Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

MacBook Pro i7,16gb tnie filmy z drona

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
10 odpowiedzi w tym temacie

#1 Patryczq13465623523542523

Patryczq13465623523542523
  • 5 postów

Napisano 29 listopada 2022 - 08:35

cześć 

Dlaczego mój macook pro 16 gb i7 z 2016r z systemem Monterey  tnie filmy z mavica mini 3pro podczas zwykłego podglądu, wspomnę ze nawet program  IINA. nie pomaga jedynie co sie w nim poprawiło, to obraz zwolnił ale i tak nie ma tej płynności odtwarzania.

W programie  ADOBE PREMIUM PRO też scina i nie da sie pracować ..

Pomocy  :o

•  

#2 Mikołaj Maciejko

Mikołaj Maciejko

• 4 952 postów
Napisano 29 listopada 2022 - 09:36

Pomijając już, że mylisz Mac Pro z MacBook Pro oraz, że nie ma takiego programu, jak Adobe Premium Pro, to nie podałeś, ani informacji, o jaki konkretnie model MacBooka chodzi (13/15"), ani jakiego używasz kodeka, jakiej rozdzielczości i FPS. Możemy sobie wróżyć z fusów. Być może wybrałeś zbyt wymagające parametry filmu, jak na 6-letnią maszynę, ale przy tej ilości informacji, to tylko zgadywanka.

#3 WojtekWojtek

WojtekWojtek
  • 1 849 postów

Napisano 29 listopada 2022 - 09:40

Moja teoria - procesory serii Skylake nie wspierają sprzętowo koloru 10-bit, a ten dron tak. I dlatego mu jest ciężko. Do tego ten procek na dzisiejsze czasy już nie jest taki mocny (tak mniej niż połowa wydajności Air M1) więc pewnie bez sprzętowego dekodera tnie. Jak to możesz zmienić w dronie, to spróbuj 8 bitów na kolor.

#4 ftpd

ftpd

Nie.

• 24 224 postów

Napisano 29 listopada 2022 - 10:36

A co to w ogóle robi w dziale 'hardware'?

Używaj przycisku 'Zgłoś', zamiast edytować post i pisać w nim, na przykład, "do usunięcia".
Pisanie prywatnej wiadomości do moderatora powinno być ostatecznością. Do tego też służy przycisk 'Zgłoś'.
Do płaczu na pracę Moderacji służy ten wątek. Inne formy będą bezwzględnie kasowane.

#5 winmaciek

winmaciek
  • 6 801 postów
Napisano 29 listopada 2022 - 12:05

Mój błąd, przyznaję się. Jakieś zaćmienie umysłowe. Chociaż pierwotnie dział był też źle, bo w programach wideo. 

MacBook Pro 13" M1, iPhone 15 Pro Max, iPad Pro 11" M1 Wi-Fi+Cellular

Wszelkie porady udzielane są na licencji beerware. 

#6 Mikołaj Maciejko

Mikołaj Maciejko

• 4 952 postów
Napisano 29 listopada 2022 - 12:20

Rzecz w tym, że to właśnie moim zdaniem bardziej pasuje do HW, bo ta niewydolność najpewniej wynika z ograniczonej wydajności sprzętu, w tym braku sprzętowego wsparcia współczesnych kodeków. To, że gościu ma akurat Monterey nie ma większego znaczenia wg mnie.

Użytkownik Mikołaj Maciejko edytował ten post 29 listopada 2022 - 12:29

#7 Patryczq13465623523542523

• 5 postów

Napisano 29 listopada 2022 - 13:36

Pomijając już, że mylisz Mac Pro z MacBook Pro oraz, że nie ma takiego programu, jak Adobe Premium Pro, to nie podałeś, ani informacji, o jaki konkretnie model MacBooka chodzi (13/15"), ani jakiego używasz kodeka, jakiej rozdzielczości i FPS. Możemy sobie wróżyć z fusów. Być może wybrałeś zbyt wymagające parametry filmu, jak na 6-letnią maszynę, ale przy tej ilości informacji, to tylko zgadywanka.

Wybaczacie, MacBook Pro (15-inch, 2016), 2,6 GHz Czterordzeniowy procesor Intel Core i7,16 GB. I Dla sprostowania Premier pro,  A jak sprawdzić jakiego używam kodeka ?  Dron 4k w 60 fps nagrywa. 

Rzecz w tym, że to właśnie moim zdaniem bardziej pasuje do HW, bo ta niewydolność najpewniej wynika z ograniczonej wydajności sprzętu, w tym braku sprzętowego wsparcia współczesnych kodeków. To, że gościu ma akurat Monterey nie ma większego znaczenia wg mnie.

Czy jest możliwość wgrania kodeków współczesnych?

Moja teoria - procesory serii Skylake nie wspierają sprzętowo koloru 10-bit, a ten dron tak. I dlatego mu jest ciężko. Do tego ten procek na dzisiejsze czasy już nie jest taki mocny (tak mniej niż połowa wydajności Air M1) więc pewnie bez sprzętowego dekodera tnie. Jak to możesz zmienić w dronie, to spróbuj 8 bitów na kolor.

NIe znalazłem w dronie  mozliwości  zmiany z 10 na 8 Bitów, jest inne rozwiązanie ?

#8 Mikołaj Maciejko

Mikołaj Maciejko

• 4 952 postów
Napisano 29 listopada 2022 - 14:38

Wybaczacie, MacBook Pro (15-inch, 2016), 2,6 GHz Czterordzeniowy procesor Intel Core i7,[/size]16 GB. I Dla sprostowania Premier pro,  A jak sprawdzić jakiego używam kodeka ?  Dron 4k w 60 fps nagrywa. 

4k60 to trochę sporo, jak na 6-letni komputer. Spróbuj zmniejszyć rozdzielczość lub przynajmniej FPS-y na początek. Sposób kodowania pliku możesz podejrzeć np. w programie do edycji. Nie znam Premiere, ale w FCPX wystarczy spojrzeć na właściwości klipu.

Czy jest możliwość wgrania kodeków współczesnych?

Nie, tu nie chodzi o wgranie czegokolwiek, tylko o sprzętowe wsparcie przez procesor. Jak tego nie ma, to jest to realizowane software'owo, znacznie wolniej.

NIe znalazłem w dronie  mozliwości  zmiany z 10 na 8 Bitów, jest inne rozwiązanie ?

Nie mam takiego drona, więc nie jestem w stanie pomóc.

Użytkownik Mikołaj Maciejko edytował ten post 29 listopada 2022 - 14:39

#9 Patryczq13465623523542523

• 5 postów

Napisano 29 listopada 2022 - 14:55

znalazłem nagrywam w 4k 50fps ale 8 bit i nic nie tnie :D zobaczymy dziekuje

#10 Blue

Blue
  • 556 postów
  • SkądPoznań, Warszawa, Murcia ES

Napisano 29 listopada 2022 - 21:45

Tu też chodzi o to, że skoro mamy lepszą jakość jaką daje nam sprzęt nagrywający to warto z tego skorzystać. Chyba, że naprawdę nie widzimy różnicy i nie chcemy z tym nic robić dalej. To jest nowy model drona, zapewne ma wybór kodeka, może jest tam h264 zamiast h265 (HEVC) i nie trzeba wtedy rezygnować z 10bit? Sprawdziłbym ten kierunek. iPhone czy gopro tak samo ma wybór pomiędzy tymi dwoma kodekami. Starsze procesory wspierają tylko h264.

Użytkownik Blue edytował ten post 29 listopada 2022 - 21:45

#11 Cruiser

Cruiser
  • 4 postów

Napisano 24 grudnia 2024 - 12:53

Miałem ten sam problem i zmiana na H264 w dronie rozwiązuje to. Komputer to zabytek: iMac Late 2012, dron DJI Mini 4 Pro. Inna opcja to transfer przez telefon ale wtedy zauważalny jest spadek jakości materiału.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych