Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

El Capitan - wszystkie sposoby na instalację zawiodły... Co zrobić?

• Please log in to reply
15 replies to this topic

#1 Marcin QQQ

Marcin QQQ
  • 7 posts

Posted 01 December 2022 - 22:41

Cześć,

Jeszcze 3 dni temu byłem kompletnie zielonym i szczęśliwym użytkownikiem Maca, potrafiłem odpalić tylko przeglądarkę i było mi z tym dobrze, teraz niestety nauczyłem się bardzo wiele, ale najchętniej wysadziłbym wszystkie jabłka w powietrze a gdy widzę jabłoń to szukam siekiery... ale do rzeczy. 

Posiadam MacBooka z 2013 roku, którego... sprzedałem 3 dni temu i muszę wysłać klientowi. Więc przed wysyłką chciałem na szybko usunąć dane, a że się na tym nie znam to się domyślacie, wywaliłem wszystko wraz z systemem i tak...

- próbuję przywrócić z kopii zapasowej, okazuje się, że nie mam takiej,

- próbuję zainstalować ponownie pobierając z AppStore, wyświetla się, że usługa chwilowo niedostępna,

- szukam rozwiązania na powyższy komunikat, żadne ze znalezionych nie działa a sposób mówiący, by zmienić ustawienia daty i czasu nie również, gdyż każda komenda, którą wklejam w terminal zgodnie z poleceniami z Internetu okazuje się niepoprawna, krzyczy mi, że nie znaleziono takiej,

- biorę nowego Maca, by z niego pobrać system i zrobić bootable... oczywiście El Capitana pobrać nie mogę, bo mówi, że mam zbyt nowy komputer i on nie jest kompatybilny z tym kompem, więc mi go pobrać nie pozwoli, więc pobieram OS Mojave,
- robię bootable z Mojave i podłączam do Maca starego (w sumie starego Maca, bo gdyby mój stary miał Maca, to by mi pomógł, niestety nie ma a to tylko zbieżność słów),

- wybieram dysk rozruchowy, klikam na tego pendrive bootable z Mojave, pokazuje się znak a'la zakaz wstępu, żadnego innego komunikatu,

- pożyczam od kolegi kolejnego Maca, podobnego do tego mojego, MacBook Pro z 2013, próbuję pobrać El Capitan z appstore i zrobić bootable... za cholerę nie działa, woła, że command not found (nie mam pojęcia co tam robię źle, gdyż bootable z Mojave zrobiłem bez problemu,

- wyrzucam ze złości Maca kolegi na śmietnik i odpalam windowsa, ściągam TransMac i robię bootable na windowsie... po oczywistych problemach o których się fizjologom nie śniło, stworzyłem bootable z El Capitan,

- wpinam do mojego bezsystemowego Maca (niech będzie bezsystemowy, zostawmy już mojego starego w spokoju), niech bez stresu mecz ogląda bo Kostaryka - Niemcy właśnie) i... oczywiście, teraz nie widzi pendriva, choć jeszcze pare godzin temu widział go, gdy był tam bootable z Mojave,

- stwierdzam, że może popsuł się pendrive (w międzyczasie oczywiście walczyłem dzielnie z innymi problemami typu złamana przejściówka z usb na mini usb itp.) kupuję nowego, robię kolejny bootable z El Capitan, podłączam do Maca i... tego też nie widzi...

Serio, nie wiem czy płakać czy płakać... nie mam kompletnie siły na to ustrojstwo (przypominam, 3 dni temu rozumiałem tylko, jak uruchomić przeglądarkę na Macu). Bardzo proszę o pomoc, co ja mam zrobić, by to zainstalować. W ramach wdzięczności, gdy uda się rozwiązać problem, osoba, która mi pomoże podsyła jakąś charytatywną zbiórkę a ja wpłacam na nią kasę (szukam jakiegoś sposobu, by karma wróciła, bo ewidentnie jest z nią coś nie tak).

Pozdrawiam :)))

P.S. 
Właśnie klikam przycisk dodania postu, mając na względzie moje szczęście z ostatnich 3 dni, po jego naciśnięciu komputer z którego piszę wyleci w powietrze, więc gdybym już więcej nie napisał w tym poście to przepraszam, siła wyższa, ale jest tego plus, w niebie nie rosną jabłonie!

#2 cesiu111

cesiu111
  • 741 posts
  • SkądRz

Posted 02 December 2022 - 07:46

Tu masz link do El Capitana -> https://support.appl.../en-us/HT211683. Pobierasz .dmg na dysk, używasz https://diskmakerx.com/ (nie działa z Mojave; na stronie są też linki do systemów, do pobrania z serwerów Apple) do zrobienia bootowalnego pendraka, odpalasz staruszka z altem i instalujesz, a przynajmniej tak to wygląda zazwyczaj.

Napisz jeszcze skąd jesteś. Może znajdzie się jakaś dobra dusza do pomocy na miejscu.

Edited by cesiu111, 02 December 2022 - 07:48.

#3 Marcin QQQ

Marcin QQQ
  • 7 posts

Posted 02 December 2022 - 11:28

Dziękuję, spróbuję.
Jak na bootable jest El Capitan to po wciśnięciu alt nie wyświetla mi się, widoczny jest tylko dysk z Maca. Ale może to przez to, że akurat TransMac mi zrobił psikusa, sprawdzę więc Diskmakerx i może to coś zmieni :) 
A jestem z Trójmiasta.

#4 cesiu111

cesiu111
  • 741 posts
  • SkądRz

Posted 02 December 2022 - 12:14

Jeżeli przy odpaleniu komputera z altem pojawia się jedynie dysk maca, bez instalatora, to znaczy, że nie został przygotowany poprawnie.

Spróbuj DiskmakeraX. Powinno pomóc

#5 DanielF

DanielF
  • 5746 posts
  • SkądSiedlce

Posted 02 December 2022 - 12:14

Z TransMac na pc nie zrobisz bootowalnego dysku. Apple do bootowania nie lubi się z każdym pendrive więc musisz spróbować na różnych

Fallout ...war, war never changes...

#6 BlueBook

BlueBook
  • 401 posts

Posted 02 December 2022 - 12:51

TransMac i wszystko jasne, na 10 prób zrobienia bootowalnego pendriva, może jedna się powiedzie, z naciskiem na może.

MacPro3,1-2 x Q.Core 2.8GHz/RAM-32GB/SSD480GB/R9-380-2GB/El Capitan---MBP-MID2009-2.66GHz/RAM-8GB/SSD240GB-El Capitan/128GB-Windows10/9400M+9600M GT

iPhone 11 128GB

#7 Marcin QQQ

Marcin QQQ
  • 7 posts

Posted 02 December 2022 - 14:11

Oczywiście nie działa, co mnie nie dziwi :) Otrzymuje taki komunikat...

The disk could not be created because of an error: An error occured: -10006. Finder — błąd: Nie można ustawić alias "Install OS X El Capitan:Install OS X El Capitan.app" na {425, 76}

#8 cesiu111

cesiu111
  • 741 posts
  • SkądRz

Posted 02 December 2022 - 14:27

Zajrzyj do https://diskmakerx.com/faq/ - jest tam opisany ten błąd.

Spróbuj się zastosować do wskazówek.

#9 Marcin QQQ

Marcin QQQ
  • 7 posts

Posted 02 December 2022 - 19:53

Co do błędu:
The disk could not be created because of an error: An error occured: -10006. Finder — błąd: Nie można ustawić alias "Install OS X El Capitan:Install OS X El Capitan.app" na {425, 76}
Parafrazuję opisane w podanym FaQ rozwiązanie: Podczas instalacji El Capitan masz błąd "bla bla bla {425, 76}"? Zainstaluj DiskMaker X 7.0.1 lub DiskMaker X 8.0.1. Problem w tym, że El Capitan można zainstalować jedynie przy użyciu DiskMaker X 6... 

Ale czytam dalej, piszą coś w stylu może Twój plik instalacyjny jest niewłaściwy? Ok, kasuję ten pobrany z AppStore i instaluję z linku na DiskMakerX. I poprzedni błąd zniknął!
Ale oczywiście pojawił się nowy. Otwierając DiskMakeraX i wybierając plik instalacyjny ściągnięty z ich strony wyświetla mi się komunikat: 
This file can't be used to create an OS X Installation disk.

Czy jakiekolwiek działanie w tym systemie ma szansę nie kończyć się błędem? Piszę ironicznie, ale to chyba z 20 rozwiązanie i za każdym razem jest jakiś błąd. Przecież to się nie dzieje chyba nigdzie indziej...

#10 ftpd

ftpd

Nie.

• 24175 posts

Posted 02 December 2022 - 23:44

Skoro masz:
1) drugiego Maca;

2) obraz instalacyjny;

to ja totalnie nie rozumiem, czemu się bawisz w jakieś dziwne TransCośtam i CośtamMakeryPińcet zamiast stworzyć nośnik instalacyjny jedną, prostą komendą w terminalu.

Używaj przycisku 'Zgłoś', zamiast edytować post i pisać w nim, na przykład, "do usunięcia".
Pisanie prywatnej wiadomości do moderatora powinno być ostatecznością. Do tego też służy przycisk 'Zgłoś'.
Do płaczu na pracę Moderacji służy ten wątek. Inne formy będą bezwzględnie kasowane.

#11 Marcin QQQ

Marcin QQQ
  • 7 posts

Posted 03 December 2022 - 10:20

Dlatego, że tak jak pisałem na samym początku po wpisaniu takiej komendy wyskakuje mi "command not found".
Serio, też chciałbym, by po prostu zadziałało na podstawie tamtej komendy... Próbowałem chyba ze 3 godziny na 2 komputerach, pobierałem inne instalatory, zmieniałem nazwę pliku, pendriva, przenosiłem do innych katalogów, za każdym razem to samo. Może coś robię źle, ale nie mam pojęcia co, bo jestem Macowym laikiem.

#12 ftpd

ftpd

Nie.

• 24175 posts

Posted 03 December 2022 - 10:56

Nie wiem, jakiej komendy. Wklej DOKŁADNIE co wpisujesz i jaki jest komunikat błędu.

Używaj przycisku 'Zgłoś', zamiast edytować post i pisać w nim, na przykład, "do usunięcia".
Pisanie prywatnej wiadomości do moderatora powinno być ostatecznością. Do tego też służy przycisk 'Zgłoś'.
Do płaczu na pracę Moderacji służy ten wątek. Inne formy będą bezwzględnie kasowane.

#13 Marcin QQQ

Marcin QQQ
  • 7 posts

Posted 03 December 2022 - 11:09

Wklejam tą komendę, ze strony apple:

sudo /Applications/Install\ OS\ X\ El\ Capitan.app/Contents/Resources/createinstallmedia --volume /Volumes/MyVolume --applicationpath /Applications/Install\ OS\ X\ El\ Capitan.app

A w odpowiedzi dostaję, że nie znaleziono takiej komendy:

Last login: Sat Dec  3 10:53:47 on ttys000

mariak@MacBook-Pro-Maria ~ % sudo /Applications/Install\ OS\ X\ El\ Capitan.app/Contents/Resources/createinstallmedia --volume /Volumes/USB --applicationpath /Applications/Install\ OS\ X\ El\ Capitan.app

Password:

sudo: /Applications/Install OS X El Capitan.app/Contents/Resources/createinstallmedia: command not found

mariak@MacBook-Pro-Maria ~ % 

#14 ftpd

ftpd

Nie.

• 24175 posts

Posted 03 December 2022 - 13:47

A gdzie leży ten Twój ściągnięty instalator, czyli "Install OS X El Capitan.app"? Przecież ta komenda go szuka w /Applications, a pewnie jak ściągnąłeś 'jakoś', to jest gdzie indziej.

#15 Marcin QQQ

Marcin QQQ
  • 7 posts

Posted 03 December 2022 - 14:55

Był w wcześniej w pobranych, ale przeniosłem go do aplikacji. Nic to nie zmieniło.
Pilk instalatora nosi nazwę "InstallMacOSX" Więc pomyślałem, że o to chodzi, zmieniłem nazwę w komendzie, bez rezultatu...
Zauważyłem też, że wszędzie podawane jest rozszerzenie pliku instalacyjnego jako .app - ja mam .dmg
Może to w tym jest błąd? Mimo wszystko spróbowałem jeszcze użycia dwóch poniższych komend, bez rezultatu...
sudo /Applications/InstallMacOSX.dmg/Contents/Resources/createinstallmedia --volume /USB --applicationpath /Applications/InstallMacOSX.dmg
sudo /Applications/InstallMacOSX.app/Contents/Resources/createinstallmedia --volume /USB --applicationpath /Applications/InstallMacOSX.app

#16 ftpd

ftpd

Nie.

• 24175 posts

Posted 03 December 2022 - 15:49

https://discussions....hread/251413514

Weź naprawdę chociaż spróbuj sam poszukać... Skoro masz plik .dmg, to przecież normalne, że trzeba go otworzyć i wyjąć rzeczy ze środka.

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users