Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Mac mini +-7000

• Zamknięty Temat jest zamknięty
16 odpowiedzi w tym temacie

#1 Sprytny Zbyś

Sprytny Zbyś
  • 22 postów
  • SkądRzeszów

Napisano 16 marca 2023 - 08:59

Mac mini +-7000

Witam panowie potrzebuję kupić komputer do domowych zastosowań w grę w chodzi tylko i wyłącznie Mac Mini
Posiadam już monitor LG43UN700B (4k) i pod to bydlę będzie podpięty miniacz. Doradzi ktoś czy brać wersje z m1 czy m2? Komputer będzie używane do Internetu montażu wideo i obróbki grafiki oczywiście w domowych warunkach wakacje, dron, Gopro itp jednak ma być to sprzęt na dłuższy czas. Budżet +- 7000zl. Co do zakupów w sklepach jestem mocno ograniczony gdyż potrzebuje sprzęt na raty jednak na fakturę a to akurat duże sieciówki nie akceptują. Szukam czegoś na allegro i w oko wpadły mi takie modele

1)
Apple Mac mini M2 8-core CPU + 10-core GPU / 24GB / 512GB SSD / Srebrny (Silver)
Kod producenta: MMFJ3ZE/A/R2/D1
Kolor obudowy: Srebrny
Specyfikacja
Procesor Apple M2 (8 rdzeniowy procesor CPU + 10 rdzeniowy procesor GPU + 16 rdzeniowy procesor Neural Engine)
Pamięć RAM 24 GB
Dysk 512 GB
Model karty graficznej Apple M2 (10-rdzeniowy GPU)
Karta sieciowa LAN: Gigabit Ethernet
Cena 7099zl
2)
Mac mini z Procesorem Apple M1 - 8-core CPU + 8-core GPU / 16GB RAM / 1TB SSD / Gigabit Ethernet / Silver (srebrny) 2020
Procesor Apple M18 rdzeniowy procesor CPU + 8 rdzeniowy procesor GPU + 16 rdzeniowy procesor Neural Engine
Pamięć RAM 16GB
Dysk 1TB SSD
Karta sieciowa Gigabit Ethernet
Cena:6599zl

3) Mac mini z Procesorem Apple M1 - 8-core CPU + 8-core GPU / 16GB RAM / 512GB SSD / Gigabit Ethernet / Silver (srebrny) 2020 - nowy model
Procesor Apple M18 rdzeniowy procesor CPU + 8 rdzeniowy procesor GPU + 16 rdzeniowy procesor Neural Engine
Pamięć RAM 16GB
Dysk 512GB SSD
Karta sieciowa Gigabit Ethernet
Cena 5599zl

4)
Apple Mac mini M2 Pro 10-core CPU + 16 core GPU / 16GB / 512GB SSD / Srebrny (Silver)
Procesor Apple M2 Pro (10-rdzeniowy CPU + 16-rdzeniowy GPU + 16-rdzeniowy procesor Neural Engine)

Pamięć RAM 16 GB
Dysk 512 GB
Model karty graficznej Apple M2 Pro (16-rdzeniowy GPU)
Karta sieciowa LAN: Gigabit Ethernet

Cena 7499

Który model jest najwydajniejszy i będzie służył najdłużej  ? 

#2 WojtekWojtek

WojtekWojtek
  • 1 896 postów

Napisano 16 marca 2023 - 14:40

Pytanie o wydajność jest prawie proste. Zdecydowanie M2 i zdecydowanie pro poza przypadkiem, że masz jakieś istotne powody do 24GB RAM (np. montujesz w AVID). Lantre to ma w ratach i leasingu. Media Markt miewało raty z fakturą (korzystałem) ale nie ma tego modelu. Dwa razy się zastanów przed zakupem na allegro, jeśli od resselera apple masz tę samą cenę.

#3 BlueBook

BlueBook
  • 401 postów

Napisano 16 marca 2023 - 17:34

https://www.cortland...es_hash=13-7449   i raczej nie ma o czym dyskutować, są raty, masz też Lantre.

MacPro3,1-2 x Q.Core 2.8GHz/RAM-32GB/SSD480GB/R9-380-2GB/El Capitan---MBP-MID2009-2.66GHz/RAM-8GB/SSD240GB-El Capitan/128GB-Windows10/9400M+9600M GT

iPhone 11 128GB

#4 Sprytny Zbyś

Sprytny Zbyś
  • 22 postów
  • SkądRzeszów

Napisano 16 marca 2023 - 17:45

Tak jeśli chodzi o Allegro to będę brał z lantre - raty i fv jest tam do ogarnięcia.. ale jeśli cortland pójdą mi na rękę to wezmę cortland - pytańie tylko który model.. jak świnka skarbonka wytrzyma to pójdę w pro 

https://www.cortland...es_hash=13-7449   i raczej nie ma o czym dyskutować, są raty, masz też Lantre.

#5 Sprytny Zbyś

Sprytny Zbyś
  • 22 postów
  • SkądRzeszów

Napisano 18 marca 2023 - 10:24

Panowie wybór padł na opcje 1) - czy bardzo będę żałował że nie poszedłem w PRO ? - niestety lantre na Pro akurat w tej wersji nie udziela rat 0 :> w cortland nie mają na stanie więc. czy dobrze robię ?

#6 Mikołaj Maciejko

Mikołaj Maciejko

• 5 104 postów
Napisano 18 marca 2023 - 11:12

Jak dzwigniesz, to dorzuć do 1TB SSD, może być nawet kosztem obniżenia RAM z 24 do 16GB i na pewno będzie Ci dobrze służył przez długi czas.

#7 Sprytny Zbyś

Sprytny Zbyś
  • 22 postów
  • SkądRzeszów

Napisano 18 marca 2023 - 12:18

Jak dzwigniesz, to dorzuć do 1TB SSD, może być nawet kosztem obniżenia RAM z 24 do 16GB i na pewno będzie Ci dobrze służył przez długi czas.

zmiana z 24gb ramy na 16 i 512 dysku na 1tb nie kosztuje nic w tej konfiguracji - czy będzie to lepszy wybór ? Ramu nie dołożę a dysk zawsze można podpiąć... - czy ma to związek z procesorem skoro ma to być lepszy wybór ? jakieś argumenty ?

zmiana z 24gb ramy na 16 i 512 dysku na 1tb nie kosztuje nic w tej konfiguracji - czy będzie to lepszy wybór ? Ramu nie dołożę a dysk zawsze można podpiąć... - czy ma to związek z procesorem skoro ma to być lepszy wybór ? jakieś argumenty ?

Mały update - na lantre idzie się dogadać i powraca temat konfiguracji nr 4 - więc brać m2 (16ram 1tb) lub m2 (24ram 512) lub m2pro - (16-512)

#8 Blue

Blue
  • 582 postów
  • SkądPoznań, Warszawa, Murcia ES

Napisano 18 marca 2023 - 12:52

Jak na raty, to m2 pro nie zaboli aż tak, a to jest najmocniejszy procek sprawdzający się idealnie przy video (o ile soft wykorzysta te możliwości - na pewno fcpx oraz da Vinci wykorzysta). No i na pewno dłużej posłuży.

#9 Sprytny Zbyś

Sprytny Zbyś
  • 22 postów
  • SkądRzeszów

Napisano 18 marca 2023 - 13:44

klamka zapadła.. poszedłem w Apple Mac mini M2 Pro 10-core CPU + 16 core GPU / 16GB / 512GB SSD / - mam nadzieję że będzie dobrze się spisywał z moim LG43'  - dam znać jak przyjdzie.. - niestety przewidywana dostawa połowa kwietnia :| - czy pod względem dostawy sprzętu apple może zaskoczyć na + ?

#10 Mikołaj Maciejko

Mikołaj Maciejko

• 5 104 postów
Napisano 18 marca 2023 - 14:54

Z tą zmianą SSD na 1TB chodziło mi nie tylko o to, żeby miejsca w przyszłości nie zabrakło, choć to także, bo trochę roboczych plików przy obróbce Video powstaje, ale również o to, że w serii M2 (Pro też) dyski 512 są wolniejsze, niż 1 TB, bo są skonstruowane z mniejszej liczby chipów. To nie przekłada się jakoś radykalnie na wydajność, ale jakoś tak trochę uwiera jednak.

#11 Blue

Blue
  • 582 postów
  • SkądPoznań, Warszawa, Murcia ES

Napisano 18 marca 2023 - 15:37

W normalnym użytkowaniu nie ma żadnej różnicy odczuwalnej w prędkości dysków. Te 'wolne' i tak są bardzo szybkie. Co innego jakbyśmy chceli montować na takim dysku, wtedy odczujemy spadek prędkości. Ale 1TB nawet to na montaż szybko okaże się za mało, więc i tak trzeba lecieć na zewnętrznym dysku. Teraz pytanie - ile jest dysków zewnętrznych szybszych niż 'wolny' w Mac? Raczej nic w normalnej cenie i pojemności, więc i tu też nic nie tracimy. Tak mi się wydaje. Bo to czy aplikacja odpali się w 1,3s czy 1,1s to chyba nie ma znaczenia.

#12 Sprytny Zbyś

Sprytny Zbyś
  • 22 postów
  • SkądRzeszów

Napisano 14 kwietnia 2023 - 07:09

Mały update sytuacji, gdyby ktoś chciał zamówić coś na lantre :> O ile zakup przebiegł pomyślnie i sklep poszedł na rękę z konfiguracją i ratami to teraz jestem delikatnie mówiąc zniesmaczony. Zamówiłem sprzęt 20.03., a planowana dostawa miała być na 11.04. Zakupiłem wersję pro - słabsza konfiguracja była dostępna od ręki. Jakież było moje zdziwienie, gdy do 11.04. nikt się nie skontaktował ze mną, nie mówiąc już, że sprzętu nie ma. O ile jestem w stanie zrozumieć, że na elektronikę w dzisiejszych czasach można trochę poczekać to trudno mi wyobrazić sobie całkowity brak kontaktu ze strony sprzedawcy, że coś jest nie tak. Na oficjalnej stronie apple tę konfigurację można mieć już za 3 dni w domu, a lantre nie jest w stanie odpowiedzieć czy dostawa będzie jeszcze w kwietniu ;> Mój błąd, że zdecydowałem się na raty, które już radośnie spłacam :D , teraz sobie poczekam :> będę informował na bieżąco  Czy miał ktoś podobną sytuacje z tym sprzedawcą ? Nie są nawet w stanie podać przybliżonej daty :> 

Użytkownik Sprytny Zbyś edytował ten post 14 kwietnia 2023 - 07:24

#13 Mikołaj Maciejko

Mikołaj Maciejko

• 5 104 postów
Napisano 14 kwietnia 2023 - 12:08

będę informował na bieżąco

Jakby Ci to powiedzieć, transmisja na żywo z procesu zakupu Twojego komputera nie jest, wbrew temo, co może Ci się wydawać, szczególnie pasjonującą kwestią dla ogółu użytkowników forum. Tym bardziej, że jesteśmy w dziale o wyborze sprzętu, co właściwie masz już za sobą. Jak już, po różnych perypetiach ten sprzęt do Ciebie dojdzie, to możesz krótko podsumować swoje wrażenia na jego temat. 

#14 Sprytny Zbyś

Sprytny Zbyś
  • 22 postów
  • SkądRzeszów

Napisano 14 kwietnia 2023 - 13:13

Zdaję sobie z tego sprawę jest to tylko informacja dla tych którzy wahają się gdzie zamówić swój sprzęt. 

Jakby Ci to powiedzieć, transmisja na żywo z procesu zakupu Twojego komputera nie jest, wbrew temo, co może Ci się wydawać, szczególnie pasjonującą kwestią dla ogółu użytkowników forum. Tym bardziej, że jesteśmy w dziale o wyborze sprzętu, co właściwie masz już za sobą. Jak już, po różnych perypetiach ten sprzęt do Ciebie dojdzie, to możesz krótko podsumować swoje wrażenia na jego temat. 

#15 ftpd

ftpd

Nie.

• 24 391 postów

Napisano 14 kwietnia 2023 - 17:37

Coraz bardziej mi to brzmi jak nachalna reklama lantre.

Używaj przycisku 'Zgłoś', zamiast edytować post i pisać w nim, na przykład, "do usunięcia".
Pisanie prywatnej wiadomości do moderatora powinno być ostatecznością. Do tego też służy przycisk 'Zgłoś'.
Do płaczu na pracę Moderacji służy ten wątek. Inne formy będą bezwzględnie kasowane.

#16 Sprytny Zbyś

Sprytny Zbyś
  • 22 postów
  • SkądRzeszów

Napisano 14 kwietnia 2023 - 17:49

Coraz bardziej mi to brzmi jak nachalna reklama lantre.

Chyba antyreklama ?  

#17 ftpd

ftpd

Nie.

• 24 391 postów

Napisano 14 kwietnia 2023 - 20:52

'Nieważne jak, byle mówili'. Z tym mi się kojarzy.

A tak w ogóle, to Mikołaj ma rację. 'Jaki sprzęt wybrać' już się wyczerpało. Jak chcesz dyskutować o reklamacjach i ratach w lantre, to jest do tego osobny dział.

Używaj przycisku 'Zgłoś', zamiast edytować post i pisać w nim, na przykład, "do usunięcia".
Pisanie prywatnej wiadomości do moderatora powinno być ostatecznością. Do tego też służy przycisk 'Zgłoś'.
Do płaczu na pracę Moderacji służy ten wątek. Inne formy będą bezwzględnie kasowane.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych