Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

iOS 16 i blokada DRM

• Please log in to reply
16 replies to this topic

#1 MiL

MiL
  • 1489 posts
Posted 09 January 2023 - 18:53

Przeszukałem forum ale nie znalazłem o tym tematu, a problem jest dosyć szeroki.

Po aktualizacji do iOS 16 nie można już streamować wideo z iOS na TV przez kabel HDMI lub Lightning. Netflix, Amazon Prime, HBO nie działają, błąd DRM. Akurat specjalnie po to kupiłem kabel żeby móc oglądać filmy na TV a tu proszę.

Netflix wini Apple, Apple jak zwykle milczy i udaje głupa.

#2 ftpd

ftpd

Nie.

• 24357 posts

Posted 09 January 2023 - 18:59

Apple pewnie zależy, żebyś kupił sobie Apple TV ;-)

Mówimy o tym oryginalnym kablu od Apple, tak? Bo kiedyś kupiłem 'jakiś' z amazona i to nie działało, ale w sumie się spodziewałem.

Używaj przycisku 'Zgłoś', zamiast edytować post i pisać w nim, na przykład, "do usunięcia".
Pisanie prywatnej wiadomości do moderatora powinno być ostatecznością. Do tego też służy przycisk 'Zgłoś'.
Do płaczu na pracę Moderacji służy ten wątek. Inne formy będą bezwzględnie kasowane.

#3 MiL

MiL
  • 1489 posts
Posted 09 January 2023 - 19:34

Nie działa żaden, nawet oryginalny. Na forum Apple jest spory wątek tego dotyczący: https://discussions....hread/254300916

Co ciekawe aplikacja do AppleTV+ działa, więc może to Netflix i reszta się nie dostosowała. Tak czy inaczej nie działa od kilku miesięcy.

Edited by MiL, 09 January 2023 - 19:36.

#4 ftpd

ftpd

Nie.

• 24357 posts

Posted 09 January 2023 - 19:36

A AirPlayem się da? O ile Twój TV wspiera?

Używaj przycisku 'Zgłoś', zamiast edytować post i pisać w nim, na przykład, "do usunięcia".
Pisanie prywatnej wiadomości do moderatora powinno być ostatecznością. Do tego też służy przycisk 'Zgłoś'.
Do płaczu na pracę Moderacji służy ten wątek. Inne formy będą bezwzględnie kasowane.

#5 Mikołaj Maciejko

Mikołaj Maciejko

• 5069 posts
Posted 09 January 2023 - 19:38

Nie jestem pewien, o jakim urządzeniu i jakim kablu mówimy. Piszesz w dziale iPad, ale mówisz iOS, a nie iPadOS, więc nie wiem, gdzie jest pomyłka. Natomiast podłączyłem testowo iPad Pro przez przejściówkę USB-C-HDMI do monitora i HBO Max działa całkowicie poprawnie na zewnętrznym ekranie.

Edited by Mikołaj Maciejko, 09 January 2023 - 19:39.

#6 MiL

MiL
  • 1489 posts
Posted 09 January 2023 - 20:08

iOS, iPadOS, wszystko jedno. Ja podłączam iPada Air z USB-C do monitora HDMI. Wcześniej to działało, po aktualizacji do iOS 16 przestało. Poszukałem w Internecie i okazuje się że nie tylko mi.

#7 Mikołaj Maciejko

Mikołaj Maciejko

• 5069 posts
Posted 09 January 2023 - 20:13

Ja podłączam iPada Air z USB-C do monitora HDMI. Wcześniej to działało, po aktualizacji do iOS 16 przestało. Poszukałem w Internecie i okazuje się że nie tylko mi.

To nie wiem. Ja używam tej przejściówki i najzwyklejszego kabla HDMI. I "just works". iPadOS 16.2. Sprawdzałem tylko HBO Max i Apple TV+. Nie mam innych subskrypcji.

Edited by Mikołaj Maciejko, 09 January 2023 - 20:13.

#8 MiL

MiL
  • 1489 posts
Posted 09 January 2023 - 20:18

Apple TV+ akurat działa, HBO nie sprawdzałem, ale ludzie piszą że nie działa. Na pewno nie działa Netflix i Amazon Video.

#9 Mikołaj Maciejko

Mikołaj Maciejko

• 5069 posts
Posted 09 January 2023 - 20:39

Amazon Prime umożliwia obejrzenie zwiastunów bez kupowania subskrypcji. Sprawdziłem i działa. Oczywiście może być tak, że zwiastuny nie są zabezpieczone. Ale sprawdź i powiedz, czy zwiastuny Ci się odtwarzają. Niestety na Netflix nic się nie da zobaczyć bez aktywnej subskrypcji, więc tutaj nie sprawdzę.

EDIT: Netflix też działa! Przypomniałem sobie, że żona ma aktywne konto :-)

Edited by Mikołaj Maciejko, 09 January 2023 - 20:41.

#10 MiL

MiL
  • 1489 posts
Posted 09 January 2023 - 21:20

Sprawdziłem Amazon Prime i zwiastuny też nie działają. Netflix wyświetla zwiastuny, ale nie odtwarza ich na osobnym ekranie, tylko na tym sklonowanym, więc działają. 

Pobieżnie przejrzałem wątek na stronie Apple i ludzie pisali że przejściówki Apple też nie działają. Być może załatali to w którejś aktualizacji systemu.

Tak czy inaczej ktoś coś zepsuł i nikt się nie chce przyznać. Widać gdzie mają klienta.

#11 Mikołaj Maciejko

Mikołaj Maciejko

• 5069 posts
Posted 09 January 2023 - 21:25

Sprawdziłem Amazon Prime i zwiastuny też nie działają. Netflix wyświetla zwiastuny, ale nie odtwarza ich na osobnym ekranie, tylko na tym sklonowanym, więc działają. 

Pobieżnie przejrzałem wątek na stronie Apple i ludzie pisali że przejściówki Apple też nie działają. Być może załatali to w którejś aktualizacji systemu.

Tak czy inaczej ktoś coś zepsuł i nikt się nie chce przyznać. Widać gdzie mają klienta.

Nie wiem, kto coś zepsuł, ale u mnie mu się to nie udało. To nie wygląda na sklonowany ekran. To akurat Netflix, ale HBO i Amazon wyglądają tak samo.

14s3UPT.jpg

Edited by Mikołaj Maciejko, 09 January 2023 - 21:26.

#12 MiL

MiL
  • 1489 posts
Posted 09 January 2023 - 22:50

A to dobre, zaktualizowałem system do 16.2 i Netflix zaczął działać. Amazon Prime nadal nie działa.

W 16.2 coś pozmieniali bo i w ustawieniach konfiguracja ekranów inaczej wygląda.

Czyli to Apple udaje głupa że wszystko jest ok.

#13 Mikołaj Maciejko

Mikołaj Maciejko

• 5069 posts
Posted 09 January 2023 - 22:53

A to dobre, zaktualizowałem system do 16.2 i Netflix zaczął działać. Amazon Prime nadal nie działa.

W 16.2 coś pozmieniali bo i w ustawieniach konfiguracja ekranów inaczej wygląda.

Czyli to Apple udaje głupa że wszystko jest ok.

Życzysz sobie zdjęcie z Amazona? Jak mówiłem, mam tylko trailery, ale działają poprawnie.

#14 SERWIS.ME

SERWIS.ME
  • 1006 posts

Posted 10 January 2023 - 07:05

Mam iPada z najnowszym oprogramowaniem i kilka dni temu oglądałem Netflix na telewizorze przez oryginalną przejściówkę Lightning-HDMI, więc potwierdzam, że na pewno działa i nic nie zostało zablokowane. A na innym telewizorze próbowałeś? Może monitor nie wspiera zabezpieczeń i stąd problem?

1CORE - Autoryzowany serwis Apple. Naprawy gwarancyjne i pogwarancyjne.

Jana Zamoyskiego 81, 30-519 Kraków 
www.1core.pl Tel: 12 311 08 11

#15 MiL

MiL
  • 1489 posts
Posted 10 January 2023 - 15:03

Tak jak napisałem, po aktualizacji systemu do iPadOS 16.2 Netflix zaczął odtwarzać filmy na zewnętrznym ekranie. Amazon Prime odtwarza tylko zwiastuny ale robi to na sklonowanym ekranie. Przed aktualizacją do 16 wszystko działało.

To nie tylko mój problem, w sieci dużo jest komentarzy od ludzi którym przestało działać odtwarzanie na zewnętrznym ekranie po aktualizacji do iOS 16.

#16 Mikołaj Maciejko

Mikołaj Maciejko

• 5069 posts
Posted 10 January 2023 - 15:50

Nie twierdzę, że tylko Twój problem. Być może są jakieś specyficzne konfiguracje, kiedy to nie działa. Mogę jedynie potwierdzić, jak to działa na iPad Pro 2020 z iPadOS 16.2, z oryginalną przejściówką, bo tylko taki zestaw mam do dyspozycji. I jak wcześniej pisałem, Netflix, HBO i Apple TV działają prawidłowo. Zwiastuny Amazon Prime także prawidłowo i nie na żadnym sklonowanym ekranie, tylko na normalnym „fulskrinie”. Mam jeszcze pomysł, jak zdobyć na chwile dostęp do Amazon, wiec postaram się sprawdzić też pełne filmy. Ale zważywszy, że cała reszta działa prawidłowo, będę zaskoczony, jeśli będzie z tym problem.

Edited by Mikołaj Maciejko, 10 January 2023 - 21:00.

#17 MiL

MiL
  • 1489 posts
Posted 10 January 2023 - 19:06

Jeżeli macie przejściówki Lightning - HDMI to czy możecie sprawdzić czy na iPhone też działa? Ludzie piszą że iPhone nawet po aktualizacji do 16.2 niczego nie wyświetla na TV.

Być może to kwestia konkretnej przejściówki. Faktem jest jednak że przed iOS 16 streamowanie na TV działało.

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users