Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Jaka ładowarka i jakie ładowanie iPhone, Apple Watch, AirPods

• Zamknięty Temat jest zamknięty
36 odpowiedzi w tym temacie

#1 eraeste

eraeste
  • 33 postów

Napisano 08 stycznia 2023 - 10:17

Panowie,

Posiadam:
iPhone 11 pro
iPhone 8
iPhone 7 (telefon tylko w razie awarii wykorzystywany)
Iwatch 7
AirPods 2

Do wszystkich powyżej urządzeń używam ładowarki 18w z iPhone 11 pro

Meczy mnie jednak przekładanie kabla jak mam ładować iwatcha

Kupiłem teraz ładowarkę z firmy forever linka ponizej:

https://www.mediaexp...6xoCj6gQAvD_BwE

Ładowarka ma 30w i pytanie czy nie będzie ona za mocna do powyższych urządzeń?
-kupiłem ta ładowarkę bo była w promocji i ma dwa wejścia USB i USB C

Jeżeli ta ładowarka to lipa, to jaka możecie polecić żeby nie miał mniej nóż 18w… a ładowała wymienione przeze mnie urządzenia.

I jeszcze jedna sprawa odnośnie ładowania indukcyjnego,
Kupiłem ładowarkę w Polsce mało popularnej firmy Lexon Bali LL126 10w link ponizej:

https://allegrolokal...exon-bali-ll126

Ładowarkę lexon kupiłem tez w promocji, ładna i solidna, ale lądowałem iPhone 11 pro prawie 3 godziny, gdzie na kablu trwa to ponad godzinę.
-pomyślałem ze tak długo lądował się iPhone bo bezprzewoda ładowarka ma tylko 10w , ale wyczytałem tez ze iPhone 11 pro jakbym kupił ładowarkę bezprzewodowa 15w to i tak lądowałby się z 10w bo ma jakieś ograniczenie systemowe zgadza się?, bo jak tak to nie ma sensu szybszej kupować jeżeli mam długo jeszcze użytkować nic nowszego niż iPhone 11 pro

I odnośnie ładowania bezprzewodowego jeżeli iPhone 11 pro ma ograniczenie i tak do 10w to jak wyglada sprawa w przypadku iwatcha, AirPods wiecie jaka maksymalna moc wykorzystują podczas ładowania bezprzewodowego?

Dzięki!

#2 ftpd

ftpd

Nie.

• 24 174 postów

Napisano 08 stycznia 2023 - 12:05

Co to jest 'iwatch'?

Ja mam belkina 3-in-1 i jest super.

Używaj przycisku 'Zgłoś', zamiast edytować post i pisać w nim, na przykład, "do usunięcia".
Pisanie prywatnej wiadomości do moderatora powinno być ostatecznością. Do tego też służy przycisk 'Zgłoś'.
Do płaczu na pracę Moderacji służy ten wątek. Inne formy będą bezwzględnie kasowane.

#3 eraeste

eraeste
  • 33 postów

Napisano 08 stycznia 2023 - 14:26

Apple Watch miałem na myśli…,

A możesz podać linka to tego belkina?

I możesz odnieść się do tego co pytałem m.in. czy można stosować mocniejsze ładowarki i jak to jest z ładowaniem indukcyjnym.

Dzięki
I proszę weź pod uwagę, ze iPhone 11 pro nie ma magnesu w obudowie…

#4 Regiss

Regiss
  • 2 946 postów
  • SkądRadom

Napisano 08 stycznia 2023 - 14:30

iPhone 11 pro masz ograniczenie do 7,5W więc 3h to normalny czas ładowania. Ładowarki możesz używać mocniejszej nic się nie stanie. Tylko bardziej bym się zastanowić nad jakością , bo kupiłeś kiepskiego raczej chinola. Setki razy na tym forum były opisywane marki którym można zaufac, Belkin, Anker, Ugreen. Wystarczyło poszukać. Ta ładowarka qi to też jakiś dziwny wynalazek.

iPhone 15 Pro

#5 Mikołaj Maciejko

Mikołaj Maciejko

• 4 897 postów
Napisano 08 stycznia 2023 - 14:30

Ładowarka ma 30w i pytanie czy nie będzie ona za mocna do powyższych urządzeń?

Nie ma czegoś takiego, jak za mocna ładowarka. Możesz śmiało podłączać te wszystkie zabawki nawet do 140-watowej ładowarki USB-C od MacBooka Pro i nic złego im się nie stanie. To jest moc, jaka jest do dyspozycji. Ile, które urządzenie jest w stanie jej przyjąć, nie ma z tym wiele wspólnego. Natomiast powyższa uwaga odnośnie jakości, jak najbardziej warta uwzględnienia.

Użytkownik Mikołaj Maciejko edytował ten post 08 stycznia 2023 - 14:32

#6 Regiss

Regiss
  • 2 946 postów
  • SkądRadom

Napisano 08 stycznia 2023 - 14:31

Ogólnie rzecz biorąc kiepski ten zestaw kupiłeś. Apple Watch i słuchawki pobierają ok 2-5W każde.

iPhone 15 Pro

#7 eraeste

eraeste
  • 33 postów

Napisano 08 stycznia 2023 - 15:03

Cieszę się, ze mój temat nabrał rozpędu…

Ja ten zestaw mogę zwrócić.

Ta ładowarka 30w to jakaś firma forever core… , spodziewałem się, ze to nic „łał” ale zapłaciłem 59 zł gdy 99 zł normalnie kosztują.

Odnośnie bezprzewodowej to pierwszy raz się z ta firma „lexon” spotkałem o zapłaciłem 129 zł a kosztują od 150-230 zł , wyglada fajnie tylko ta moc 10 wat mnie zmartwiła, jednak mówicie ze firma tez licha?

Reasumując mój telefon pobiera 7,5w w bezprzewodowym ładowaniu a zegarek i AirPods po 2,5w jak dobrze zrozumiałem…, wiec więcej niż 10w bym nie potrzebował.

Pytanie czy w przypadku iPhone 11 pro kolejny iOS może podnieść moc z 7,5w do np 15w jak to jest w iPhonie 12 , bo słyszałem ze systemowo jest ograniczone czy faktycznie sprzetowo iPhone 11 pro więcej nie pozwoli na szybsze bezprzewodowe ładowanie niż 7,5 w

??

Dzięki

#8 MC_

MC_
  • 6 915 postów

Napisano 08 stycznia 2023 - 15:13

Skoro moderacja ma fetysz w postaci poprawności tematów to prosze albo zmienic albo zamknąć, bo nie ma czegos takiego jak iWatch.

iP Xs; rMBP 2015 13', AW5 44 LTE

#9 eraeste

eraeste
  • 33 postów

Napisano 08 stycznia 2023 - 16:17

MC_ jestem w stanie jeszcze zmienić (poprawić) temat skoro mój nieświadomy błąd tak razi? A jak nie to proszę, aby to zmienił moderator, a Ty MC_ możesz pomoc w samej tematyce.

#10 MC_

MC_
  • 6 915 postów

Napisano 08 stycznia 2023 - 16:23

Tematyka jest tak że kupiłeś badziew i koledze dobrze piszą.

#11 ftpd

ftpd

Nie.

• 24 174 postów

Napisano 08 stycznia 2023 - 16:52

1. Moderacja poprawiła tytuł.

2. Moderacja uprzejmie przypomina użytkownikom, że jeśli coś jest nie tak, używamy przycisku 'zgłoś', a nie dywagujemy w wątkach.

A mój Belkin to https://www.belkin.c...WIZ016ttWH.html

Używaj przycisku 'Zgłoś', zamiast edytować post i pisać w nim, na przykład, "do usunięcia".
Pisanie prywatnej wiadomości do moderatora powinno być ostatecznością. Do tego też służy przycisk 'Zgłoś'.
Do płaczu na pracę Moderacji służy ten wątek. Inne formy będą bezwzględnie kasowane.

#12 Regiss

Regiss
  • 2 946 postów
  • SkądRadom

Napisano 08 stycznia 2023 - 17:40

Ta ładowarka 30w to jakaś firma forever core… , spodziewałem się, ze to nic „łał” ale zapłaciłem 59 zł gdy 99 zł normalnie kosztują.

Pytanie czy w przypadku iPhone 11 pro kolejny iOS może podnieść moc z 7,5w do np 15w jak to jest w iPhonie 12 , bo słyszałem ze systemowo jest ograniczone czy faktycznie sprzetowo iPhone 11 pro więcej nie pozwoli na szybsze bezprzewodowe ładowanie niż 7,5 w

??

Dzięki

Tak ładowarka to badziew, a markety ceny ustalają z kosmosu. Podobną z Chin kupisz za 1/3 ceny. Ale nie polecam i kup coś z marek o których pisałem.
Co do bezprzewodowej 10W w zupełności wystarczy na jedno urządzenie na raz. Tylko za ułamek tej ceny kupisz markową Belkina czy Ankera.

Apple nigdy w żaden sposób tego nie zrobi i nic nie przyspieszy , nie licz na to, szanse są 0%. I to z powodów sprzętowych jak i polityki Apple.

Użytkownik Regiss edytował ten post 08 stycznia 2023 - 17:41

iPhone 15 Pro

#13 eraeste

eraeste
  • 33 postów

Napisano 08 stycznia 2023 - 17:59

Za Wasza porada zwracam tamten komplet,

Będę szukał ładowarek producentów, których poleciliscie.

Tylko takie pytanie, która technologie powinienem wybrać bo raz pisze „IQ” innym razem „PD” … i tutaj się pogubiłem.
Odnośnie ankera to znalazłem coś takiego (rozumiem już ze ładowarkę większej mocy mogę posiadać)

https://www.mediaexp...-15wusb-a-biala

#14 Regiss

Regiss
  • 2 946 postów
  • SkądRadom

Napisano 08 stycznia 2023 - 19:56

Będzie dobra. IQ to nazwa własną Ankera. Obsługuje bez problemu szybkie ładowanie PD( Power delivery) iPhona.

Użytkownik Regiss edytował ten post 08 stycznia 2023 - 19:59

iPhone 15 Pro

#15 eraeste

eraeste
  • 33 postów

Napisano 09 stycznia 2023 - 05:07

Skoro anker ma nazwę własna „IQ” to czemu znalazłem jeszcze inna ładowarkę tez Ankera (patrz link), gdzie na jednym USB jest właśnie „IQ” a na drugim już”PD” …? czyli jakaś różnica jest i istotna?

https://www.euro.com...usb-a-15w.bhtml

Dzięki

#16 Regiss

Regiss
  • 2 946 postów
  • SkądRadom

Napisano 09 stycznia 2023 - 06:57

Jak masz IQ to jest uniwersalne gniazdo kilku technologii, quick charge 3.0, czy Samsunga pps i pd razem. Samo pd to samo pd.

Użytkownik Regiss edytował ten post 09 stycznia 2023 - 06:59

iPhone 15 Pro

#17 eraeste

eraeste
  • 33 postów

Napisano 09 stycznia 2023 - 08:37

Dziekuje za wyjaśnienie a jakby było samo PD to rozumiem ta technologia samsunga tez naładuje czy one jest wtedy stricte dla iPhone chociaż jak iPhone może korzystać z „IQ” to pewnie samsung z”PD”? :)
  • slaweuszek lubi to

#18 Regiss

Regiss
  • 2 946 postów
  • SkądRadom

Napisano 09 stycznia 2023 - 08:42

Samsung korzysta z PPS, mają własny system szybkiego ładowania. Trzeba zawsze weryfikować czy dana ładowarka obsługuje ten protokół. Oczywiście naładujesz każdą tylko nie każdą z pełną prędkością.

iPhone 15 Pro

#19 eraeste

eraeste
  • 33 postów

Napisano 09 stycznia 2023 - 08:43

Ale mimo wszystko nie lepiej kupić stricte „PD” dla iPhone … czy te IQ śmiało można brać..

Dzięki

Użytkownik eraeste edytował ten post 09 stycznia 2023 - 08:48

#20 winmaciek

winmaciek
  • 6 752 postów
Napisano 09 stycznia 2023 - 09:46

Spokojnie, Anker to solidna firma. 

MacBook Pro 13" M1, iPhone 15 Pro Max, iPad Pro 11" M1 Wi-Fi+Cellular

Wszelkie porady udzielane są na licencji beerware. 

#21 Regiss

Regiss
  • 2 946 postów
  • SkądRadom

Napisano 09 stycznia 2023 - 11:23

Ale mimo wszystko nie lepiej kupić stricte „PD” dla iPhone … czy te IQ śmiało można brać..

Dzięki

Wszystko jedno. Oba rozwiązania będą ok do iPhone.

Użytkownik Regiss edytował ten post 09 stycznia 2023 - 11:24

iPhone 15 Pro

#22 MC_

MC_
  • 6 915 postów

Napisano 09 stycznia 2023 - 11:43

To ja spytam na marginesie (może dostanę kolejne ostrzeżenie?). Ładowarka Samsung 25W podejdzie do MBA i iP14 Pro z pełną mocą?

#23 eraeste

eraeste
  • 33 postów

Napisano 09 stycznia 2023 - 12:49

Znalazłem jeszcze taka ładowarkę, ale z belkina i chyba ja kupię ona ma PPS ale PD tez chyba, ale jest tańsza może być ? czy jednak tego Ankera brać?

https://www.euro.com...wE&gclsrc=aw.ds

I jak jedno gniazdo może ładować 20w
A drugie 12w

To gdybym tylko lądowa na jednym to uzyskam 32w?

Dzięki i nie zawracam już głowy

Użytkownik eraeste edytował ten post 09 stycznia 2023 - 13:57

#24 Regiss

Regiss
  • 2 946 postów
  • SkądRadom

Napisano 09 stycznia 2023 - 14:21

Może być, Belkin to też bardzo dobra firma. Nie uzyskasz 32W na jednym. Jest wyraźnie opisane że jedno złącze daje 20W a drugie 12W.

iPhone 15 Pro

#25 eraeste

eraeste
  • 33 postów

Napisano 09 stycznia 2023 - 14:48

A obecne iphony najnowsze z jaka mogą być maksymalnie ładowana mocą na kablu?

W sensie ile urządzenie i iOS pozwala na wykorzystanie najwiecej wat

Użytkownik eraeste edytował ten post 09 stycznia 2023 - 14:51

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych