iPhone 15 Pro/15 Pro Max – dyskusja.
Posted 07 October 2023 - 11:12
Posted 07 October 2023 - 12:07
No właśnie od czego to zależy, miałem na premierę kupiony 14 pro max i kondycja jak nigdy po roku 93%, a ludzie mają mniej. Niektórzy jak widać Ty jest rewelacyjna bo 99%. Ładowałem tak samo jak zawsze a mając sporo już tych telefonów nigdy nie spadła tak po roku czasuNie wiem do czego to zmierza wszystko, ale zaczyna robić się komiczne wręcz. Kupować telefon za 7k, ładować go do 80%, kupować Apple Watch Ultra i wyłącz AOD dajcie spokój. Mam 14 pro max kupionego na premierę, w 2022 r. Używam go tak intensywnie, jak się da i mam pojemność baterii 99%. Nie wiem co Wy z tymi telefonami robicie
Posted 07 October 2023 - 14:18
no ale niektórzy ładują telefon raz na dwie doby a nietórzy dwa razy na dobę czyli przydałoby się też podanie liczby cykli (wiem nie każdy ma i wie jak to sprawdzić).
Mi średnia ilośc dni na jednym ładowaniu wyszło 2.8 (prawie 3 doby) ilośc dni od rozpoczęcia eksploatacji / cykle ładowania.
iPhone Pro iPad Pro MacBook Pro AirPods Pro iWatch
Posted 07 October 2023 - 16:43
Mi przy tych wszystkich problemach z przegrzewaniem, optymalizowaniem się aplikacji i pewnie niedoskonałościami w iOS 17 wyszło 7 cykli ładowania przez dwa tygodnie używania telefonu, czyli jedno ładniwnanie na dwie doby. Da się żyć
Posted 07 October 2023 - 19:27
No właśnie. Olśniło mnie trochę. No przecież ładowanie do 80% ma sporo sensu w pewnych warunkach. Jak jedziemy gdzieś i telefon jest non stop wpięty do ładowania - np robiąc za nawigację lub odtwarzając muzykę. Sporo ludzi tak używa telefonu. Wtedy jest on praktycznie ciągle na 100%. W normalnym użytkowaniu, kiedy wyciągam z ładowarki rano i podłączam wieczorem - nie ma sensu ta opcja. Oczywiście warto mieć zoptymalizowane ładowanie, gdzie telefon przez całą noc będzie trzymać 80% a nad ranem dobije do 100%. Ale i ta opcja może być zbędna dla osób co sporo korzystają i baterii nie wystarcza na taki cykl ładowania nocnego. Doładowują w różnych losowych porach, w nocy najczęściej nie ładują. Wtedy również zoptymalizowane ładowanie powinno być wyłączone bo nie ma zwyczajnie sensu.
Edited by Blue, 07 October 2023 - 19:29.
Posted 07 October 2023 - 19:48
No właśnie. Olśniło mnie trochę. No przecież ładowanie do 80% ma sporo sensu w pewnych warunkach. Jak jedziemy gdzieś i telefon jest non stop wpięty do ładowania - np robiąc za nawigację lub odtwarzając muzykę. Sporo ludzi tak używa telefonu. Wtedy jest on praktycznie ciągle na 100%. W normalnym użytkowaniu, kiedy wyciągam z ładowarki rano i podłączam wieczorem - nie ma sensu ta opcja. Oczywiście warto mieć zoptymalizowane ładowanie, gdzie telefon przez całą noc będzie trzymać 80% a nad ranem dobije do 100%. Ale i ta opcja może być zbędna dla osób co sporo korzystają i baterii nie wystarcza na taki cykl ładowania nocnego. Doładowują w różnych losowych porach, w nocy najczęściej nie ładują. Wtedy również zoptymalizowane ładowanie powinno być wyłączone bo nie ma zwyczajnie sensu.
Dla mnie to nie ma sensu myślenie nad tym, czy takie zabawy z baterią mają sens. Ale kto co lubi. No i to nie wątek o baterii, bo zaraz warny się posypią
Edited by damianmajk, 07 October 2023 - 19:48.
- wopo likes this
Posted 08 October 2023 - 00:04
Bardzo dobrze powiedziane, ograniczmy dyskusję o baterii, a o kondycji w szczególności do wątków-rezerwatów.
MacBook Pro 13" M1, iPhone 15 Pro Max, iPad Pro 11" M1 Wi-Fi+Cellular
Wszelkie porady udzielane są na licencji beerware.
Posted 10 October 2023 - 15:14
no nie za bardzo mogła ta aktualizacja na temperatury iPhone 15 Pro / Max i dalej się nieźle nagrzewają a to najbardziej będzie degradować akumulator więc słabo... wiem można tylko do internetu itp. lekkiego użytkowania ale jaki to ma sens zmiany?
Poza tym testowałem ten nowy przycisk i nie dość że to słabo wyczuwalny i myli się z przyciskiem głośności i można przypisać tylko jedną funkcję, mogli dać go w inne miejsce a ten mechaniczny przełącznik zostawić bo jest bardziej praktyczny.
Edited by maxwawa, 10 October 2023 - 16:05.
Posted 10 October 2023 - 21:28
no nie za bardzo mogła ta aktualizacja na temperatury iPhone 15 Pro / Max i dalej się nieźle nagrzewają a to najbardziej będzie degradować akumulator więc słabo... wiem można tylko do internetu itp. lekkiego użytkowania ale jaki to ma sens zmiany?
Poza tym testowałem ten nowy przycisk i nie dość że to słabo wyczuwalny i myli się z przyciskiem głośności i można przypisać tylko jedną funkcję, mogli dać go w inne miejsce a ten mechaniczny przełącznik zostawić bo jest bardziej praktyczny.
Z ciekawości - jakie aktywności / aplikacje na telefonie że nadal się grzeje (wyłączając intensywne granie w „duże tytuły”). No bo ja używam jako tel prywatny i służbowy w jednym. Mnóstwo maila, ogólnie pisania , czytania internetu i dokumentów, dużo komunikatorów audio i video, sporo aparatu i kamery. Do tego głównie Twitter. I ani przed ani po aktualizacji nic się nie grzeje.
Posted 11 October 2023 - 16:25
Z ciekawości - jakie aktywności / aplikacje na telefonie że nadal się grzeje (wyłączając intensywne granie w „duże tytuły”). No bo ja używam jako tel prywatny i służbowy w jednym. Mnóstwo maila, ogólnie pisania , czytania internetu i dokumentów, dużo komunikatorów audio i video, sporo aparatu i kamery. Do tego głównie Twitter. I ani przed ani po aktualizacji nic się nie grzeje.
U mnie przed aktualizacją dwa razy zagotował się podczas zwykłej, kilkuminutowej rozmowy telefonicznej. Podczas używania aplikacji nie miało to miejsca. Po aktualizacji do 17.03 nie zagrzał się ani razu.
Posted 12 October 2023 - 05:27
Bateria fatalna nawet w porównaniu z 14PM. Nigdy, ale to nigdy nie musiałem podczas normalnego dnia roboczego doładowywać telefonu będąc w pracy. Wczoraj zdarzyło mi się to pierwszy raz z 15PM. Telefon po prostu leżał, był połączony z WiFi i miał włączony AoD. Odłączony koło 6:30 i koło 13 miał niespełna 25%
iPhone 16 Pro Max iPad Pro 11“ Space Grey 256GB Apple Watch Series 7 45mm MacBook Pro 15“ 2019 AirPods Pro 2
Posted 12 October 2023 - 06:24
Bateria fatalna nawet w porównaniu z 14PM. Nigdy, ale to nigdy nie musiałem podczas normalnego dnia roboczego doładowywać telefonu będąc w pracy. Wczoraj zdarzyło mi się to pierwszy raz z 15PM. Telefon po prostu leżał, był połączony z WiFi i miał włączony AoD. Odłączony koło 6:30 i koło 13 miał niespełna 25%
Od 6:30 do 13 spadek ze 100 do 25%? U mnie jak tak leży, połączony z WiFi i włączony AOD, to koło 13 jest jakieś 85-90%...
Macbook Pro '14 M4 / iPhone 16 Pro / Apple Watch s10 titanium 46mm / iPad Pro '11 M4 / AirPods Max / AirPods Pro & Pro 2
Posted 12 October 2023 - 06:28
W moim przypadku od 80%, ale dzisiaj włączyłem ładowanie do 100%. Porażka
iPhone 16 Pro Max iPad Pro 11“ Space Grey 256GB Apple Watch Series 7 45mm MacBook Pro 15“ 2019 AirPods Pro 2
Posted 12 October 2023 - 09:49
U mie odwrotnie. Tak dobrze trzyma bateria, że ustawiłem ładowanie do 80% bo wystarcza na cały dzień i noc. Staram się ładować rano. Chwalę sobie przejście z iP 13 pro na piętnastkę.
MacBook Pro 14" M3 | iPhone 16 Pro 256 GB
Posted 12 October 2023 - 09:53
W moim przypadku od 80%, ale dzisiaj włączyłem ładowanie do 100%. Porażka
Coś jest ewidentnie nie tak u ciebie. Można dyskutować o tym czy bateria jest lepsza czy gorsza ale takie spadki na 100% nie wynikają z samej niższej pojemności baterii. Problemem może być soft a zwłaszcza jeśli przywracałeś kopię zapasową. Po drugie kwestia tego co tam pokazuje ci wykres. Czy nie ma tam jakiejś aplikacji która działa w tle albo non stop używa lokalizacji.
Ewentualnie wadliwy egzemplarz.
Edited by otuadiordna, 12 October 2023 - 11:30.
Posted 12 October 2023 - 09:59
Dokładnie, odłączyłem dziś o 7, cały czas w domu na WiFi, mam 91% (stan na 10:59), a odebrałem już 1 telefon i masę powiadomień z Twittera/Slacka oraz mam włączone ściąganie poczty z 2 kont co 15 minut. A to 15 Pro, bez Max.
Edited by soczekpl, 12 October 2023 - 10:00.
Macbook Pro '14 M4 / iPhone 16 Pro / Apple Watch s10 titanium 46mm / iPad Pro '11 M4 / AirPods Max / AirPods Pro & Pro 2
Posted 14 October 2023 - 12:01
Posted 15 October 2023 - 09:09
Znajoma zwróciła iPhona 15 Pro bo jednak się grzał i nie za bardzo zadowolona z czasu pracy, wróciła do 14 Pro.
Posted 15 October 2023 - 19:21
Co roku zmieniam, nigdy nie wgywam kopii, zawsze jako nowy. Z icloud sciagam tylko zdjecia i wiadomosci i notatko (kontakty i mail oczywiscie tez) nigdy nie mam zadnych problemow. Zonie sie nie chce w to bawic i przy kazdej zmianie ma jakies problemy…
Posted 16 October 2023 - 08:38
a ja od 3GS co 2 lata nowy iPhone, zawsze przywracam z kopii i nigdy żadnych problemów
Tym razem także (iPhone 15 Pro)
iPhone 15 Pro 256 GB iMac 21.5 Retina
Posted 16 October 2023 - 19:31
Ja się przesiadłem (w końcu) z XS na 15 Pro Max i nie żałuję. Do rozmiaru oczywiście się jeszcze przyzwyczajam, aczkolwiek jest zaskakująco dobrze. Co potrzebuję, to ogarnę jedną ręką. Dziwne, bo nie mam bardzo dużych dłoni. Różnica w prędkości jest kolosalna i nieporównywalna z poprzednim telefonem. Wszystko jest oczywiście na plus, oczywiście oprócz zabrania 3D Touch. Ja korzystałem i brakuje mi. Ale kompletnym kosmosem jest dla mnie czas pracy na baterii. Nawet z włączonymi bajerami typu AoD trzyma tyle czasu, że nie wiem, co z tym zrobię. Kładę go sobie na ładowarkę jak siedzę przy biurku na przykład, ale nie ma to większego sensu, bo i tak zawsze mam od groma elektronów. Wiedziałem, że jest różnica, ale że aż taka w typowym użyciu to już nie.
Żadnych problemów z grzaniem się nie zauważyłem, ale może to dlatego, że korzystałem z XS, który już się mocno męczył i grzał się nawet przy stosunkowo prostych czynnościach. Przy przegrywaniu danych na nowy stary umierał, a nowy zrobił się minimalnie cieplejszy.
- wopo likes this
MacBook Pro 13" M1, iPhone 15 Pro Max, iPad Pro 11" M1 Wi-Fi+Cellular
Wszelkie porady udzielane są na licencji beerware.
Posted 17 October 2023 - 14:03
Ja już po jakimś czasie używania należę do frakcji zadowolonych - nie widzę problemu z grzaniem ani z baterią - ba, na długiej wycieczce rowerowej z włączonymi na ekranie informacjami o treningu spadło kilka procent. Ale przesiadłem się z 13pro, i gdyby nie bajer magicznej wyspy oraz realnie użyteczne always on, to bym nie zauważył różnicy. No może jedną - większa wyspa aparatów sprawia, że telefon słabo mi pasuje do ładowarki MagSafe (nieoryginalnej) w aucie i muszę sobie sprawić inną. Są te bajery jak możliwość wyboru trybu portret po fakcie albo tryb akcji (film z ręki podczas jazdy na rowerze w terenie jest jak z gimbala) - ale gdybym jeszcze raz decydował, to bym na 16 spokojnie poczekał.
Posted 17 October 2023 - 14:23
Posted 17 October 2023 - 16:21
co wam przeszkadza ten notch/wyspa? bo androidy ich nie mają? Mam nadzieje ze Apple jeszcze przez długi czas nie bedzie stosował dziur/łez w wyswietlaczu a tym bardziej aparatu pod wyswietlaczem.
- Blue likes this
Posted 17 October 2023 - 17:03
Dynamic Island jest bardzo fajnym pomysłem na zagospodarowanie dziury na aparaty i może zostać (w wersji znikającej) nawet po wprowadzeniu ukrytych kamer. Wolę dziurę w ekranie niż kompromis w użyteczności.
3 user(s) are reading this topic
0 members, 3 guests, 0 anonymous users