Mój dawny wątek o współpracy starego Maca Mini z panoramicznym monitorem jest już zamknięty, a chciałem się podzielić ciekawostką, która być może dla kogoś będzie użyteczna.
Po przesiadce na nowego Mini (M2, jak w podpisie) i podłączeniu przez HDMI tego samego monitora (Samsung LS34J550WQRXEN 34.1 WQHD VA) wszystko oczywiście zadziałało bez problemów - z automatu uruchomiła się natywna rozdzielczość 3440 X 1440. Jednak częstotliwość odświeżania dało się ustawić maksymalnie na 50 Hz i ani dudu więcej - podczas gdy ten monitor domyślnie ma 75 Hz.
Niby problem niewielki - do mojej pracy to wystarcza – ale trochę mnie to jednak irytowało… Kupiłem zatem przejściówkę Thunderbolt -> Mini DisplayPort i podłączyłem monitor Thunderbolt -> Mini DP -> kabel Mini DP / DP do gniazda DisplayPort.
I co? I rewelacja: automatycznie chodzi 3440 X 1440 przy 75 Hz - różnica, którą przy niektórych działaniach (filmy…) jednak daje się odczuć.
Dziwi mnie tylko, że "domyślny" dla podłączania monitora port HDMI nie daje takich możliwości…
Edited by janhalb, 06 June 2023 - 19:35.