Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

dostęp od 5G - iPhone 12

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
17 odpowiedzi w tym temacie

#1 Krzysztof G

Krzysztof G
  • 12 postów

Napisano 10 marca 2023 - 10:03

Kilka dni temu otrzymałem sms info od PLUS, że mam już bezpłatny dostęp od 5G. Powinienem włączyć i wyłączyć telefon. Tak też zrobiłem, ponadto w opcjach danych przełączyłem na 5G On, tryb danych na więcej danych w sieci 5G. Niestety mimo iż znajduję się na obszarze, gdzie 5G jest dostępne, na wyświetlaczu widnieje LTE. Co może być tego powodem? 

#2 ftpd

ftpd

Nie.

• 24 339 postów

Napisano 10 marca 2023 - 10:18

Inne telefony z 5G działają w 5G? Może tylko Ci się wydaje, że znajdujesz się na obszarze?

Używaj przycisku 'Zgłoś', zamiast edytować post i pisać w nim, na przykład, "do usunięcia".
Pisanie prywatnej wiadomości do moderatora powinno być ostatecznością. Do tego też służy przycisk 'Zgłoś'.
Do płaczu na pracę Moderacji służy ten wątek. Inne formy będą bezwzględnie kasowane.

#3 Krzysztof G

Krzysztof G
  • 12 postów

Napisano 10 marca 2023 - 13:36

Sprawdzałem w ścisłym centrum miasta Wałbrzycha, zresztą wg mapki zasięgu PLUS, tam 5G jest. Porównam jeszcze w innych miejscach.

Jest OK, jednak niekoniecznie zgodnie z mapką PLUSA. Czyli wiarygodność mapy zasięgu jest taka sama jak "cała prawda, całą dobę".

#4 MC_

MC_
  • 6 937 postów

Napisano 10 marca 2023 - 13:41

Akurat powołałeś się na hasło TVN, a Plus to Polkomtel czyli Polsat czyli Solorz czyli cichy sojusznik obecnej władzy. To by się zgadzało.

W temacie - nawet dziecko w żłobku wie, że te mapki operatorów są kał warte.

iP Xs; rMBP 2015 13', AW5 44 LTE

#5 DanielF

DanielF
  • 5 764 postów
  • SkądSiedlce

Napisano 10 marca 2023 - 13:47

Czy masz najnowsze ustawienia operatora?

Ustawienia > Ogólne. >To urządzenie > Na dole masz Operator u mnie np.  Tmobile 53.0
zapytaj na infolinii jaką musisz mieć wersję ustawień operatora, aby to działało

Fallout ...war, war never changes...

#6 landr

landr
  • 1 396 postów

Napisano 10 marca 2023 - 13:51

Mapa mapą, zasięg, sms z wiadomością o bezpłatnym 5G, może nie masz włączonej tej usługi(5G)...zadzwoń do Plusa i niech wszystko sprawdzą..miałem podobnie i po interwencji 5G działa.

#7 Krzysztof G

Krzysztof G
  • 12 postów

Napisano 14 marca 2023 - 10:00

Po sprawdzeniu w innych miejscach "wskakuje" 5G. Jednak, jak napisałem, ma to luźny związek z mapą zasięgu. Dziękuję za pomoc. 

#8 Mikołaj Maciejko

Mikołaj Maciejko

• 5 066 postów
Napisano 14 marca 2023 - 10:37

To ja Ci jeszcze dopowiem, że ja sobie celowo wyłączyłem w telefonie 5G. W miejscach, w których przebywam najczęściej 5G było wolniejsze niż LTE, mniej stabilne (szybka utrata zasięgu w budynkach) i zużywało zauważalnie więcej baterii. Mimo dobrej woli, nie udało mi się znaleźć żadnych zalet tej technologii, przynajmniej w moim przypadku.

Nie namawiam Cię do zrobienia tego samego, ale przynajmniej zwróć uwagę, czy w Twoim przypadku to 5G ma realny sens.

• wopo lubi to

#9 WojtekWojtek

WojtekWojtek
  • 1 888 postów

Napisano 14 marca 2023 - 12:31

Plus jest chyba jedynym operatorem, który ma dedykowane pasma pod 5G. U innych jest to taki tryb mieszany - więc potwierdzam - ja też mam wyłączone 5G bo zwykle jest wolniejsze niż LTE, ale to T-Mobile. np teraz LTE 107Mbps, 5G 85 i gorszy ping.

#10 Blue

Blue
  • 570 postów
  • SkądPoznań, Warszawa, Murcia ES

Napisano 14 marca 2023 - 14:44

5G nie istnieje w naszym kraju. W ogóle. Przetarg na dedykowane częstotliwości ciągnie się politycznie od 3 lat lub dłużej. To, że gdzieś tam telefon wyświetla 5G to tylko protokół ale dzielony z LTE, nie ma sensu tego używać ani nawet wdrażać (marketing wygrał niestety). Bo na wpólnym paśmie ani LTE ani „5G” nie zadziała w pełni. Plus ma osobną (bez LTE) częstotliwość pod 5G, więc jest lepiej. Ale to tez nie jest dedykowane pasmo i nie ma możliwości odczuć zalet 5G (a to nie tylko wysokie transfery). Dopiero będąc za granicą (też jeszcze nie wszędzie) można traktować sieć mobilną na równi ze światłowodem.
  • Policjant i wopo lubią to

#11 Policjant

Policjant
  • 101 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 28 marca 2023 - 10:53

5G nie istnieje w naszym kraju. W ogóle. Przetarg na dedykowane częstotliwości ciągnie się politycznie od 3 lat lub dłużej. To, że gdzieś tam telefon wyświetla 5G to tylko protokół ale dzielony z LTE, nie ma sensu tego używać ani nawet wdrażać (marketing wygrał niestety). Bo na wpólnym paśmie ani LTE ani „5G” nie zadziała w pełni. Plus ma osobną (bez LTE) częstotliwość pod 5G, więc jest lepiej. Ale to tez nie jest dedykowane pasmo i nie ma możliwości odczuć zalet 5G (a to nie tylko wysokie transfery). Dopiero będąc za granicą (też jeszcze nie wszędzie) można traktować sieć mobilną na równi ze światłowodem.

Dokładnie :) W polsce nie ma "prawdziewgo" 5G

• wopo lubi to

Iphone 12 Pro, Iphone 12, Ipad 5 generation, Ipad 7 generation, ​AW4, AWSE, PC, Macbook Pro 2019 16, ATV 4k

#12 masseur

masseur
  • 67 postów

Napisano 04 lutego 2024 - 23:36

Odkopię temat. Z danych udostępnionych przez Ookla Speedest w 2022 roku przeciętna szybkość pobierania na 5G w Polsce dla sieci Orange, T-Mobile, Play wynosiła 55-65 mbps, podczas gdy dla Plusa było to ok 170 mbps. Czy ta prędkość w Plusie naprawdę nie jest zauważalna?

#13 WojtekWojtek

WojtekWojtek
  • 1 888 postów

Napisano 05 lutego 2024 - 08:33

Ostatnio tmobile i Orange uruchomiły nowe, dedykowane 5g pasmo. W T-Mobile mam teraz w mieszkaniu nawet ponad 900 mbps. To się będzie rozszerzało. Wcześniej plus miał takie szybkie 5G, a w t mobile 5g było wolniejsze niż lte. Nawet pingi są teraz lepsze niż przez WiFi z upc. 
Dziś rano 928/105 przy pingu 13 (294 pod obciążeniem) na iPhone 15p. Takiego pobierania nie uzyskuję nawet lokalnie przez WiFi, bo to poziom kabla 1g. Pomiary Speedtest by ookla. 

Użytkownik WojtekWojtek edytował ten post 05 lutego 2024 - 08:34

• wopo lubi to

#14 Blue

Blue
  • 570 postów

Napisano 05 lutego 2024 - 18:17

Odkopię temat. Z danych udostępnionych przez Ookla Speedest w 2022 roku przeciętna szybkość pobierania na 5G w Polsce dla sieci Orange, T-Mobile, Play wynosiła 55-65 mbps, podczas gdy dla Plusa było to ok 170 mbps. Czy ta prędkość w Plusie naprawdę nie jest zauważalna?

Ani w 2022 ani nawet w 2023 roku nie było w Polsce sieci 5G. Plus działał na częstotliwości 2600, pozostali na 2100 ot i cała tajemnica "szybszej" sieci. Dopiero 3,6GHz to jest prawdziwe 5G i jest ono uruchamiane od 2 tygodni stacja po stacji u wszystkich operatorów oprócz.... Plusa :) Tak więc w speed test 2024 Plus będzie najwolniejszy jeżeli nie zaczną korzystać z przydzielonych częstotliwości jakie w przetargu udało im się zdobyć.

• wopo lubi to

#15 Mikołaj Maciejko

Mikołaj Maciejko

• 5 066 postów
Napisano 05 lutego 2024 - 18:47

Czy ta prędkość w Plusie naprawdę nie jest zauważalna?

To zależy, co rozumiesz, przez "zauważalna". W testach oczywiście tak, natomiast w normalnym użyciu internetu na komórce, to trudno znaleźć zastosowanie, które wymagałoby większej przepustowości, niż sprawnie działające LTE. Streaming video, nawet w wysokiej rozdzielczości to sporo niższy bitrate.

Ja mam na ogół wyłączone 5G w telefonie, bo powoduje szybsze zużycie baterii. Dzisiaj na próbę włączyłem i zrobiłem speedtest. Wyszło 580Gbps. Powiedziałem sobie "wow, fajnie", po czym wyłączyłem 5G. Bo nie mam pojęcia, do czego mogłaby mi się taka przepustowość w komórce przydać.

#16 winmaciek

winmaciek
  • 6 894 postów
Napisano 05 lutego 2024 - 21:15

Chyba Mb/s, nie Gb Mikołaju. :D

Ja mam konkretne zastosowania do tego. Po pierwsze, czasem trzeba jednak coś szybko pobrać. Aktualizacje aplikacji, oprogramowania telefonu, jakieś filmy/seriale czy podobne. Z wysyłaniem jest gorzej, ale jednak ciągle chyba lepiej niż w większości przypadków na LTE/5G 2100. Po drugie i dla mnie nawet ważniejsze, 5G to większa pojemność sieci. Są miejsca (i to nawet niekoniecznie wypełniony narodowy na meczu Polska-Niemcy), gdzie LTE potrafi tak zwyczajnie klęknąć. Ja z tym się stykam jak jestem na swoim uczelnianym wydziale na przykład. 5G raz, że ma większą pojemność (bo jest nowsze), a dwa że nie wszyscy jeszcze mają telefony czy taryfy, które je wspierają. A trzecim aspektem jest kwestia opóźnień, które też będą lepsze (niższe) w sieci o wyższych parametrach. 

Osobiście mam ustawione telefon i iPada na 5G Auto i się tym nie przejmuję. 

MacBook Pro 13" M1, iPhone 15 Pro Max, iPad Pro 11" M1 Wi-Fi+Cellular

Wszelkie porady udzielane są na licencji beerware. 

#17 Mikołaj Maciejko

Mikołaj Maciejko

• 5 066 postów
Napisano 05 lutego 2024 - 22:12

Chyba Mb/s, nie Gb Mikołaju. :D

Oczywiście! Mea pulpa. ;-)
  • winmaciek lubi to

#18 Blue

Blue
  • 570 postów

Napisano 06 lutego 2024 - 19:44

Ja mam od zawsze włączone 5G, nawet to oszukane co było jeszcze parę tyg temu. Z prostego powodu - pracuję często na hotspocie. I potrzebuję mieć ciągle kilka połączeń SSH. Przy 5G nie wywaliło mnie nigdy, przy LTE co chwilę. No i lepsze pingi, przy wielu requestach różnica jest odczuwalna. Ale rzeczywiście - aby sprawdzić pogodę, poczty czy newsy - nie będzie większej różnicy. No, chyba że LTE się zapcha co na 5G nieprędko się wydarzy.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych