Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Nie mozna zainstalowac systemu

• Please log in to reply
9 replies to this topic

#1 Podly_

Podly_
  • 4 posts

Posted 29 May 2023 - 08:23

Witam, kupiłem kiedyś macbooka a1342 i bym ns nim wgrany macos catalina, jednak jakiś czas temu wysypał mi się dysk i straciłem wszystko. Po włożeniu nowego dysku i przejściu do recovery w celu zainstalowania systemu pokazuje mi żeby zainstalowac macos lion, jednak w trakcie instalacji pokazuje że do zakończenia pozostało -2,147itd h, po czym pokazuje błąd że nie można go zainstalowac. Nie mam innego komputera ale udało mi się zainstalowac na nim windowsa 10 i zrobiłem boot usb z lionem, jednam w boot menu wgl go nie wyświetla, spróbowałem też zrobić pendrive z catalina i ten jest już wyświetlany jednak nie dochodzi do instalacji jedynie znaczek apple zmienia się w przekreslione kółko. Co w takiej sytuacji mam zrobic? Miał ktoś pobony problem?

#2 SERWIS.ME

SERWIS.ME
  • 1006 posts

Posted 29 May 2023 - 09:53

Pendrive musisz mieć przygotowany na maku, według instrukcji ze strony Apple.

Jeśli masz tam nowy dysk SSD to nie każdy się nadaje do tego modelu i systemu nie zainstalujesz.

1CORE - Autoryzowany serwis Apple. Naprawy gwarancyjne i pogwarancyjne.

Jana Zamoyskiego 81, 30-519 Kraków 
www.1core.pl Tel: 12 311 08 11

#3 Mikołaj Maciejko

Mikołaj Maciejko

• 5069 posts
Posted 29 May 2023 - 10:20

Z tego, co sprawdziłem, najwyższy OS dla tego modelu to High Sierra. Przygotuj pendrive instalacyjny tej wersji i spróbuj zainstalować.

#4 Podly_

Podly_
  • 4 posts

Posted 29 May 2023 - 15:46

Z tego, co sprawdziłem, najwyższy OS dla tego modelu to High Sierra. Przygotuj pendrive instalacyjny tej wersji i spróbuj zainstalować.

Próbowałem z sierra i tak samo ciągle te przekreslone koło, nie mam dostępu do innego maca, pena z systemem zrobiłem na windows przy użyciu transmac. dodam że początkowo próbowałem zainstalowax win7 z płyty i pena i nie pokazywało w boot menu, dopiero 10 zaskoczyła ale brakuje sterowników i nawet jak je ręcznie wgrałem to nie działa dźwięk.

#5 Mikołaj Maciejko

Mikołaj Maciejko

• 5069 posts
Posted 29 May 2023 - 15:53

Osobiście nie próbowałem, ale Transmac nie cieszy się dobrą opinią i często się zdarza, że instalator nie działa. Sugeruję jednak poszukać kogoś z Makiem i zrobić porządną instalkę High Sierra, tak, jak opisuje to Apple.

#6 ftpd

ftpd

Nie.

• 24358 posts

Posted 29 May 2023 - 18:51

> Próbowałem z sierra i tak samo ciągle te przekreslone koło

No ale Ci przecież Serwis.ME napisał: kupiłeś dysk, który nie jest kompatybilny i macOS go nie widzi.

Używaj przycisku 'Zgłoś', zamiast edytować post i pisać w nim, na przykład, "do usunięcia".
Pisanie prywatnej wiadomości do moderatora powinno być ostatecznością. Do tego też służy przycisk 'Zgłoś'.
Do płaczu na pracę Moderacji służy ten wątek. Inne formy będą bezwzględnie kasowane.

#7 Podly_

Podly_
  • 4 posts

Posted 29 May 2023 - 19:51

No ale Ci przecież Serwis.ME napisał: kupiłeś dysk, który nie jest kompatybilny i macOS go nie widzi.

W recovery dysk jest widoczny, i do tego mam na nim aktualnie windowsa, próbowałem jeszcze z innym dyskiem i to samo

#8 cesiu111

cesiu111
  • 742 posts
  • SkądRz

Posted 30 May 2023 - 08:45

Napisz skąd jesteś. Może ktoś z forumowiczów pomoże utworzyć instalkę na z poziomu macOS.

#9 Podly_

Podly_
  • 4 posts

Posted 30 May 2023 - 21:17

Napisz skąd jesteś. Może ktoś z forumowiczów pomoże utworzyć instalkę na z poziomu macOS.

Gdynia

#10 Ogryzkoman

Ogryzkoman
  • 6 posts

Posted 15 August 2023 - 19:32

Cześć.

Mam MacBook Air late 2012 i problem z instalacją systemu. Przerobiłem już wszystko co możliwe i ostatnią szansą było zrobienie pendrive'a i tu pojawił się kolejny problem. Air nie jest w stanie się uruchomić, ciągle wraca do instalatora. Z MacBook Pro M1 chciałem ściągnąć Mojave lub Catalinę na pendrive'a ale informacja, że nie jest kompatybilny. Air służy żonie do przeglądania interetów, bez niego będzie mnie zamęczać ;) Da się to jakoś obejść? 

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users