Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Macbook AIR M1 2020 - wibracje podczas pracy na zasilaczu.

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
15 odpowiedzi w tym temacie

#1 gregorenko

gregorenko
  • 10 postów

Napisano 12 października 2022 - 13:07

Witam. czy miał ktoś taki problem? Gdy MacBook jest podłączony do zasilacza i jak się go (Macbooka) dotknie lub przejedzie się po nim palcem to komputer tak jak by drżał, a nawet wyczuć można przebicia prądu. Ma ktoś jakiś pomysł co z tym zrobić?

#2 Mikołaj Maciejko

Mikołaj Maciejko

• 5 067 postów
Napisano 12 października 2022 - 17:42

Tak, spotkałem się z tym. Prawdopodobnie problem z instalacją elektryczną w domu, konkretnie z uziemieniem.

#3 SERWIS.ME

SERWIS.ME
  • 1 006 postów

Napisano 13 października 2022 - 09:48

Brak uziemienia zasilacza. Musisz go podłączyć dłuższym przewodem do gniazdka z uziemieniem.

Tego potrzebujesz: https://www.apple.co...-do-zasilacza

1CORE - Autoryzowany serwis Apple. Naprawy gwarancyjne i pogwarancyjne.

Jana Zamoyskiego 81, 30-519 Kraków 
www.1core.pl Tel: 12 311 08 11

#4 gregorenko

gregorenko
  • 10 postów

Napisano 13 października 2022 - 12:59

Brak uziemienia zasilacza. Musisz go podłączyć dłuższym przewodem do gniazdka z uziemieniem.

Dziekuje za podpowiedz dzisijaj zamawiam

Tego potrzebujesz: [url="[url]https://www.apple.com/pl/shop/product/MK122Z/A/przed%C5%82u%C5%BCacz-do-zasilacza"]https://www.apple.com/pl/shop/product/MK122Z/A/przedłużacz-do-zasilacza[/url][/url]

#5 WojtekWojtek

WojtekWojtek
  • 1 888 postów

Napisano 13 października 2022 - 13:12

Jak miałem taki problem, to czasem pomagało włożenie zasilacza odwrotnie (do góry nogami) - wówczas inaczej trafiały do niego neutralny i fazowy. Spróbuj.

#6 gregorenko

gregorenko
  • 10 postów

Napisano 14 października 2022 - 07:59

Witam ponownie. podłączenie do gniazdka z uziemieniem nic nie dała. wydaje się ze to jakis problem z  samą baterią, komputer jest ubezpieczony więc trzeba go wysłać niech go naprawiają albo wymieniają. Ale i tak dziękuję za "RADY'.

#7 Mikołaj Maciejko

Mikołaj Maciejko

• 5 067 postów
Napisano 14 października 2022 - 08:24

Ale i tak dziękuję za "RADY'.

No, kurde, klasa!

Problem z baterią :D. Ciekawe, skąd taki pomysł. Ale właściwie to już bez znaczenia, po takim "podziękowaniu", to ja się już z tej dyskusji wyłączę.

#8 SERWIS.ME

SERWIS.ME
  • 1 006 postów

Napisano 14 października 2022 - 08:39

Musisz podłączyć do gniazdka z uziemienim tym długim przewodem z linku. Zwykła wtyczka z pudełka w ogóle nie ma podłączenia do uziemienia i stąd takie problemy.

#9 BlueBook

BlueBook
  • 401 postów

Napisano 14 października 2022 - 10:15

Musisz podłączyć do gniazdka z uziemienim tym długim przewodem z linku. Zwykła wtyczka z pudełka w ogóle nie ma podłączenia do uziemienia i stąd takie problemy.

Może  mieszka w chacie bez z gniazdkami z poprzedniej epoki, bez uziemienia i nie ma pojęcia co to zerowanie :D :D

MacPro3,1-2 x Q.Core 2.8GHz/RAM-32GB/SSD480GB/R9-380-2GB/El Capitan---MBP-MID2009-2.66GHz/RAM-8GB/SSD240GB-El Capitan/128GB-Windows10/9400M+9600M GT

iPhone 11 128GB

#10 Regiss

Regiss
  • 2 975 postów
  • SkądRadom

Napisano 14 października 2022 - 10:42

Dokładnie pewnie w domu brak uziemienia na instalacji. Dość powszechna przypadłość starszych zabudów.

iPhone 15 Pro

#11 ftpd

ftpd

Nie.

• 24 350 postów

Napisano 14 października 2022 - 11:23

Ale i tak dziękuję za "RADY'.

Tej, ale bez takich poproszę.
Przyszedłeś do nas po pomoc, otrzymałeś pomoc. Weź ją i zrób co chcesz - posłuchaj mądrzejszych (nic osobistego, ale serwisant z wieloletnim doświadczeniem raczej wie, co mówi), albo nie słuchaj i wiedz lepiej, ale bez pasywno-agresywnych tekstów.

Używaj przycisku 'Zgłoś', zamiast edytować post i pisać w nim, na przykład, "do usunięcia".
Pisanie prywatnej wiadomości do moderatora powinno być ostatecznością. Do tego też służy przycisk 'Zgłoś'.
Do płaczu na pracę Moderacji służy ten wątek. Inne formy będą bezwzględnie kasowane.

#12 Szypulski Marek

Szypulski Marek
  • 48 postów
  • SkądGdańsk, PL

Napisano 19 października 2022 - 09:28

A ja sie nie zgadzam. Miałem macbooka pro i dodatkowo posiadam macbooka air z m1. W każdym z tych urządzeń i nie tylko u mnie podczas podłączenia do zasilacza czuć prąd. Dodatkowo dopowiem ze najbardziej ten efekt można odczuć przejeżdżając palcem wskazującym w górnej części obudowy nas klawiszami F1,F2 etc.

#13 Mikołaj Maciejko

Mikołaj Maciejko

• 5 067 postów
Napisano 19 października 2022 - 10:43

Z czym się właściwie nie zgadzasz?

#14 Gość_marioo11_*

Gość_marioo11_*

Napisano 20 października 2022 - 05:32

Z czym się właściwie nie zgadzasz?

Pewnie ze stwierdzeniem, że nie ma uziemienia na instalacji.

U mnie również czuję 'prąd' na obudowie - MBA M1, wcześniej miałem to samo w MBA 2017, wcześniej i teraz nowe budownictwo.

Wpinam się do przedłużacza/listwy antyprzepięciowej 2m. Też mnie to zjawisko zastanawia, za pierwszym razem wręcz niepokoiło

Użytkownik marioo11 edytował ten post 20 października 2022 - 05:33

#15 SERWIS.ME

SERWIS.ME
  • 1 006 postów

Napisano 20 października 2022 - 06:47

Napiszę Wam kolejny raz. Jeśli używacie zasilacza z zestawu kupionego z komputerem to nie macie żadnego uziemienia. Do zasilacza dołączona jest wtyczka sieciowa, ta taka mała plastikowa różna w zależności od typu gniazdka na danym rynku. I ta wtyczka nie łączy zasilacza z bolcem ochronnym PE w gniazdku sieciowym. Ona ma tylko dwa styki L i N czyli "fazę" i neutralny. Uziemienie zasilacza to taki duży okrągły srebrny element pod tą małą dopinaną do niego wtyczką. Żeby mieć uziemienie to konieczne jest dokupienie do zasilacza przewodu przedłużającego, który ma dodatkowo trzeci przewód zapewniający połączenie zasilacza z bolcem PE w gniazdku sieciowym. Link wkleiłem wyżej. Kiedyś taki przewód był standardowo w komplecie z każdym MacBookiem ale teraz już go nie ma. Dlaczego producent podjął taką decyzję i przewodu nie dołącza to ja nie wiem, podałem tylko rozwiązanie problemu.

• winmaciek i Mikołaj Maciejko lubią to

#16 extor

extor
  • 318 postów
  • SkądWrocław, PL

Napisano 20 października 2022 - 17:51

Dokładnie tak jak pisze @SERWIS.ME, wcześniej Apple dokładał taki przewód w zestawie i użytkownik miał do wyboru czy używa samej końcówki do gniazdka czy też kabel z uziemieniem. Mam taki przewód właśnie od starego MacBooka.

acc98a9689ab4843med.jpg

 MacBook Pro 16" i7/512GB/16GB RAM |  iPhone 15 Pro 256 GB Blue Titanium |  Watch Series 8

 iPad Pro 11” M4 (2024) 256 GB Wi-Fi + Cellular Space Black |  AirPods 3 | Beats Studio3

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych