Cześć!
Od około 2 lat buduję swój kącik/ekosystem od Apple, dzisiaj przyszedł czas na wybór iPada.
Przeszukałem Internet, patrząc na recenzje, opinie, oferty na Allegro itp.
Na jednych filmikach na YouTube mówią, że wersje z 2018 roku spokojnie wystarczają do "normalnych" zastosowań, inni mówią, że lepiej dopłacić i mieć coś na M1.
Szczerze powiem, mam mega mętlik w głowie, nie wiem co wybrać, więc postanowiłem napisać post.
Ok, do sedna. Potrzebuję iPada, jakby to dziwnie zabrzmiało, do wszystkiego: studia/notatki, Excel, przeglądanie neta, multimedia. Nie potrzebuję niczego stricte do zastosować profesjonalnych (obróbki wideo/grafika itp). Nie chcę też przeznaczać powiedzmy 5k+, bo i tak tego nie wykorzystam w pełni, a zaoszczędzone pieniądze będą na pozostałe "gadżety" od Apple.
Mam na oku:
1. iPad Pro 128gb M1 - [3300 zł] - odnowiony od Apple, najbardziej do mnie przemawiająca opcja z nowych
2. iPad Air 64gb M1 - [3500 zł]
3. iPad Pro 11 64gb 2018 + apple pencil - [2200 zł] - używany, podobno w idealnym stanie, sprzęt pochodzący z Allegro
4. iPad Pro 11 512gb 2018 - [2400 zł] - wymieniony ekran (podobno w autoryzowanym serwisie), używany w bardzo dobrym stanie, sprzęt pochodzący z Allegro
5. iPad Pro 11 256gb 2018 - [2200 zł] - stan bardzo dobry, sprzęt pochodzący z Allegro
Nie znam się na cenach używanego sprzętu od Apple, dlatego 3 ostatnie pozycje są z mojego researchu na Allegro, wybierane z najtańszych opcji.
Czy do moich zastosowań jest jakikolwiek sens dopłacać około 1000 zł do wersji odnowionej od Apple, ale z M1, czy wersja z 2018 roku jest wystarczająca. Tylko właśnie tutaj jest też sedno problemu, mianowicie kupuję kota w worku, wiadomo jak to jest z używanym sprzętem, w opisie wszystko ok/bez blokad itp, a przychodzi w miernym stanie.