Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

MacBook Pro 16" (2019) vs MacBook Pro 15" (2018)

• Zamknięty Temat jest zamknięty
20 odpowiedzi w tym temacie

#1 usr2137

usr2137
  • 8 postów

Napisano 08 stycznia 2023 - 00:05

Cześć,
szukam laptopa z większym ekranem, w cenie 4-5k do obróbki zdjęć w Adobe LR, PS, z możliwością podłączenia zew. monitora (22-24").

Pytanie czy warto dołożyć do wersji z 2019? Słyszałem, że się grzeje i ma głośne wiatraki oraz że pakiet Adobe ma problemy z pracą na GPU AMD. Z kolei te z 2018 mają szereg innych problemów hardware'owych.

Co o tym dylemacie sądzicie?

#2 ftpd

ftpd

Nie.

• 24 359 postów

Napisano 08 stycznia 2023 - 02:46

Sądzimy, że nie ma sensu kupować nic na Intelu.

Używaj przycisku 'Zgłoś', zamiast edytować post i pisać w nim, na przykład, "do usunięcia".
Pisanie prywatnej wiadomości do moderatora powinno być ostatecznością. Do tego też służy przycisk 'Zgłoś'.
Do płaczu na pracę Moderacji służy ten wątek. Inne formy będą bezwzględnie kasowane.

#3 MC_

MC_
  • 6 937 postów

Napisano 08 stycznia 2023 - 08:27

Dokladnie tak. Lepiej cos na M1. Intel na Mac to ślepa uliczka.

iP Xs; rMBP 2015 13', AW5 44 LTE

#4 usr2137

usr2137
  • 8 postów

Napisano 08 stycznia 2023 - 09:24

To już wiem z tego forum, ale nie o to pytam w moim poście.

#5 Mikołaj Maciejko

Mikołaj Maciejko

• 5 069 postów
Napisano 08 stycznia 2023 - 09:39

Skoro już wiesz, że nie warto kupować Maka na Intelu, to jaki jest sens pytania, czy warto do takiego sprzętu dopłacić i mimo wszystko kupić, choć nie warto?

Jeśli chcesz kupić komputer z procesorem Intela, to kup cokolwiek, byle nie Maka.

#6 usr2137

usr2137
  • 8 postów

Napisano 08 stycznia 2023 - 09:55

MBP 16" z 2019 r. jest tylko na Intelu z tego co wiem. Poza tym w granicach 4-5k nie kupię lapka z M1. Interesuje mnie tylko laptop z MacOS.

Chodzi mi o różnice pomiędzy tymi dwoma generacjami komputerów, w kontekście pracy na pakiecie Adobe.

#7 MC_

MC_
  • 6 937 postów

Napisano 08 stycznia 2023 - 10:32

Za 5 tys kupisz spokojnie aira z m1.

#8 usr2137

usr2137
  • 8 postów

Napisano 08 stycznia 2023 - 10:45

"z większym ekranem"?

#9 Mikołaj Maciejko

Mikołaj Maciejko

• 5 069 postów
Napisano 08 stycznia 2023 - 10:59

Twoje pytanie sprowadza się do tego, czy lepiej wywalić w błoto mniej pieniędzy, czy więcej. Skoro wszyscy, na różne sposoby, mówią Ci, że nie warto kupować Maka na Intelu, to może jednak coś jest na rzeczy. To nie jest wina uczestników tego forum, że nie istnieje komputer Apple, który spełniałby Twoje kryteria i byłby warty zakupu.

Użytkownik Mikołaj Maciejko edytował ten post 08 stycznia 2023 - 11:00

#10 soczekpl

soczekpl
  • 3 288 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 08 stycznia 2023 - 13:34

Miałem Pro na Intelu z 2019 roku, ciężko się na tym pracowało, tak się grzał. Myślałem że to wada komputera, autoryzowany serwis sprawdził, wymienił płytę główną i nic, dalej to samo. Rozwiązaniem był zakup M1, potem M1 Pro.

Naprawdę, także i ja odradzam kupowanie Maka na Intelu. Bierz Aira M1 albo sobie odpuść Maka.

Macbook Pro '14 M4 / iPhone 16 Pro / Apple Watch s10 titanium 46mm / iPad Pro '11 M4 / AirPods Max / AirPods Pro & Pro 2

#11 usr2137

usr2137
  • 8 postów

Napisano 08 stycznia 2023 - 16:37

Twoje pytanie sprowadza się do tego, czy lepiej wywalić w błoto mniej pieniędzy, czy więcej. Skoro wszyscy, na różne sposoby, mówią Ci, że nie warto kupować Maka na Intelu, to może jednak coś jest na rzeczy. To nie jest wina uczestników tego forum, że nie istnieje komputer Apple, który spełniałby Twoje kryteria i byłby warty zakupu.

Czy "wyrzucanie w błoto" wiąże się z tym, że w jakiejś perspektywie czasu wsparcie dla maców na Intelu będzie ograniczane? O jakiej perspektywie czasu mowa?

Miałem Pro na Intelu z 2019 roku, ciężko się na tym pracowało, tak się grzał. Myślałem że to wada komputera, autoryzowany serwis sprawdził, wymienił płytę główną i nic, dalej to samo. Rozwiązaniem był zakup M1, potem M1 Pro.

Naprawdę, także i ja odradzam kupowanie Maka na Intelu. Bierz Aira M1 albo sobie odpuść Maka.

No tak, tylko jak tu pracować na 13" lapku :/ O ile w domu mogę podłączyć monitor, to w trasie nie bardzo to widzę.

Jak w ogóle wygląda kwestia podpinania monitora pod air?

#12 ftpd

ftpd

Nie.

• 24 359 postów

Napisano 08 stycznia 2023 - 16:47

Mówili 'dwa lata', więc ja się spodziewam, że nastepny macOS nie będzie już wspierał Inteli.

A co do monitora - jeden wątek, jedno zagadnienie. Ten jest o wyborze, nie o podpinaniu monitorów.

Używaj przycisku 'Zgłoś', zamiast edytować post i pisać w nim, na przykład, "do usunięcia".
Pisanie prywatnej wiadomości do moderatora powinno być ostatecznością. Do tego też służy przycisk 'Zgłoś'.
Do płaczu na pracę Moderacji służy ten wątek. Inne formy będą bezwzględnie kasowane.

#13 MC_

MC_
  • 6 937 postów

Napisano 08 stycznia 2023 - 16:52

Normalnie mozna pracowac. Od 7 lat mam 13 cali i nie mam z tym najmniejszego problemu.
Zakończenie wsparcia dla intela to w mojej ocenie rok, góra dwa.

#14 Mikołaj Maciejko

Mikołaj Maciejko

• 5 069 postów
Napisano 08 stycznia 2023 - 16:56

Mówili 'dwa lata', więc ja się spodziewam, że nastepny macOS nie będzie już wspierał Inteli.

Mówili, że w 2 lata się przesiądą. Ale się trochę zleciało i cały czas mają w sprzedaży Mac Pro i Mini na Intelu, więc sam system jeszcze trochę podziała. Ale to niewiele zmienia w tym przypadku.

Zakończenie wsparcia dla intela to w mojej ocenie rok, góra dwa.

Na pewno dużo więcej. To musi być kilka lat od oficjalnego zakończenia sprzedaży urządzeń z Intelem. A ta trwa w najlepsze, choć praktycznie, to chyba nikt tego nie kupuje.

No tak, tylko jak tu pracować na 13" lapku :/ O ile w domu mogę podłączyć monitor, to w trasie nie bardzo to widzę.

Dlatego nie polecam w Twoim przypadku niczego od Apple.

Czy "wyrzucanie w błoto" wiąże się z tym, że w jakiejś perspektywie czasu wsparcie dla maców na Intelu będzie ograniczane? O jakiej perspektywie czasu mowa?

Ono już jest ograniczane. Nawet jeśli dany rocznik pozwala na instalację najnowszej wersji MacOS, to i tak nie dostaje nowych funkcji, które ten system wprowadza.

Użytkownik Mikołaj Maciejko edytował ten post 08 stycznia 2023 - 17:11

#15 usr2137

usr2137
  • 8 postów

Napisano 08 stycznia 2023 - 17:15

Czyli jak grzanie się mi nie przeszkadza, to przez jakieś 2 lata mogę spokojnie pracować na tym lapku, a potem nie będę miał aktualizacji OS, tak? Czy coś jeszcze?

Praca z LR i PS na 13" to nie dla mnie.

#16 Mikołaj Maciejko

Mikołaj Maciejko

• 5 069 postów
Napisano 08 stycznia 2023 - 17:42

Przepraszam, ale ja odpadam. Widzę, że masz swój plan i liczysz na to, że ktoś na forum Ci go "przyklepie". Na mnie nie licz.

#17 usr2137

usr2137
  • 8 postów

Napisano 08 stycznia 2023 - 17:48

Liczę jedynie na odpowiedź na moje pytanie, którego do tej pory nie otrzymałem - waham się między tymi dwoma modelami, a otrzymuję sugestie o innych, nie pasujących do opisu. Próbuję z tego szumu wyciągnąć jakieś istotne dla mnie informacje, ale nie wiele tego :/

#18 MC_

MC_
  • 6 937 postów

Napisano 08 stycznia 2023 - 18:16

Zadzwoń na telefon zaufania i spytaj czy lepiej sie powiesić czy rzucić pod pociąg a potem miej pretensje, ze mówią, zebys jednak samobójstwa nie popełniał.

Wiem, po bandzie, ale analogia jest.
Nikt tutaj Ci nie poleci któregokolwiek z nich bo obecnie to oba sa złymi wyborami.
  • Mikołaj Maciejko lubi to

#19 winmaciek

winmaciek
  • 6 909 postów
Napisano 08 stycznia 2023 - 19:18

Ja bardzo chcesz, to możesz sobie wziąć oczywiście. I nowszy będzie lepszy, szybszy, większy ekran i w ogóle. Tym niemniej to jest trochę jak pytanie, czy w 2022 roku warto sobie jako główne auto wziąć Daewoo Nexię czy jednak Lanosa. 

Aczkolwiek przy dywagacjach zakupowych wziąłbym także pod uwagę, że sprzęt z Intelem dramatycznie straci na wartości. Już stracił – polecam zajrzeć do naszego skromnego działu giełda, gdzie sprzedający 16" z Intelem w idealnym stanie już zszedł 1/3 z wyjściowej ceny, a to chyba nie jest ostatnie słowo rynku w tym temacie. 

Nawet jak ten komputer będzie dostawał uaktualnienia, to i tak jest już obywatelem drugiej kategorii w świecie Apple. 

MacBook Pro 13" M1, iPhone 15 Pro Max, iPad Pro 11" M1 Wi-Fi+Cellular

Wszelkie porady udzielane są na licencji beerware. 

#20 usr2137

usr2137
  • 8 postów

Napisano 08 stycznia 2023 - 20:56

Dzięki za wszelkie konstruktywne odpowiedzi. Można zamknąć wątek.

#21 winmaciek

winmaciek
  • 6 909 postów
Napisano 08 stycznia 2023 - 22:29

Wedle życzenia. 

MacBook Pro 13" M1, iPhone 15 Pro Max, iPad Pro 11" M1 Wi-Fi+Cellular

Wszelkie porady udzielane są na licencji beerware. 

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych