za rok.  

Pewne wodotryski mnie nie interesują jak AOD. Prędzej aparat byłby dla mnie czymś ważniejszym. Ale tutaj też widzę, że zdania są podzielone czytając w sieci (nie jestem fotografem ani nie tworze filmów). Nie zrobił na mnie 15PRO efektu WOW ani też nie jest to "must have". 

Więc chyba jednak poczekam na przyszłoroczne premiery.... 

#410 shevchenko1987

shevchenko1987
  • 861 postów

Napisano 18 października 2023 - 12:27

Głos rozsądku ;) 

 MacBook Pro 14" 2023 (M3 Pro / 18 GB / 512 GB) |  iPhone 15 Pro (128 GB) |  Watch Ultra 2 |  AirPods Max & AirPods Pro 2 & Beats Flex |  TV 4K (64 GB)

#411 zboras

zboras

GieKSiarz, culé

• 918 postów
  • SkądŻory

Napisano 18 października 2023 - 12:31

Obawiam się że teraz ŻADNE telefony nie będą robiły efektu WOW, bo to już tylko ewolucja, na żadną rewolucję się nie zanosi. Jak Ci działa bez problemu to zostań z 13 pro, ja zmieniłem w zeszłym roku 13 pro na 14 pro i byłem zły na siebie że to zrobiłem, dodatkowo wqw pogłębiał fakt że 2-3 tygodnie po zakupie ceny spadły na mordę. Brałem w lutym tego roku, nigdy nie kupuję nic na premierę.

• Zielony_M i shevchenko1987 lubią to

„Czemu masz ten uśmiech tylko kiedy trzymasz iPhone?”

#412 Bartłomiej Szendzielorz

Bartłomiej Szendzielorz
  • 18 postów
  • SkądKatowice

Napisano 18 października 2023 - 13:05

Ja sie przesiadłem z 11 pro na 15 pro max. 1.5tygdonia już sie nim bawię, 11 pro wciąż leży na biurku i jak go czasem biorę do ręki, to musze przyznać, że to był naprawdę udany model. Trzymając go w jednej ręce i 15 pro max w drugiej mam wrażenie, że jest lepiej wykonany. Możliwe, że to przez zimne metalowe krawędzie. Sam kształt i zaoblenia też dużo przyjemniejsze w odbierze. Ekran, aparat, wydajność wiadomo bez porówna z 15 pro max, mimo wszystko odnoszą wrażenie, że ta przesiadka mogła jeszcze poczekać. 

Dodatkowo 11 pro po 4 latach, nie ma ani jednej ryski na krawędziach, oraz obiektywach. Tył również jak nowy, jedynie na ekranie jakieś mikro rysy.  

Użytkownik Bartłomiej Szendzielorz edytował ten post 18 października 2023 - 13:09

#413 Zielony_M

Zielony_M
  • 300 postów
  • Skąd0-22

Napisano 18 października 2023 - 15:03

A chcielibyście budowy typu unibody, aby plecki były też np. tytanowe zamiast tego szkła, które bardzo łatwo stłuc?

#414 WojtekWojtek

WojtekWojtek
  • 1 826 postów

Napisano 18 października 2023 - 15:09

Ja bardzo liczyłem na to, że telefon będzie mocniejszy i do tego wymiana pleców łatwiejsza. Ale choć zauważam, że większość drop-testów jest sponsorowana przez producentów futerałów, to jakoś straciłem ochotę na noszenie telefonu nez case. Tak - chciał bym całego telefonu z nietłukącego się materiału a moim ideałem były dawne Lumie, które miały obudowę z plastiku wymienialną jak case. Płacę za tytan, którego ani nie widzę ani nie dotykam. 

• Shrek i shevchenko1987 lubią to

#415 Mikołaj Maciejko

Mikołaj Maciejko

• 4 898 postów
Napisano 18 października 2023 - 15:56

A chcielibyście budowy typu unibody, aby plecki były też np. tytanowe zamiast tego szkła, które bardzo łatwo stłuc?

Jeśli byłbyś gotów poświęcić ładowanie bezprzewodowe, które z metalowymi pleckami nie zadziała, to technicznie byłoby to możliwe. Ja jednak wolę jak jest.

#416 burton70

burton70
  • 143 postów
  • SkądCzeski Cieszyn, CZ

Napisano 18 października 2023 - 19:47

Jak najbardziej. Nigdy nie ładowałem bezprzewodowo więc mi to lotto ;) Natomiast pozbyć się etui jak za dawnych czasów było by pięknie.

MacBook Pro 14" M3 | iPhone 16 Pro 256 GB

#417 Blue

Blue
  • 555 postów
  • SkądPoznań, Warszawa, Murcia ES

Napisano 18 października 2023 - 20:28

Nigdy nie używałem i nie będę używać etui. Jak dotąd nie było okazji aby się ono przydało. Tak więc co kto lubi.

• zboras i Mogg lubią to

#418 nesiasps

nesiasps
  • 176 postów
  • SkądBielsko-Biała

Napisano 18 października 2023 - 21:10

Jesteś kozak, każdy Ci tego braku etui zazdrości, niestety ja zmieniam telefon co kilka tygodni i nie mogę sobie pozwolić na ryzyko zarysowania bo cena sprzedaży ma znaczenie - gdybym tak jak Ty zmieniał raz na 2-3 lata to też bym używał bez etui.

#419 Zielony_M

Zielony_M
  • 300 postów
  • Skąd0-22

Napisano 19 października 2023 - 06:48

O ładowaniu bezprzedowonym kolidującym z unibody nie pomyślałem.
Ciekawe też jak by na koszta produkcji (no i cenę ostateczną produktu) wpłynęło użycie tyle tytanu. No nic, chyba jeszcze się pokoleguję z Androidem do kolejnej jesieni ;-)

PS. Ktoś się orientuje czy tytan nadaje się do recyklingu?

Użytkownik Zielony_M edytował ten post 19 października 2023 - 06:52

#420 Agam2021

Agam2021
  • 18 postów

Napisano 20 października 2023 - 19:23

Jeszcze jedna, dwie aktualizacje iOS 17 i nasze 15 pro będą działać jak należy :) Swoją mam od soboty. Konstrukcja spasowana, żadnych niedoróbek. Problem z nadmiernym grzaniem nie występuje. Czekam na ustabilizowanie się czasu pracy na baterii i to w zasadzie wszystko. Przesiadka z iPhone 13 pro na plus. A jeśli chodzi o wyżej wymienione "problemy" - takie biadolenie jest co roku ;) :D

A gdzie kupowany?

#421 burton70

burton70
  • 143 postów
  • SkądCzeski Cieszyn, CZ

Napisano 22 października 2023 - 06:46

A gdzie kupowany?

W salonie kolegi. W Polsce.

MacBook Pro 14" M3 | iPhone 16 Pro 256 GB

#422 Danio02

Danio02
  • 369 postów

Napisano 29 października 2023 - 12:27

Kilka spostrzeżeń z ostatniego miesiąca z użytkowania iPhone 15 Pro Max 256GB - w Zjednoczonych Emiratach Arabskich telefon co chwilę wyświetlał komunikat o schłodzeniu (przy włączonym udostępnianiu Internetu, sprawdzaniu map i robieniu zdjęć). Ale można wybaczyć, ponad 40 stopni. Jednak w tygodniu miałem inną, niepokojącą sytuację. Eksportowałem z iMovie do Galerii ponad godzinny film na ładowarce indukcyjnej, z przyciemnionym ekranem i trybem samolotowym, żeby nikt nie zadzwonił w czasie eksportu (chyba, że już nie rozłącza, jak kiedyś? W czasie nagrywania nie rozłącza). Urządzenie parzyło i w końcowym etapie pojawił się throttling. Po wszystkim ktoś zadzwonił, przez lagi nie mogłem odebrać połączenia, a po rozmowie telefon definitywnie się zawiesił. W poprzednich urządzeniach nie uświadczyłem problemu throllingu i zwiechy, a bardzo dużo nagrywam i obrabiam. Alternatywnie mogę eksportować na kablu. Aż boję się, czy nie wybuchnie przy Resident Evil xD

• trancex lubi to

#423 zorr

zorr
  • 47 postów

Napisano 31 października 2023 - 16:05

Zdecydowanie polecam Media Expert - zamówienie wczoraj przed 18, dziś po 11 do odbioru w sklepie.

#424 fudiasz

fudiasz
  • 27 postów

Napisano 05 listopada 2023 - 15:21

Używam 15PM od tygodnia, przejście z 14pro. Efektu wow oczywiście nie ma, na plus na pewno waga urządzenia, jednak nie wiem czy przyzwyczaję się do wielkości. Z przegrzewaniem nie mam problemów, tylko podczas pierwszego ładowania telefon zrobił się naprawdę gorący. Wybrałem pierwszy raz kolor inny niż czarny/ciemny i trochę żałuję, ale pierwsze testy na internecie zniechęciły mnie z powodu łatwości powstawania odprysków na ramce. Czy użytkuje ktoś kolor czarny i może się wypowiedzieć?

#425 Danio02

Danio02
  • 369 postów

Napisano 05 listopada 2023 - 16:30

Używam 15PM od tygodnia, przejście z 14pro. Efektu wow oczywiście nie ma, na plus na pewno waga urządzenia, jednak nie wiem czy przyzwyczaję się do wielkości. Z przegrzewaniem nie mam problemów, tylko podczas pierwszego ładowania telefon zrobił się naprawdę gorący. Wybrałem pierwszy raz kolor inny niż czarny/ciemny i trochę żałuję, ale pierwsze testy na internecie zniechęciły mnie z powodu łatwości powstawania odprysków na ramce. Czy użytkuje ktoś kolor czarny i może się wypowiedzieć?

Ja mam czarny, ale ciężko się wypowiedzieć, ponieważ zawsze noszę urządzenie w case :)

Użytkownicy przeglądający ten temat: 8

0 użytkowników, 8 gości, 0 anonimowych