Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

iOS 16.x – dyskusja

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
420 odpowiedzi w tym temacie

#126 6c1fb0760d

6c1fb0760d
  • 1 663 postów

Napisano 17 września 2022 - 14:02

Pan Panu Panem Ą Ę pełną gębą :D
  • makemymind lubi to

#127 gadzeciarz_z_rozsadku

gadzeciarz_z_rozsadku
  • 103 postów

Napisano 17 września 2022 - 14:29

Litości, oczywiście że jest. Ustawienia -> ogólne -> To urządzenie... (na samej górze). Potem klika się w "wersja iOS".

Nie to , że się czepiam, ale precyzyjniejsza nazwa to "To urządzenie...". Apple nie nazwało jej "Informacje o urządzeniu". 

Jeśli piszemy, jak wchodzi się w dane ustawnie powinniśmy robić to w ten sposób:

....-->....-->...

#128 6c1fb0760d

6c1fb0760d
  • 1 663 postów

Napisano 17 września 2022 - 14:32

Piszemy jak nam się zachce.
  • makemymind lubi to

#129 slaweuszek

slaweuszek
  • 89 postów
  • SkądGorzów Wlkp

Napisano 17 września 2022 - 17:51

Czy powiadomienia wyświetlają się Wam normalnie ? Na ekranie blokady niczego nie widzę, dopiero jak przeciągnę palcem od dołu, to wyskakuje mi centrum powiadomień.

Iphone 15 Pro Max / MacBook Pro 2022 / Apple Watch Ultra / AirPods Pro 2 gen.

#130 sheepysheep

sheepysheep
  • 1 289 postów

Napisano 17 września 2022 - 18:03

Tak, teraz powiadomienia pojawiają się na dole ekranu.

#131 slaweuszek

slaweuszek
  • 89 postów
  • SkądGorzów Wlkp

Napisano 17 września 2022 - 18:17

Wiem że są na dole ekranu. Problem w tym, że są jakby niewidoczne / schowane. Muszę przeciągnąć palcem od dołu ekranu żeby one się pokazały.

#132 sheepysheep

sheepysheep
  • 1 289 postów

Napisano 17 września 2022 - 18:28

A co masz w ustawieniach powiadomień? Może oznaczone, żeby się pojawiały jako liczba, nie lista czy stos?

#133 slaweuszek

slaweuszek
  • 89 postów
  • SkądGorzów Wlkp

Napisano 17 września 2022 - 18:36

Mam ustawioną listę, tak jak na iOS 15.6
A swoją drogą, czy dostajecie dźwięk powiadomienia z YT ? Myślałem że to poprawią, bo na wsześniejszych wersjach też było cicho podczas powiadomień.

#134 sheepysheep

sheepysheep
  • 1 289 postów

Napisano 17 września 2022 - 18:57

Hmm, to może podgląd powiadomień masz ustawiony jako „nigdy”?
  • slaweuszek lubi to

#135 Mogg

Mogg
  • 51 postów

Napisano 17 września 2022 - 19:26

Panie Mogg,

Dziękuje za odpowiedź. Według mnie jednak to, co Pan napisał wymaga doprecyzowania. 

1. W IP nie ma opcji "Informacje o urządzeniu", a jedynie "Bateria". Jeśli wszedł Pan w posiadanie informacji o tym, że opcja zostanie wprowadzona w iOS 16.1 proszę o taką wiadomość/post/komentarz.

2. Pilne uaktualnienia zabezpieczeń będzie można usunąć? W jaki sposób? Rzeczywiście, firma Apple po wypuszczenia kolejnej aktualizacji przez pewien czas podpisuje poprzednią wersję i można ponoć do niej wrócić. Tutoriale na pewno można znaleźć na chomikuj, albo innych niepewnych źródłach. 

3. Inwigilacja , firmy chcące coś przeforsować?Jak wszedł Pan w posiadanie tych informacji? Hmmm....dopóty, dopóki nie podzieli się Pan swoimi źródłami- nie mam wyjścia- muszę i mogę traktować właśnie pańską wypowiedź jako śliską. Jakie mam powody, żeby Panu wierzyć? W Internecie wszyscy są anonimowi.

W razie wątpliwości, angielski nie stanowi dla mnie problemu. Łacina zresztą też. Myślę jednak ,że nie znajdzie Pan informacji w tym języku.

Serdeczności.

* Używam zwrotu "Pan", ponieważ nie wyszczególnił Pan swojej płci. Na pańskim avatarze też widzę męską twarz. W przypadku ewentulalnej pomyłki proszę o wybaczenie.

1. Ustawienia - ogólne - to urządzenie
Od iOS 16 możemy kliknąć w Wersja iOS i przeniesie nas do nowego panelu gdzie wyświetlą nam się uaktualnienia zabezpieczeń i z tego miejsca będziemy mogli je usunąć
2. Mylisz pan uaktualnienia systemu z uaktualnieniami zabezpieczeń. Od iOS 16 Apple rozdziela obie aktualizacje. Patrz pkt.1
3. Źródeł aż nadto: najlepiej na Twiterze poobserwować profile Brave, DuckDuckGo, Mozilla, Startpage. Masa informacji o łamaniu naszej prywatności przez BigTech. Właśnie UE i Korea Południowa nałożyły kary ( 4,5 mld $) na google za takie praktyki.
(Sorki moderatorzy za offtop)
https://twitter.com/...xQOUWm5XgyQMLCw
https://spreadprivac...-call-for-vote/

Pozdrawiam

Użytkownik Mogg edytował ten post 17 września 2022 - 20:55

#136 6c1fb0760d

6c1fb0760d
  • 1 663 postów

Napisano 18 września 2022 - 08:47

Wiem że są na dole ekranu. Problem w tym, że są jakby niewidoczne / schowane. Muszę przeciągnąć palcem od dołu ekranu żeby one się pokazały.

Myślałem że mam ten sam problem, ale nie jestem pewien, czy po prostu nie wyszedłem z ekranu blokady, co je tam automatycznie przenosi, bo jednak miałem nawet dzisiaj kilka różnych powiadomień i były widoczne jak należy na zablokowanym ekranie. Na pewno przydałaby się jakaś głupia kropka czy coś, sygnalizująca, że coś w tym centrum powiadomień siedzi, bo sprawdzanie go za każdym razem tez jest daremne.

#137 sheepysheep

sheepysheep
  • 1 289 postów

Napisano 18 września 2022 - 11:25

Nie zastanawiałem się nad tym wcześniej, ale u mnie chyba ok. Za każdym razem są widoczne na zablokowanym ekranie. Chyba że go aktywuję i nie wchodząc w powiadomienia sprawdzę coś innego w telefonie. To później są w tym centrum powiadomień i trzeba przeciągnąć palcem od dołu, żeby je ponownie zobaczyć.

#138 kuba10010

kuba10010
  • 11 postów
  • Skądwlkp

Napisano 18 września 2022 - 20:40

Ustawienia -> Ogólne -> Przenieś zawartość lub wyzeruj -> Wyzeruj -> Słownik klawiatury

​Sprawdź czy pomoglo

Pomogło dzięki

8,xr,11

#139 Demos

Demos
  • 139 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 19 września 2022 - 13:15

Czy ktoś jeszcze ma problem z trybem skupienia fitness? Ustawiam żeby automatycznie się włączał podczas treningu, gdy zmieniam tą opcje na włącz to działa chwile, a potem samo zmienia się na wyłącz. xD 14 Pro Max

MacBook Pro 13,3' 128GB 2017 | Magic Mouse 2 iPhone 14 Pro Max Deep Purple 256GB | Apple Watch UltraAirPods Pro | 

#140 winmaciek

winmaciek
  • 6 752 postów
Napisano 19 września 2022 - 13:22

Podejrzewam, że to może być jakiś bug w iOS 16. Ja tak mam z trybie lektura. Czytam sobie książkę, tryb się włącza i po kilku(nastu) minutach się wyłącza.

MacBook Pro 13" M1, iPhone 15 Pro Max, iPad Pro 11" M1 Wi-Fi+Cellular

Wszelkie porady udzielane są na licencji beerware. 

#141 soczekpl

soczekpl
  • 3 272 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 19 września 2022 - 13:30

Portfel działa tak samo jak na iOS15 albo gorzej. Płaciłem dziś i wczoraj kilka razy przez Apple Pay - w ogóle nie mam tego w historii w aplikacji Portfel (ale płatność przeszła, bo z karty ściągnęło). Za kilka dni pewnie się pojawi nagle wszystkie płatności, już tak kiedyś miałem. Dodam, że działo się tak zarówno na 13 Pro, jak i 14 Pro.

Macbook Pro '14 M4 / iPhone 16 Pro / Apple Watch s10 titanium 46mm / iPad Pro '11 M4 / AirPods Max / AirPods Pro & Pro 2

#142 Gengar

Gengar
  • 8 postów

Napisano 19 września 2022 - 14:58

Pytanie za 100 punktów, chyba nie było.

W tym dziale nie zadajemy pytań. / ftpd

Użytkownik ftpd edytował ten post 19 września 2022 - 17:42

#143 Geble

Geble

• 1 182 postów

Napisano 19 września 2022 - 19:20

Faktycznie ten portfel to jest tragedia, już od ponad roku. Obecnie mam ostatnie transakcje z piątku, a mamy już poniedziałek. Od tego czasu płaciłem kilkanaście razy kartą.

Tak samo jak automatyczne aktualizacje aplikacji poprzez AppStore. W sumie to już nie pamietam kiedy to ostatni raz działało. Ale trzeba by się cofać chyba kilka lat wstecz. Za każdym razem muszę to robić ręcznie, nigdy nie działa automat jak jestem wpięty do gniazdka i połączony z siecią WiFi.

BEKO MCNA406E40ZXBN HarvestFresh Nofrost A++ ||  ELECTROLUX EW6F329SP PerfectCare  ||  ELECTROLUX ESF74661RX  || Rubin 714p  ||  Paseratti 1.9 TDI

#144 soczekpl

soczekpl
  • 3 272 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 19 września 2022 - 19:29

Faktycznie ten portfel to jest tragedia, już od ponad roku. Obecnie mam ostatnie transakcje z piątku, a mamy już poniedziałek. Od tego czasu płaciłem kilkanaście razy kartą.

Tak samo jak automatyczne aktualizacje aplikacji poprzez AppStore. W sumie to już nie pamietam kiedy to ostatni raz działało. Ale trzeba by się cofać chyba kilka lat wstecz. Za każdym razem muszę to robić ręcznie, nigdy nie działa automat jak jestem wpięty do gniazdka i połączony z siecią WiFi.

Żeby było zabawniej, byłem w Żabce i od razu pojawiła się transakcja + z wczoraj, ale porannej, z innego sklepu, dalej nie ma :P 

Macbook Pro '14 M4 / iPhone 16 Pro / Apple Watch s10 titanium 46mm / iPad Pro '11 M4 / AirPods Max / AirPods Pro & Pro 2

#145 6c1fb0760d

6c1fb0760d
  • 1 663 postów

Napisano 20 września 2022 - 07:28

Ja to tylko kiedyś zauważyłem, że wskakiwała płatność kartą, ale pokazywało inne miejsce zakupu niż w rzeczywistości. Przestałe mna to zwracać uwagę, generalnie historię operacji sprawdzam w mojej dedykowanej aplikacji bankowej - co nie zmienia faktu, że tak newralgiczna rzecz powinna działać 100% prawidłowo.

#146 hans45

hans45
  • 2 postów

Napisano 20 września 2022 - 08:14

witam.Nie podobaja mi sie jedynie powiadomienia na dole. Oko ich nie widzi od razu. Druga sprawa.Na Insta pokazuja, ze mozna wlaczyc poziom baterii w % na ikonce baterii.Nie widze tej opcji. Sam system elegancki.

#147 damianmajk

damianmajk
  • 769 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 20 września 2022 - 10:01

witam.Nie podobaja mi sie jedynie powiadomienia na dole. Oko ich nie widzi od razu. Druga sprawa.Na Insta pokazuja, ze mozna wlaczyc poziom baterii w % na ikonce baterii.Nie widze tej opcji. Sam system elegancki.

Bo ten % baterii nie jest dla wszystkich iPhone - było o tym wielokrotnie. Dopiero Beta 16.1 wprowadziła % baterii dla tych telefonów, dla których oficjalna iOS 16 tej funkcjonalności nie miała.

#148 5b46927ee6

5b46927ee6
  • 483 postów
Napisano 20 września 2022 - 11:21

Potwierdzam, że na 16.1 i 13 miniaczku % baterii jest. :)

#149 Mogg

Mogg
  • 51 postów

Napisano 20 września 2022 - 12:16

Przesunięcie powiadomień i kontrolera multimediów na dół jest średnio wygodne. Dodatkowa gimnastyka dla palca. Przesunąłbym to idealnie pomiędzy tym co w iOS 15 a 16. Nie wspomnę już o wyspie. Bo tego jedną ręką już nie obsłużymy.
Jak ktoś lubi widgety na ekranie blokady to polecam apkę Launcher 5. Można uruchomić z jego pozycji, każdą aplikację, odtworzyć dowolną playlistę z Apple Music, dodać dowolny kontakt i wiele więcej.

Użytkownik Mogg edytował ten post 20 września 2022 - 12:24

#150 sheepysheep

sheepysheep
  • 1 289 postów

Napisano 20 września 2022 - 13:02

Mi akurat nie przeszkadza to wyświetlanie powiadomień na dole, ale dziwię się, że nie wykorzystali do tego piguły.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych