Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

iPhone 15 Pro/15 Pro Max – dyskusja.

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
443 odpowiedzi w tym temacie

#376 Vipe

Vipe
  • 16 postów

Napisano 07 października 2023 - 11:12

Nie, jak już to Waze, ale też nie zawsze.

#377 tomk925

tomk925
  • 747 postów

Napisano 07 października 2023 - 12:07

Nie wiem do czego to zmierza wszystko, ale zaczyna robić się komiczne wręcz. Kupować telefon za 7k, ładować go do 80%, kupować Apple Watch Ultra i wyłącz AOD :) dajcie spokój. Mam 14 pro max kupionego na premierę, w 2022 r. Używam go tak intensywnie, jak się da i mam pojemność baterii 99%. Nie wiem co Wy z tymi telefonami robicie :)

No właśnie od czego to zależy, miałem na premierę kupiony 14 pro max i kondycja jak nigdy po roku 93%, a ludzie mają mniej. Niektórzy jak widać Ty jest rewelacyjna bo 99%. Ładowałem tak samo jak zawsze a mając sporo już tych telefonów nigdy nie spadła tak po roku czasu

#378 maxwawa

maxwawa
  • 307 postów

Napisano 07 października 2023 - 14:18

no ale niektórzy ładują telefon raz na dwie  doby a nietórzy dwa razy na dobę czyli przydałoby się też podanie liczby cykli (wiem nie każdy ma i wie jak to sprawdzić).

Mi średnia ilośc dni na jednym ładowaniu wyszło 2.8 (prawie 3 doby)   :) ilośc dni od rozpoczęcia eksploatacji  / cykle ładowania.

iPhone Pro  iPad Pro  MacBook Pro  AirPods Pro   iWatch

#379 3Dexpert

3Dexpert
  • 46 postów

Napisano 07 października 2023 - 16:43

Mi przy tych wszystkich problemach z przegrzewaniem, optymalizowaniem się aplikacji i pewnie niedoskonałościami w iOS 17 wyszło 7 cykli ładowania przez dwa tygodnie używania telefonu, czyli jedno ładniwnanie na dwie doby. Da się żyć  :)

#380 Blue

Blue
  • 555 postów
  • SkądPoznań, Warszawa, Murcia ES

Napisano 07 października 2023 - 19:27

No właśnie. Olśniło mnie trochę. No przecież ładowanie do 80% ma sporo sensu w pewnych warunkach. Jak jedziemy gdzieś i telefon jest non stop wpięty do ładowania - np robiąc za nawigację lub odtwarzając muzykę. Sporo ludzi tak używa telefonu. Wtedy jest on praktycznie ciągle na 100%. W normalnym użytkowaniu, kiedy wyciągam z ładowarki rano i podłączam wieczorem - nie ma sensu ta opcja. Oczywiście warto mieć zoptymalizowane ładowanie, gdzie telefon przez całą noc będzie trzymać 80% a nad ranem dobije do 100%. Ale i ta opcja może być zbędna dla osób co sporo korzystają i baterii nie wystarcza na taki cykl ładowania nocnego. Doładowują w różnych losowych porach, w nocy najczęściej nie ładują. Wtedy również zoptymalizowane ładowanie powinno być wyłączone bo nie ma zwyczajnie sensu.

Użytkownik Blue edytował ten post 07 października 2023 - 19:29

#381 damianmajk

damianmajk
  • 769 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 07 października 2023 - 19:48

No właśnie. Olśniło mnie trochę. No przecież ładowanie do 80% ma sporo sensu w pewnych warunkach. Jak jedziemy gdzieś i telefon jest non stop wpięty do ładowania - np robiąc za nawigację lub odtwarzając muzykę. Sporo ludzi tak używa telefonu. Wtedy jest on praktycznie ciągle na 100%. W normalnym użytkowaniu, kiedy wyciągam z ładowarki rano i podłączam wieczorem - nie ma sensu ta opcja. Oczywiście warto mieć zoptymalizowane ładowanie, gdzie telefon przez całą noc będzie trzymać 80% a nad ranem dobije do 100%. Ale i ta opcja może być zbędna dla osób co sporo korzystają i baterii nie wystarcza na taki cykl ładowania nocnego. Doładowują w różnych losowych porach, w nocy najczęściej nie ładują. Wtedy również zoptymalizowane ładowanie powinno być wyłączone bo nie ma zwyczajnie sensu.

Dla mnie to nie ma sensu myślenie nad tym, czy takie zabawy z baterią mają sens. Ale kto co lubi. No i to nie wątek o baterii, bo zaraz warny się posypią ;)

Użytkownik damianmajk edytował ten post 07 października 2023 - 19:48

• wopo lubi to

#382 winmaciek

winmaciek
  • 6 755 postów
Napisano 08 października 2023 - 00:04

Bardzo dobrze powiedziane, ograniczmy dyskusję o baterii, a o kondycji w szczególności do wątków-rezerwatów. 

MacBook Pro 13" M1, iPhone 15 Pro Max, iPad Pro 11" M1 Wi-Fi+Cellular

Wszelkie porady udzielane są na licencji beerware. 

#383 maxwawa

maxwawa
  • 307 postów

Napisano 10 października 2023 - 15:14

no nie za bardzo mogła ta aktualizacja na temperatury iPhone 15 Pro / Max i dalej się nieźle nagrzewają a to najbardziej będzie degradować akumulator więc słabo... wiem można tylko do internetu itp. lekkiego użytkowania ale jaki to ma sens zmiany?

Poza tym testowałem ten nowy przycisk i nie dość że to słabo wyczuwalny i myli się z przyciskiem głośności i można przypisać tylko jedną funkcję, mogli dać go w inne miejsce a ten mechaniczny przełącznik zostawić bo jest bardziej praktyczny.

Użytkownik maxwawa edytował ten post 10 października 2023 - 16:05

#384 luk_m5

luk_m5
  • 50 postów

Napisano 10 października 2023 - 21:28

no nie za bardzo mogła ta aktualizacja na temperatury iPhone 15 Pro / Max i dalej się nieźle nagrzewają a to najbardziej będzie degradować akumulator więc słabo... wiem można tylko do internetu itp. lekkiego użytkowania ale jaki to ma sens zmiany?
Poza tym testowałem ten nowy przycisk i nie dość że to słabo wyczuwalny i myli się z przyciskiem głośności i można przypisać tylko jedną funkcję, mogli dać go w inne miejsce a ten mechaniczny przełącznik zostawić bo jest bardziej praktyczny.

Z ciekawości - jakie aktywności / aplikacje na telefonie że nadal się grzeje (wyłączając intensywne granie w „duże tytuły”). No bo ja używam jako tel prywatny i służbowy w jednym. Mnóstwo maila, ogólnie pisania , czytania internetu i dokumentów, dużo komunikatorów audio i video, sporo aparatu i kamery. Do tego głównie Twitter. I ani przed ani po aktualizacji nic się nie grzeje.

#385 3Dexpert

3Dexpert
  • 46 postów

Napisano 11 października 2023 - 16:25

Z ciekawości - jakie aktywności / aplikacje na telefonie że nadal się grzeje (wyłączając intensywne granie w „duże tytuły”). No bo ja używam jako tel prywatny i służbowy w jednym. Mnóstwo maila, ogólnie pisania , czytania internetu i dokumentów, dużo komunikatorów audio i video, sporo aparatu i kamery. Do tego głównie Twitter. I ani przed ani po aktualizacji nic się nie grzeje.

U mnie przed aktualizacją dwa razy zagotował się podczas zwykłej, kilkuminutowej rozmowy telefonicznej. Podczas używania aplikacji nie miało to miejsca. Po aktualizacji do 17.03 nie zagrzał się ani razu. 

#386 PL95

PL95
  • 254 postów
  • SkądKraków/ Düsseldorf

Napisano 12 października 2023 - 05:27

Bateria fatalna nawet w porównaniu z 14PM. Nigdy, ale to nigdy nie musiałem podczas normalnego dnia roboczego doładowywać telefonu będąc w pracy. Wczoraj zdarzyło mi się to pierwszy raz z 15PM. Telefon po prostu leżał, był połączony z WiFi i miał włączony AoD. Odłączony koło 6:30 i koło 13 miał niespełna 25%

 iPhone 16 Pro Max  iPad Pro 11“ Space Grey 256GB  Apple Watch Series 7 45mm  MacBook Pro 15“ 2019  AirPods Pro 2  

#387 soczekpl

soczekpl
  • 3 273 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 12 października 2023 - 06:24

Bateria fatalna nawet w porównaniu z 14PM. Nigdy, ale to nigdy nie musiałem podczas normalnego dnia roboczego doładowywać telefonu będąc w pracy. Wczoraj zdarzyło mi się to pierwszy raz z 15PM. Telefon po prostu leżał, był połączony z WiFi i miał włączony AoD. Odłączony koło 6:30 i koło 13 miał niespełna 25%

Od 6:30 do 13 spadek ze 100 do 25%? U mnie jak tak leży, połączony z WiFi i włączony AOD, to koło 13 jest jakieś 85-90%...

Macbook Pro '14 M4 / iPhone 16 Pro / Apple Watch s10 titanium 46mm / iPad Pro '11 M4 / AirPods Max / AirPods Pro & Pro 2

#388 PL95

PL95
  • 254 postów
  • SkądKraków/ Düsseldorf

Napisano 12 października 2023 - 06:28

W moim przypadku od 80%, ale dzisiaj włączyłem ładowanie do 100%. Porażka 

 iPhone 16 Pro Max  iPad Pro 11“ Space Grey 256GB  Apple Watch Series 7 45mm  MacBook Pro 15“ 2019  AirPods Pro 2  

#389 burton70

burton70
  • 143 postów
  • SkądCzeski Cieszyn, CZ

Napisano 12 października 2023 - 09:49

U mie odwrotnie. Tak dobrze trzyma bateria, że ustawiłem ładowanie do 80% bo wystarcza na cały dzień i noc. Staram się ładować rano. Chwalę sobie przejście z iP 13 pro na piętnastkę. 

MacBook Pro 14" M3 | iPhone 16 Pro 256 GB

#390 otuadiordna

otuadiordna
  • 222 postów

Napisano 12 października 2023 - 09:53

W moim przypadku od 80%, ale dzisiaj włączyłem ładowanie do 100%. Porażka 

Coś jest ewidentnie nie tak u ciebie. Można dyskutować o tym czy bateria jest lepsza czy gorsza ale takie spadki na 100% nie wynikają z samej niższej pojemności baterii. Problemem może być soft a zwłaszcza jeśli przywracałeś kopię zapasową. Po drugie kwestia tego co tam pokazuje ci wykres. Czy nie ma tam jakiejś aplikacji która działa w tle albo non stop używa lokalizacji.

Ewentualnie wadliwy egzemplarz.

Użytkownik otuadiordna edytował ten post 12 października 2023 - 11:30

#391 soczekpl

soczekpl
  • 3 273 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 12 października 2023 - 09:59

Dokładnie, odłączyłem dziś o 7, cały czas w domu na WiFi, mam 91% (stan na 10:59), a odebrałem już 1 telefon i masę powiadomień z Twittera/Slacka oraz mam włączone ściąganie poczty z 2 kont co 15 minut. A to 15 Pro, bez Max.

Użytkownik soczekpl edytował ten post 12 października 2023 - 10:00

Macbook Pro '14 M4 / iPhone 16 Pro / Apple Watch s10 titanium 46mm / iPad Pro '11 M4 / AirPods Max / AirPods Pro & Pro 2

#392 Wojtek Brutkowski

Wojtek Brutkowski
  • 1 postów

Napisano 14 października 2023 - 12:01

Ja nie mam szczęścia z 15 pro. Pierwszy raz mam coś takiego. Telefon jest cały czas ciepły, nie gorący, ale wyczuwalny, szczególnie jak pracuje z danymi, na WiFi jest lepiej, ale na zewnątrz to masakra. Potrafi stracić 10% w 30 min. Usunąłem wszystkie możliwe aplikacje i dalej to samo. Miałem 14 pro i coś mnie podkusiło i teraz bardzo żałuję.

#393 maxwawa

maxwawa
  • 307 postów

Napisano 15 października 2023 - 09:09

Znajoma zwróciła iPhona 15 Pro bo jednak się grzał i nie za bardzo zadowolona z czasu pracy, wróciła do 14 Pro.

#394 dredg

dredg
  • 2 452 postów
  • SkądVendin les Béthune

Napisano 15 października 2023 - 19:21

U mnie bez roznicy, 15 pro podobnie do 14 pro.
Co roku zmieniam, nigdy nie wgywam kopii, zawsze jako nowy. Z icloud sciagam tylko zdjecia i wiadomosci i notatko (kontakty i mail oczywiscie tez) nigdy nie mam zadnych problemow. Zonie sie nie chce w to bawic i przy kazdej zmianie ma jakies problemy…

#395 Bad_Boy

Bad_Boy
  • 542 postów
  • SkądGermany

Napisano 16 października 2023 - 08:38

a ja od 3GS co 2 lata nowy iPhone, zawsze przywracam z kopii i nigdy żadnych problemów 

Tym razem także (iPhone 15 Pro)

iPhone 15 Pro 256 GB  iMac 21.5 Retina 

#396 winmaciek

winmaciek
  • 6 755 postów
Napisano 16 października 2023 - 19:31

Ja się przesiadłem (w końcu) z XS na 15 Pro Max i nie żałuję. Do rozmiaru oczywiście się jeszcze przyzwyczajam, aczkolwiek jest zaskakująco dobrze. Co potrzebuję, to ogarnę jedną ręką. Dziwne, bo nie mam bardzo dużych dłoni. Różnica w prędkości jest kolosalna i nieporównywalna z poprzednim telefonem. Wszystko jest oczywiście na plus, oczywiście oprócz zabrania 3D Touch. Ja korzystałem i brakuje mi. Ale kompletnym kosmosem jest dla mnie czas pracy na baterii. Nawet z włączonymi bajerami typu AoD trzyma tyle czasu, że nie wiem, co z tym zrobię. Kładę go sobie na ładowarkę jak siedzę przy biurku na przykład, ale nie ma to większego sensu, bo i tak zawsze mam od groma elektronów. Wiedziałem, że jest różnica, ale że aż taka w typowym użyciu to już nie. 

Żadnych problemów z grzaniem się nie zauważyłem, ale może to dlatego, że korzystałem z XS, który już się mocno męczył i grzał się nawet przy stosunkowo prostych czynnościach. Przy przegrywaniu danych na nowy stary umierał, a nowy zrobił się minimalnie cieplejszy.  

• wopo lubi to

MacBook Pro 13" M1, iPhone 15 Pro Max, iPad Pro 11" M1 Wi-Fi+Cellular

Wszelkie porady udzielane są na licencji beerware. 

#397 WojtekWojtek

WojtekWojtek
  • 1 826 postów

Napisano 17 października 2023 - 14:03

Ja już po jakimś czasie używania należę do frakcji zadowolonych - nie widzę problemu z grzaniem ani z baterią - ba, na długiej wycieczce rowerowej z włączonymi na ekranie informacjami o treningu spadło kilka procent. Ale przesiadłem się z 13pro, i gdyby nie bajer magicznej wyspy oraz realnie użyteczne always on, to bym nie zauważył różnicy. No może jedną - większa wyspa aparatów sprawia, że telefon słabo mi pasuje do ładowarki MagSafe (nieoryginalnej) w aucie i muszę sobie sprawić inną. Są te bajery jak możliwość wyboru trybu portret po fakcie albo tryb akcji (film z ręki podczas jazdy na rowerze w terenie jest jak z gimbala) - ale gdybym jeszcze raz decydował, to bym na 16 spokojnie poczekał.

#398 Zielony_M

Zielony_M
  • 300 postów
  • Skąd0-22

Napisano 17 października 2023 - 14:23

A w ogólnym rozrachunku jesteście zadowoleni z Dynamic Island? Ma funkcje (informacyjne) więc pewnie lepiej aniżeli notch. ciekawe kiedy dojdą już technologicznie do usunięcia Dynamic Island czyli umieszczenia czujników i aparatu pod ekranem (zakładacie, że już może w 16tce?). Swoją drogą, ktoś już osiągnął aparat pod wyświetlaczem? Ja w OnePlus mam 100% ekranu i to jest super (aparat wysuwany - działa mechanizm nadal po 3 latach). Swoją drogą, w kolejnych modelach nie poszli w to, więc coś musiało być nie tak...

#399 DenisMateo

DenisMateo
  • 40 postów

Napisano 17 października 2023 - 16:21

co wam przeszkadza ten notch/wyspa? bo androidy ich nie mają? Mam nadzieje ze Apple jeszcze przez długi czas nie bedzie stosował dziur/łez w wyswietlaczu a tym bardziej aparatu pod wyswietlaczem.  

• Blue lubi to

#400 WojtekWojtek

WojtekWojtek
  • 1 826 postów

Napisano 17 października 2023 - 17:03

Dynamic Island jest bardzo fajnym pomysłem na zagospodarowanie dziury na aparaty i może zostać (w wersji znikającej) nawet po wprowadzeniu ukrytych kamer. Wolę dziurę w ekranie niż kompromis w użyteczności. 

Użytkownicy przeglądający ten temat: 4

0 użytkowników, 4 gości, 0 anonimowych